Police-Voice blog ➤
«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σήμερα στις 6 το πρωί και μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων – διάρκειας 12 ωρών – με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα βασικά σημεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν:
– Περικόπτεται έως 18% η προσωπική διαφορά από 1/1/2019.
-Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.
-Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.
-Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
-Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
-Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων.
-Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.
-Τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κατά 0,2%, αρα ο πήχης ανεβαίνει στο 3,7%.
Προβλέπουν πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2020.
α) Φοροελαφρύνσεις:
– μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% το 2019,
– μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019.
– προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος.
– επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο.
β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:
– αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)
– αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ)
– σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)
– μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ).
Τώρα Ευκλείδη θα παραιτηθείς; Όταν ο Τσακαλώτος απειλούσε με παραίτηση αν πέσει το αφορολόγητο κάτω από 9.100 ευρώ
Τίτλοι τέλους στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τη συμφωνία τελικά να κλείνει μεταξύ άλλων και με «πετσόκομμα» στο αφορολόγητο, το οποίο θα φτάσει τα 5.685 ευρώ!
Αξίζει όμως να θυμηθεί τι έλεγε κανείς μόλις πριν ένα χρόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν τον Απρίλιο του 2016 απειλούσε ότι θα παραιτηθεί και θα καταψηφίσει, εάν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ.
Όπως έγραφαν τότε τα «Νέα» και η Βούλα Κεχαγιά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του στην κυβέρνηση, εάν παραβιαστούν σοβαρές κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης, όπως η διαφύλαξη του αφορολόγητου ορίου.
Ειδικότερα, όπως έγραφε η εφημερίδα ο Τσακαλώτος έβαλε στους δανειστές και προσωπικό βέτο για αφορολόγητο, λέγοντας στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου την οποία κοίταζε… επίμονα: «Αν πέσει κάτω από τα 9.100 ευρώ το αφορολόγητο εγώ θα πάω στο Μαξίμου και θα παραιτηθώ στον Τσίπρα. Μετά θα πάω στη Βουλή και θα καταψηφίσω».
Αξίζει επίσης να θυμηθεί και το παρακάτω απόσπασμα τη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο του 2015
Διαπραγμάτευση, συμφωνία, χρέος και ...πράσινα άλογα. Θα εξηγηθώ με αδιάψευστα στοιχεία για ποιο λόγο το χρέος μας είναι δήθεν χρέος, για ποιο λόγο είναι παράνομο και μπορεί εύκολα να διαγραφεί:
ΑπάντησηΔιαγραφήΈδωσε η Ελλάδα 238 δισεκατομμύρια Ευρώ στις ιδιωτικές μας τράπεζες από το 2008 έως τις μέρες μας είτε άμεσα με την αγορά μετοχών (ανακεφαλαιοποιήσεις) είτε έμμεσα με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και αυτά προστέθηκαν στο "χρέος" μας. Το 70% του εθνικού μας χρέους προέκυψε λοιπόν από τα χρήματα που πήγαν για "χρηματοδότηση" του ιδιωτικού μας τραπεζικού συστήματος που διαχειρίζεται Ευρώ, από τον Αλογοσκούφη το 2008 (επί Καραμανλή) μέχρι πρόσφατα το 2016.
Οι τράπεζες "χρειάστηκαν" 238 δις, περισσότερα από τις καταθέσεις μας, περισσότερο και από το ΑΕΠ της χώρας…
Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει όμως η ίδια η χώρα μόνο εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, ακριβώς επειδή αυτή εκδίδει το χρήμα...
Εμάς όμως ...το δέχτηκαν οι πολιτικοί μας. Δεν είναι λίγο ...παράξενο αυτό; Δεν είναι λίγο …περίεργο;
Τώρα λοιπόν πωλούνται τα πάντα, ότι αποφέρει πλούτο για τη χώρα ξεπουλιέται χωρίς καμιά αιτία. Λιμάνια, αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, νοσοκομεία, τράπεζες (ενώ τις ..."χρηματοδοτήσαμε" κιόλας), ασφαλιστικά ταμεία, ΕΛΒΟ, ΟΛΘ, κλπ κλπ ξεπουλάμε ότι αποφέρει κέρδος για τη χώρα…
Έτσι ώστε στο τέλος η Ελλάδα να μη βγάζει άλλα χρήματα για να μπορεί να ξεχρεώνει αυτά που δήθεν χρωστάει και θα αναγκαστεί να δώσει τον ορυκτό της πλούτο.
Και στην Ισλανδία ξεκίνησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο "κόλπο", παρόλο που δεν είναι καν στην ΕΕ και φυσικά δεν έχει Ευρώ. Μόνο που δεν το κατάφεραν...
Φημολογείται ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει και η Ισλανδία, όπως και η Ελλάδα, τεράστιο ορυκτό πλούτο στην τεράστια ΑΟΖ της...
Εάν όμως εμείς ως Ελλάδα ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις “χρηματοδοτήσεις” των ιδιωτικών μας τραπεζών και όχι η ΕΚΤ (όπως εγώ πιστεύω), θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό με παράδειγμα την Ισλανδία. Στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και την πήγαν Αγγλία και Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε οριστικά η Ισλανδία, διαγράφησαν τα χρέη της και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν. Είχε δανειστεί πολλά δισεκατομμύρια για "ανακεφαλαιοποίηση" των τραπεζών της (αναλογικά με τον πληθυσμό της περισσότερα και από το δικό μας "χρέος"). Σε αντίστοιχη περίπτωση λοιπόν, τα δικαστήρια θα δικαίωναν και εμάς και όσοι μας έδωσαν χρήματα θα μπορούσαν να ξεχάσουν τα χρήματά τους, εφόσον αυτά πήγαν για τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Ή βέβαια θα έπρεπε να τους τα δώσει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ. Και μάλιστα το εκδίδει κατά το δοκούν, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε...
Αφού βλέπω το …τσακάλι τoν υπουργό οικονομικών της νυν κυβέρνησής μας, θα γράψω και για αυτό το υπόλοιπο 30% από το εθνικό μας χρέος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το υπόλοιπο 30% που προέκυψε ως δημόσιο χρέος μας είναι επειδή όλες μα όλες οι κυβερνήσεις μας ήταν ...σπάταλες, αλλά και επειδή αγοράζαμε το πολεμικό υλικό (για να προστατευτούμε από τους "φίλους" και γείτονές μας) σε πολύ μεγαλύτερη τιμή από ότι άλλες χώρες (βλακεία? - ατυχία? - μίζες?). Βέβαια την προστασία των συνόρων της θα έπρεπε να την αναλάβει η ίδια η ΕΕ (εδώ όμως δεν προστατεύει την Κύπρο, αλλά γράφω τι ΘΑ έπρεπε...).
Και εμάς μας έπεισαν πως το χρέος δημιουργήθηκε επειδή πληρώναμε μισθούς και συντάξεις. Ποσώς που με ενδιαφέρει αν συμφωνούν ή όχι οι «φίλοι» και «σύμμαχοί μας», για τη διαγραφή του συγκεκριμένου χρέους. Ενός χρέους που όπως ανέφερα τα διεθνή δικαστήρια έκριναν πως όταν αυτό δημιουργείτε για την “χρηματοδότηση” των τραπεζών είναι παράνομο και καταχρηστικό. Στην περίπτωση της Ισλανδίας έγινε αυτό ακριβώς και η χώρα αυτή αθωώθηκε από τα διεθνή δικαστήρια για προσφυγές που έκαναν εναντίον της Ευρωπαϊκές χώρες και δεν μπορεί πλέον κανείς να της πει τίποτε. Εμείς όμως, η «Ελληνική» μας κυβέρνηση, πλήρες υποταγμένη στις απαιτήσεις των δανειστών, δεν έχει κάνει ούτε καν λογιστικό έλεγχο του χρέους, για να δούμε πόσο είναι τελικά αυτό, πόσα λεφτά πήγαν για τη «χρηματοδότηση» των ιδιωτικών τραπεζών μας και προσμετρήθηκαν στο δημόσιο χρέος...
Έγραψα και εχτές με ποιον λόγο διαγράφονται αυτά τα 238 δισεκατομμύρια Ευρώ από το εθνικό μας ...χρέος. Όταν όμως μας κυβερνήσουν Έλληνες (και όχι ελληνόφωνες), κατηγορηθούν όλοι οι κυβερνώντες μας για εσχάτη προδοσία (η οποία ποτέ δεν …παραγράφεται – ούτε με το νόμο περί ...μη ευθύνης υπουργών), κλειστούν όλοι τους φυλακή και γίνει ένας επίσημος λογιστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, τότε κανένας Ευρωπαίος, κανένας δανειστής, κανένας τοκογλύφος, κανένας "εταίρος" μας, δεν θα μπορεί να μας πει τίποτε επειδή δε θα δεχτούμε αυτό το χρέος και δε θα πληρώνουμε μέχρι να λήξει ο λογιστικός έλεγχος του χρέους. Και το υπόλοιπο 30% του χρέους μας λοιπόν, μπορεί βέβαια να διαγραφεί από τα διεθνή δικαστήρια, αφού όταν διαπιστωθεί με ποιο τρόπο αυτό προέκυψε, θα ...φρίξουμε. Επίσης όλα αυτά που περνάμε τώρα, όλα αυτά που μας κάνουν είναι αντισυνταγματικά. Αφού από τα μνημόνια προβλέπεται παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αυτά για να ισχύσουν θα έπρεπε να έχουν συμφωνήσει τα 3/5 της βουλής. Και άρα τα μνημόνια είναι άκυρα. Μέχρι και αποζημίωση μπορούμε να διεκδικήσουμε από τους "εταίρους" μας λοιπόν, αλλά και από αυτούς που "παραδέχτηκαν" τα λάθη τους (ΔΝΤ).-
Διαγραφή