Police-Voice blog ➤
Συγκλονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Övgün Ahmet Ercan, για τον σεισμό 6,1 ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (12.06.2017) στη Μυτιλήνη.
Όπως τονίζει στη Hurriyet: “Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που… περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 ρίχτερ. αλλα πανω απο 6R
Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα”.
Πανικός σε Χίο, Λέσβο αλλά και στην Τουρκία όπου έγινε αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε όλο το Ανατολικό Αιγαίο στις 15:28 το απόγευμα της Δευτέρας.
Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Πλωμαρίου, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης, την ώρα που τουρκικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες και από καταστροφές στις παραθαλάσσιες τουρκικές πόλεις.
Οι πιο σοβαρές ζημιές αναφέρονται μέχρι στιγμής στη Βρίσα όπου υπάρχει και μια εγκλωβισμένη γυναίκα.
Επίσης λόγω κατολισθήσεων με δυσκολία διεξάγεται η συγκοινωνία στον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου, ενώ ο δρόμος προς την Μελίντα είναι κλειστός. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.
Συνολικά μέχρι στιγμής αναφέρονται δέκα τραυματίες. Από αυτούς, εκείνος που είναι πιο σοβαρά τραυματισμένος με κατάγματα είναι ο σύζυγος της γυναίκας που είναι εγκλωβισμένη σε σπίτι που κατέρρευσε στη Βρίσα.
Στο χωριό είναι δύσκολη η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων διότι έχει γκρεμιστεί ένα μικρό γεφυράκι στην είσοδο του χωριού.
Ο πρώτες επίσημες αναφορές μιλούν για ζημιές σε σπίτια τόσο στο Πλωμάρι, όσο και στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά και στα χωριά που εκτείνονται σε μια ζώνη μήκους περίπου 40 χλμ που εκτείνεται από το αεροδρόμιο του νησιού έως και την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου.
Οι πιο πολλές ζημιές σημειώνονται σε παλιά κτίσματα, σκεπές και πτώση σοβάδων.
Εκτός από το Πλωμάρι, προβλήματα υπάρχουν σε Βρίσα, Βατερό, Βασιλικά και στον Πολίχνιτο, όπου σπίτια υπέστησαν ζημιές, έπεσαν ράφια, βιβλιοθήκες και οι κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο. Στη Βρύσα έχει καταρρεύσει ο τοίχος του σχολείου, που είναι ωστόσο πολύ παλιό, όπως λένε οι κάτοικοι.
Εκκενώνεται η Βρίσα
«Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο».
Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με τον ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που «χτύπησε» τη Μυτιλήνη το μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως είπε ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Λέκκας μεταβαίνει αυτή την ώρα στην Μυτιλήνη.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες. «Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς, που σημείωσε ακόμη ότι αγνοείται μια γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού. Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.
Λεωφορεία σπεύδουν στον οικισμό
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή σε λεωφορεία των ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΕΛ να είναι έτοιμα για την εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφάλειας έως ότου γίνει καταγραφή των ζημιών
Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι συνεχίζονται οι έρευνες για μια ηλικιωμένη γυναίκα που πιθανολογείται ότι είναι εγκλωβισμένη σε ερείπια σπιτιού.
Κ.Παπαζάχος: «Ερχονται ισχυροί μετασεισμοί πάνω από 5,5 Ρίχτερ»!
Ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ περιμένει η χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο που χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες κρίσιμες αλλά και «δύσκολες».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η περιοχή που συνέβη σημερινός σεισμός «βρίθει ρηγμάτων» και έτσι δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσεις ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τη σημερινή
Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να μην ήταν τελικά 6,1 Ρίχτερ αλλά μεγαλύτερος, γύρω στα 6,3 ή 6,4 Ρίχτερ.
Σεισμός Μυτιλήνης: Δεν δημιούργησε κανένα σοβαρό πρόβλημα σε σε Χίο, Ψαρά και Οινούσσες
Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία όσο και από τον δήμο Χίου, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Ανάλογη εικόνα δίνουν και οι δήμαρχοι Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος και Οινουσσών, Στέφανος Βογιατζής.
Ας σημειωθεί ότι στη Χίο, την ώρα της σεισμικής δόνησης ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) με περίπου 120 συνέδρους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου όπου και συνεδρίαζαν.
Ο Στρατός στήνει σκηνές για τους κατοίκους στη Μυτιλήνη
Εντολή σε λεωφορεία των ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΕΛ να είναι έτοιμα για την εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφάλειας έως ότου γίνει καταγραφή των ζημιών, έχουν δώσει οι Αρχές, καθώς το χωριό Βρίσα έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές.
Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.
Παράλληλα η 98 ΑΔΤΕ στέλνει στην Βρίσα ειδικά οχήματα, τρόφιμα, σκηνές και γιατρούς. Οι κάτοικοι της Βρισας με εντολή της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου θα διανυκτερεύσουν στο Στάδιο Πολιχνίτου μέσα σε σκηνές.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, «η καταστροφή του χωριού είναι ολική».
Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.
Ο Άκης Τσελέντης αναλύει τα ρήγματα που ενεργοποιούνται στην περιοχή του σεισμού στη Λέσβο
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επιστήμονες, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα το μεσημέρι, στις 15:28, τη Λέσβο.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, αναλύει στο protothema.gr, τα ρήγματα που ενεργοποιούνται στην περιοχή του σεισμού.
«Η περιοχή αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές σεισμικά μετά από τα Ιόνια Νησιά, με τη μόνη διαφορά ότι τα Ιόνια Νησιά είναι καλά δομημένα. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από μεγάλα ενεργά ρήγματα, όπως είναι η ρηξιγενής ζώνη βόρεια των ακτών της Χίου και Χερσονήσου της Ερυθραίας με κλίση προς Βορρά και το πολύ μεγάλο ρήγμα «Μάγειρα», νότια των ακτών της νοτιοανατολικής Λέσβου.
Ο κύριος Τσελέντης, επισήμανε, επίσης, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, στις 23 Ιουλίου του 1949, είχαμε έναν σεισμό 6,7 Ρίχτερ με ανθρώπινα θύματα, ενώ προηγήθηκε και τσουνάμι. Μολονότι, όπως προκύπτει, από τις έως τώρα καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα».
16 μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ σε 2 ώρες
Στον ρυθμό του Εγκέλαδου «χορεύουν» οι κάτοικοι της Λέσβου (κατά κύριο λόγο), της Χίου, αλλά και των τουρκικών παραλίων από τις 15:28 που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα δύο μεγάλα ελληνικά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε διάστημα μόλις 2 ωρών, έχουν καταγραφεί 10 ισχυροί μετασεισμοί πάνω από 3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο, ο αριθμός των ισχυρών μετασεισμών ανεβαίνει στους 16, οι τέσσερις εκ των οποίων είναι πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο ένας σημειώθηκε μόλις 3 λεπτά μετά τον κυρίως σεισμό (15:35) και ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος καταγράφηκε στις 15:32, μεγέθους 4 Ρίχτερ. Ο τρίτος σημειώθηκε στις 15:35 και ήταν 4,4 Ρίχτερ. Ο τελευταίος καταγράφηκε στις 17:19 και ήταν μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο που έχει κάνει αναφορά για 16 δυνατούς μετασεισμούς στην ίδια περιοχή, δίνει το μέγεθος του κυρίως φαινομένου στους 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Παπαζάχος: Περιμένουμε μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ
Ισχυρούς μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ περιμένει η χώρα μας τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον σεισμολόγο Κώστα Παπαζάχο που χαρακτήρισε τις επόμενες μέρες κρίσιμες αλλά και «δύσκολες».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, η περιοχή που συνέβη σημερινός σεισμός «βρίθει ρηγμάτων» και έτσι δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο από αυτά, με αποτέλεσμα να έχουμε δονήσει ακόμα και ανάλογου μεγέθους με τη σημερινή
Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο σημερινός σεισμός μπορεί να μην ήταν τελικά 6,1 Ρίχτερ αλλά μεγαλύτερος, γύρω στα 6,3 ή 6,4 Ρίχτερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου