Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Απίστευτη πρόκληση στην ιστορία και την πίστη αυτού του τόπου από τους Ανελ-Συριζαίους – Μεταφέρουν 1.200 λαθραίους από καταυλισμό σε παλιό μοναστήρι του 11ου αιώνα !



Police-Voice blog ➤
Επί ποδός βρίσκονται η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος καθώς και τοπικοί φορείς προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την
εγκατάσταση προσφύγων στο κτίριο της ιστορικής μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου, το οποίο είναι παντελώς ακατάλληλο. Η μητρόπολη υποστηρίζει ότι είναι άθλιες οι συνθήκες στο εν λόγω κτίριο και ότι η κυβέρνηση, αντί να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους σε ένα ασφαλές κέντρο, τους… πετά σε ένα ορεινό μέρος όπου το χειμώνα σημειώνονται πολικές θερμοκρασίες. Πρόκειται για 1.200 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Πέτρας Ολύμπου, στον αύλειο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων του πρώην ψυχιατρείου, τους οποίους το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποφασίσει να μεταφέρει μέσα στο κτίριο της μονής Παναγιάς, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος είχε αντιδράσει εξαρχής στον κυβερνητικό σχεδιασμό, εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν το κτίριο ακατάλληλο για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων, ενώ πριν από δυο με τρεις εβδομάδες είχε λάβει τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι οι πρόσφυγες θα μεταφέρονταν σε οργανωμένη δομή στο νομό Κιλκίς. Ωστόσο προ ημερών ενημερώθηκε ότι εντέλει οι 1.200 πρόσφυγες του καταυλισμού της Πέτρας Ολύμπου θα μεταφερθούν στην παλιά μονή της Παναγιάς. Πάντως από την αρχή της δημιουργίας του υφιστάμενου κέντρου φιλοξενίας ο μητροπολίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους, που παρατηρούνται το χειμώνα στην ορεινή περιοχή. «Αυτήν τη στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι θα καταλάβουν το κεντρικό κτίριο της ιεράς μονής Πέτρας Ολύμπου, για να στεγάσουν εκεί πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς τα κτίρια όπως είναι σήμερα δεν προσφέρονται για φιλοξενία. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και δεν αξίζουν αυτή την αντιμετώπιση. Ούτε όμως η ιστορική αυτή μονή αξίζει την υποβάθμιση και αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Από τότε που το κρύο άρχισε να γίνεται αισθητά εντονότερο, πολλοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, προσπαθούν όπως όπως να προστατευτούν από το ψύχος. Η φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται με όρους ανθρωπισμού, ευθύνη, οργάνωση και μέθοδο» τονίζει σε δήλωση του ο μητροπολίτης κ. Γεώργιος.
Έκτακτη σύσκεψη φορέων
Η σχεδόν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τους πρόσφυγες του καταυλισμού στο κτίριο της μονής Παναγιάς, παρά την ακαταλληλότητά του, ανάγκασε τη Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα να κινητοποιήσει τους φορείς της περιοχής, συγκαλώντας έκτακτη σύσκεψη την ερχόμενη Κυριακή. Στη σύσκεψη, με επικεφαλής τον μητροπολίτη κ. Γέωργιο, κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, αντιδήμαρχοι καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν απόφαση για το αν συμφωνούν ή όχι στη μεταφορά των προσφύγων, ενώ θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο νομικών κινήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στο πλευρό της ιεράς μητρόπολης τάσσονται σχεδόν σύσσωμοι οι φορείς αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για τη χρήση του κεντρικού κτιρίου της μονής, υποστηρίζοντας ότι έχει ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία. «Η ιερά μητρόπολη καλεί όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε συνεργασία με την τοπική εκκλησία, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με σεβασμό, χωρίς κανένα φοβικό σύνδρομο απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που το μόνο που ζητούν είναι προστασία. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθούμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στη μονή Πέτρας Ολύμπου, ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο του ελληνισμού και της ορθοδοξίας» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της μητρόπολης.
Μοναστήρι του 11ου αιώνα
Η ιερά μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016
Της Φανής Σοβιτσλή
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου