Police-Voice blog ➤
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αδειάζει την ηγεσία του υπ. Εργασίας ανακοινώνοντας ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών – Από τον Μάιο που ψηφίστηκε ο νέος Ασφαλιστικός νόμος το αίτημα στην ΕΛΣΤΑΤ υποβλήθηκε το Νοέμβριο! –
Το υπουργείο Εργασίας γνώριζε ότι δεν μπορεί να βγει ο επίμαχος συντελεστής! – Αναμένεται τροπολογία Βόμβα μεγατόνων από την ΕΛΣΤΑΤ που επίσημα ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να υπολογίσει τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, βάσει του οποίου θα προκύπτουν στο εξής οι νέες συντάξεις.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις 12 Μαΐου 2016 και μετά, οι οποίες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 65.000, καθώς και όσες θα υποβληθούν στη συνέχεια, δεν θα μπορούν να ολοκληρωθούν, δηλαδή δεν θα μπορούν να απονεμηθούν στους δικαιούχους. Ουσιαστικά, η Ελληνική Στατιστική Αρχή αδειάζει συνολικά την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφού γνωστοποιεί ότι έχει ήδη ενημερώσει για το γεγονός ότι «οι διαθέσιμες στατιστικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και η δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ».
Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο νόμος για το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) έχει τεθεί εν ισχύ από τις 12 Μαΐου 2016 και σε συγκεκριμένα άρθρα του (αρ. 8, 28 και 35), γίνεται λόγος για «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», το αίτημα για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή υποβλήθηκε προς την ΕΛΣΤΑΤ το Νοέμβριο του 2016, δηλαδή σχεδόν έξι μήνες αργότερα! Επίσης, σημειώνεται με νόημα ότι για να συμπεριληφθεί αυτή η προϋπόθεση στο νόμο για το Ασφαλιστικό, δεν προηγήθηκε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ «κατά τη διάρκεια της σύνταξής του». Ουσιαστικά η Ανεξάρτητη Αρχή, «βγάζει στη σέντρα» τους εμπνευστές του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό (Γιώργο Κατρούγκαλο, Τάσο Πετρόπουλο) και επιβεβαιώνει όλα τα σχετικά δημοσιεύματα, που τόνιζαν ότι είναι πρακτικά αδύνατος ο υπολογισμός των νέων συντάξεων. Μοναδική ελπίδα είναι, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ να πραγματοποιηθεί μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.
Εντύπωση επίσης προκαλεί η επισήμανση της ΕΛΣΤΑΤ ότι η πρακτική αδυναμία υπολογισμού του επίμαχου συντελεστή, είχε αναφερθεί προς την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο «παλαιότερου αιτήματός της, σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών σε εφαρμογή του νόμου 3863/2010». Δηλαδή, η ΕΛΣΤΑΤ ενημερώνει ότι το υπουργείο Εργασίας γνώριζε ότι δεν μπορεί να προκύψει ο επίμαχος συντελεστής μέσω αξιοποίησης των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, αλλά παρόλα αυτά συνέχιζε να την επικαλείται… Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας αντιλαμβανόμενο -έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- το πρόβλημα, αναμένεται, ακόμα και εντός της ημέρας, να καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή.
dikaiologitika.gr
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου