Police-Voice blog ➤
Με ψήφους 14-11 δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος Παππά όπως ήταν η επικρατέστερη εκδοχή
Με ψήφους 14-11 – Σαν να μην έγινε ο διαγωνισμός. Επικράτησε η σκληρή γραμμή. Στρατηγική πολιτική ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πέφτει «μαύρο» και τα κανάλια παραμένουν ανοιχτά. Δεν ισχύουν καθόλου οι άδειες είναι σα να μην έγινε ο διαγωνισμός. Τα χρήματα πίσω και ο νόμος στον «αέρα».
Η απόφαση του ΣτΕ είναι πάρα πολύ σκληρή καθώς ουσιαστικά κατεδαφίζει ολόκληρο το νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες
Προηγούμενη ενημέρωση:
Σκληρή μάχη προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφαση για το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες δίδεται στη διάσκεψη της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το εύρος και κυρίως τις συνέπειες της κρίσης του ανώτατου δικαστηρίου, αν και πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η πλειοψηφία των μελών της διάσκεψης έχουν εκφράσει άποψη υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Με βάση αυτή την παραδοχή περί αντισυνταγματικότητας ανώτατοι δικαστικοί τάσσονται υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση – θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Κατά τη θέση των συγκεκριμένων δικαστικών, το ΕΡΣ που αναμένεται προσεχώς να συγκροτηθεί θα αναλάβει το βαρύ και δύσκολο έργο να αποφανθεί τι από όσα έγιναν μέχρι σήμερα μπορούν να παραμείνουν και τι βελτιώσεις και διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν ώστε οι συνταγματικές διατάξεις να εφαρμοστούν πλήρως και συμφώνα με την απόφαση του ΣτΕ.
Υπάρχουν όμως και ανώτατοι δικαστικοί που τοποθετούνται διαφορετικά, εκφράζοντας την άποψη, ότι η κρίση περί αντισυνταγματικότητας και η ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΡΣ πρέπει να σηματοδοτεί την απόλυτη ακύρωση του νόμου Παππά και ως εκ τούτου την ουσιαστική κατεδάφιση του νόμου και των συνεπειών που έχουν παραχθεί από τον διαγωνισμό για τις άδειες.
Πάντως με δεδομένη, εκτός απροόπτου, την αντισυνταγματικότητα του νόμου και την ανάθεση στο εξής των αρμοδιοτήτων στο ΕΡΣ, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να κλείσουν κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια, δεν μπορεί δηλαδή έως ότου συγκροτηθεί και επιληφθεί των θεμάτων το ΕΡΣ να πέσει «μαύρο».
Σε σχέση όμως με άλλα μείζονος σημασίας θέματα, τι θα γίνει με τα κανάλια που έχουν άδεια και έχουν κανάλι ανοικτό η εκείνα που έχουν άδεια αλλά δεν έχουν ακόμα εκπέμψει, η μία η άλλη εκδοχή της απόφασης αναμένεται να έχει καθοριστική επιρροή.
Αν δοθεί προθεσμία και δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων, τότε οι άδειες που έχουν δοθεί δεν ακυρώνονται με τη μία, και το ΕΡΣ θα κληθεί να αποφανθεί για θέματα όπως ο αριθμός των αδειών και πολλά άλλα.
Σε αντίθετη περίπτωση, που περάσει η σκληρή γραμμή, δηλαδή κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος χωρίς να υπάρξουν ευχέρειες διορθωτικών κινήσεων τότε τίποτα δεν ισχύει από όσα η διαγωνιστική διαδικασία έχει προκαλέσει και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή.
Πάντως, υπάρχει και μικρή πιθανότητα η απόφαση να μην εκδοθεί σήμερα και να υπάρξει και νέα διάσκεψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου