Police-Voice blog ➤
Στην επίσπευση της αφαίμαξης της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων στοχεύουν οι δανειστές βρίσκοντας ως πρόσχημα το χρηματοδοτικό κενό που εντόπισαν στη συνταξιοδοτική δαπάνη.
Αποκρούοντας τις πιέσεις, οι Ελληνες αξιωματούχοι καθυστερούν τεχνηέντως τον επανυπολογισμό των συντάξεων, προβάλλοντας ως δικαιολογία το δύσκολο εγχείρημα της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εντός ενάμιση μήνα.
Υπό την πίεση των τεχνικών κλιμακίων, το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό του 30% του συνόλου των κύριων συντάξεων έως τον Μάρτιο του 2017. Έτσι, η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να… παίζει καθυστέρηση για να αποφύγει τις μειώσεις και οι δανειστές θα εξακολουθούν να πιέζουν με το επιχείρημα ότι πρέπει να μετρήσουν επιτέλους το ύψος της εξοικονόμησης που έχει αποφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τον νόμο, η διαφορά μεταξύ της παλαιότερης και της νέας επανυπολογισμένης σύνταξης θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για όλους τους συνταξιούχους έως το τέλος του 2018.
Οι δανειστές, έχοντας μονίμως το βλέμμα στην προσωπική διαφορά με σκοπό να επεκταθούν οι μειώσεις και στους νυν συνταξιούχους, ζητούν να μηδενιστεί άμεσα αντί του 2018. Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι ο επανυπολογισμός θα εμφανίσει διαφορές 25%-30% στις κύριες συντάξεις. Σημαντικότερες θα είναι οι διαφορές στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ενώ μικρότερες στο Δημόσιο.
Οι θεσμοί πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη έχει ξεφύγει κατά 400 εκατ. ευρώ στο πεδίο των κύριων συντάξεων. Υπολογίζουν δηλαδή ότι ανήλθε σε 26,2 δισ. ευρώ φέτος, ενώ οι Ελληνες αξιωματούχοι επιμένουν ότι η δαπάνη δεν έχει ξεπεράσει τα 25,8 δισ., καθώς ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων έχει μειωθεί δραματικά. Από τον Μάιο που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου υποβλήθηκαν 9.500 αιτήσεις για συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ και 5.000 αντίστοιχα στο Δημόσιο. Οι δανειστές ζητούν περισσότερα στοιχεία και αποδείξεις για τη δαπάνη, ενώ στο μυαλό τους επεξεργάζονται νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό των 400 εκατ. ευρώ. Ζήτησαν μάλιστα να επισπευστεί η πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανούν επιτέλους στο σύστημα και οι κουτσουρεμένες συντάξεις Κατρούγκαλου.
Ως πρώτο βήμα θα εκταμιευτούν 859 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποπληρωμή περίπου 130.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων που βρίσκονταν στην ουρά τουλάχιστον 2-3 χρόνια ακόμα και με κίνδυνο η δαπάνη για τις συντάξεις να εκτοξευτεί στα ύψη. Η αποπληρωμή των συντάξεων (και των αναδρομικών) θα γίνει σταδιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν τα πλεονάσματα του Προϋπολογισμού για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων συνδέεται με την έναρξη της λειτουργίας του υπερταμείου ΕΦΚΑ από 1/1/2017, καθώς οι δανειστές είχαν ζητήσει το νέο Ταμείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του χωρίς υποχρεώσεις από το παρελθόν.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι οι συντάξεις να εκδίδονται από τον επόμενο χρόνο εντός τριών μηνών, κάτι που αμφισβητείται από τα στελέχη των Ταμείων, τα οποία υποστηρίζουν ότι με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ θα επικρατήσει τέτοιο αλαλούμ που η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων θα παραταθεί περίπου κατά ένα έτος, δηλαδή συνολικά η καθυστέρηση θα αγγίζει τα τρία έτη. Πάντως η σχετική τροπολογία που προβλέπει την εκταμίευση των 859 εκατ. ευρώ ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό.
Το καίριο ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα αξιοποιώντας το κονδύλι εντός οκτώ μηνών ώστε οι δικαιούχοι να πάρουν επιτέλους τις συντάξεις τους ή θα χαθεί και πάλι η ευκαιρία.
Συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι παρά τις καλές προθέσεις οι συντάξεις, κυρίως οι διαδοχικές, θα κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην απορροφηθεί το κονδύλι και να επιστραφεί ενισχύοντας το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εκφράζει την πεποίθηση ότι το προσωπικό των Ταμείων θα βάλει τα δυνατά του για να κερδηθεί το στοίχημα, τονίζοντας δε ότι «όποιος υπάλληλος δεν δουλεύει ή μποϊκοτάρει την προσπάθεια θα απολυθεί».
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου