Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ «ΓΕΡΑΚΙΩΝ» Αφιέρωμα: 330 Μοίρα Κεραυνός F-16/D BLOCK 30 – (video)

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ «ΓΕΡΑΚΙΩΝ» Αφιέρωμα: 330 Μοίρα Κεραυνός F-16/D BLOCK 30 – (video)


Police-Voice blog ➤
Στο διάδρομο απογείωσης της Νέας Αγχιάλου η δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν απέχει καθόλου από αυτή ενός πραγματικού πολέμου. Ορισμένα μαχητικά τροχοδρομούν για απογείωση ενώ άλλα βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας.
Χειριστές και τεχνικοί βρίσκονται συνεχώς γύρω τους καθώς εργάζονται σε 24ωρη βάση για την διατήρηση της μέγιστης ετοιμότητας.
Οι αποπροσγειώσεις είναι συνεχείς και αφορούν τόσο διθέσια αεροσκάφη που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εξόδους με “καθαρή” διαμόρφωση όσο και πλήρως εξοπλισμένα F-16 με βλήματα AIM-120 και AIM-9. Χαρακτηριστικό στοιχείο τους το απειλητικό μαύρο γεράκι που είναι ζωγραφισμένο στην κορυφή του κάθετου σταθερού όλων των F-16C/D της Μοίρας των “Κεραυνών”.
Τα μαχητικά της 330Μ ήταν τα πρώτα Fighting Falcon που “φόρεσαν” την χαρακτηριστική τρίχρωμη παραλλαγή με τα γαλανόλευκα εθνόσημα και πέταξαν στο Αιγαίο με αποστολή την υπεράσπιση των ελληνικών ουρανών.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΩΝ «ΓΕΡΑΚΙΩΝ»

Η 330 Μοίρα συγκροτήθηκε το Δεκέμβριο του 1988 και παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά F-16 C/D Block 30 του προγράμματος Peace Xenia I στις 21 Ιανουαρίου του 1989.
Επρόκειτο για μια στιγμή – ορόσημο στην ιστορία της ΠΑ, όταν τα πρώτο F-16C με αριθμό «110» (τα τρία τελευταία ψηφία του αριθμού παραγωγής – serial number) στο κάθετο σταθερό «έπιανε» για πρώτη φορά στο διάδρομο της νέας Αγχιάλου.
Ένας αρχικός πυρήνας έξι χειριστών εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Αεροπορική Βάση Luke έδρα της 56ης FW, για να επιστρέψει το Δεκέμβριο του 1988 στην Ελλάδα και να αναλάβει την εκπαίδευση των υπολοίπων ιπταμένων που θα επάνδρωναν τη Μοίρα.
Ως γνωστόν στην 330Μ εκπαιδεύτηκαν επίσης οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων ενώ στις 29 Απριλίου 1990 ολοκληρώθηκε η επιχειρησιακή αξιολόγηση από το ΑΤΑ για αποστολές αέρος-αέρος και λίγο αργότερα για αποστολές κρούσης.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας τα F-16C/D της 330 Μοίρας συμπλήρωσαν συνολικά 2.500 ώρες πτήσης, ενδεικτικό του εντατικού ρυθμού της εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ετοιμοπόλεμων χειριστών στο νέο τύπο. Aυτό επιβεβαιώνεται και από τη στατιστική ανάλυση που συγκεντρώνει η Αμερικάνικη Αεροπορία (USAF) με τις ώρες πτήσεων, τη διαθεσιμότητα χειριστών και το δείκτη ατυχημάτων από όλους τους χρήστες σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχετική έκθεση της USAF φέρνει την ΠΑ στις πρώτες θέσεις από την άποψη του χρόνου αξιοποίησης του μαχητικού F-16 .

ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

Η 330Μ ως μια καθαρόαιμη πολεμική Μοίρα με πρωταρχική αποστολή την αναχαίτιση ειδικεύτηκε από νωρίς στο ρόλο και τις απαιτήσεις της εναέριας μάχης. Οι προσδοκίες ολόκληρης της ΠΑ ήταν ιδιαίτερα υψηλές για τα πρώτα σύγχρονα μαχητικά 3ης γενιάς που μαζί με τα Mirage-2000EGM έπρεπε να αντιμετωπίσουν στις αρχές της δεκαετίας του 90 τους ολοένα αυξανόμενους αριθμούς των F-16C/D της τουρκικής Αεροπορίας.
Τα τελευταία εκτόπισαν σταδιακά τα παλαιότερα F-5A/B Freedom Fighter και F-104S Starfighter και πλαισίωσαν τα ήδη υπάρχοντα F-4E Phantom στις συνεχιζόμενες μέχρι σήμερα παραβιάσεις του εναέριου χώρου.
Στα 29 χρόνια ζωής της η 330Μ έχει πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία χιλιάδες αναχαιτίσεις σε πραγματικές συνθήκες αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία που θα ζήλευαν πολλές Μοίρες διεθνώς. Στην πορεία αυτή γαλουχήθηκε μια ολόκληρη γενιά χειριστών με εξαιρετικές ικανότητες, αρκετοί από τους οποίους στελέχωσαν αργότερα τις επόμενες Μοίρες με μαχητικά F-16 Block 50 και Block 52.
Σε πολεμική περίοδο η 330Μ θα εκτελέσει αποστολές συνοδείας και αεροπορικής υπεροχής σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια του ΑΤΑ το οποίο πέραν του ότι είναι υπεύθυνο για την αεράμυνα της χώρας ασκεί και τον τακτικό έλεγχο και συντονισμό όλων των Μοιρών της ΠΑ για τη διεξαγωγή αμυντικών ή επιθετικών επιχειρήσεων εναντίον οποιουδήποτε στόχου εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας.

ΟΤΑΝ ΤΑ «ΓΕΡΑΚΙΑ» ΠΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το 1995 Η συμμετοχή των F-16 της 330Μ στην άσκηση Νικηφόρος ήταν μια αδιαμφισβήτητη προβολή της ισχύος της ΠΑ πάνω από τη Μεγαλόνησο και προέβαλε αποφασιστικά την υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου.
Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η πρώτη αποστολή έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της άσκησης Νικηφόρος ’95, όταν στις 27 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς δύο F-16C της 330Μ μετέβησαν στην Κύπρο. Τα δύο μαχητικά στα οποία επέβαιναν ο τότε διοικητής της 330Μ αντισμήναρχος (Ι) Γ. Βενέτης και ο τότε σμηναγός (Ι) Γρ. Θεοχαρίδης πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή διέλευση πάνω από τη Λευκωσία προκαλώντας ενθουσιασμό και ρίγη συγκίνησης στους κατοίκους της.  Ακολούθως προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση της Πάφου.

ΑΕΡΟΜΑΧΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Πιο πρόσφατα τα F-16 block 30 της 330Μ συνεργάστηκαν μαζί με την με την 107 Μοίρα της ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) με την επωνυμία «Ιππότες με την Πορτοκαλί Ουρά», που επιχειρεί με τα F-16I Sufa, (αντίστοιχα των F-16C/D Block.52+ της ΠΑ) σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής – συνοδείας (με πολλαπλές εναέριες εμπλοκές) καθώς και άλλα σενάρια που – και οι δύο – αεροπορικές δυνάμεις θα κληθούν πιθανόν να αντιμετωπίσουν.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων διεθνών συνεκπαιδεύσεων της ΠΑ, η 330Μ «Κεραυνός» συμμετείχε με 5 μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 30 (τέσσερα μονοθέσια και ένα διθέσιο) καθώς και με κλιμάκιο 49 ανδρών διαφόρων.
Τα αεροσκάφη έφτασαν με απευθείας πτήση από την Ελλάδα στην αεροπορική βάση Ovda στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι τεχνικοί μαζί με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό υποστήριξης, μετέβησαν με ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130H της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της ΠΑ.
Ελληνικά και ισραηλινά μαχητικά εκτέλεσαν σύνθετες ασκήσεις αέρος αέρος συνδυάζοντας εκπαίδευση σε εναέριο ανεφοδιασμό με ιπτάμενο τάνκερ της IAF, προστασία στρατηγικών θέσεων καθώς και αντιμετώπιση αιφνιδιαστικών απειλών.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΜΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑ

Το F-16C/D Block 30 (πρόγραμμα Peace Xenia I) όχι μόνο προσέφερε στην ΠΑ το πρώτο πραγματικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων με πρωτόγνωρες ικανότητες στην αναχαίτιση αλλά εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προσφέρει πολύτιμες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Σήμερα παρά την αποσπασματική ενσωμάτωση βελτιώσεων (ικανότητα βολής ΑΙΜ-120 και δομική αναβάθμιση Falcon Up) η συμβολή τους στον αεροπορικό αγώνα περιορίζεται από πλήρη έλλειψη νεότερων αισθητήρων και όπλων που θα τους επέτρεπαν να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις την αναβαθμισμένη τουρκική απειλή.
Σε συνδυασμό με την ηλικία τους η ΠΑ θα πρέπει να αποφασίσει – ίσως πολύ σύντομα – προς ποια κατεύθυνση επιθυμεί να κινηθεί, προκειμένου είτε να προχωρήσει σε κάποια μορφής αναβάθμιση, είτε να τα αφήσει στην παρούσα κατάσταση, μέχρις να αποσυρθούν από υπηρεσία ίσως κάπου στο 2020. Ενέργεια που θα είναι λανθασμένη από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα ορατό σενάριο αντικατάστασης από νέο τύπο.
Συνεπώς η πιο ρεαλιστική λύση θα ήταν η αναβάθμιση τους με απάρτια των Block 50 που θα αφαιρεθούν (δλδ ραντάρ ΑΝ/APG-68 (V) 7 και υπολογιστές GAC, επιτυγχάνοντας τουλάχιστον μια εντελώς οριακή αναβάθμιση ικανότητας.  Η προσθήκη τερματικού ζεύξης δεδομένων Link 16 επίσης κρίνεται απολύτως απαραίτητη σε συνδυασμό με ένα ελαφριάς μορφής πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα πρότυπα του CCIP Lite (νέος υπολογιστής αποστολής, έγχρωμες οθόνες CMFD, αρτηρία δεδομένων, πιστοποίηση JDAM/JSOW και κάσκα JHMCS). 
πηγή: thinknews.gr
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου