Διάφορες Αναρτήσεις

  • «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Ξεκινά το πρόγραμμα για αγορά οχημάτων – Η διαδικασία και τα ποσά των επιδοτήσεων
    «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: Ξεκινά το πρόγραμμα για αγορά οχημάτων – Η διαδικασία και τα ποσά των επιδοτήσεων

  • Ένας 43χρονος Ρομά ...Λήστευε πεζές γυναίκες σε Μεταμόρφωση και Πεύκη
    Ένας 43χρονος Ρομά ...Λήστευε πεζές γυναίκες σε Μεταμόρφωση και Πεύκη

  • Η Αεροπορία θρηνεί για την απώλεια 38χρονου αξιωματικού! Άφησε την τελευταία του πνοή ενώ…
    Η Αεροπορία θρηνεί για την απώλεια 38χρονου αξιωματικού! Άφησε την τελευταία του πνοή ενώ…

  • Άρρωστο βίντεο τζιχαντιστών – Γελάνε ενώ δίπλα τους βιάζουν γυναίκα (Βίντεο)
    Άρρωστο βίντεο τζιχαντιστών – Γελάνε ενώ δίπλα τους βιάζουν γυναίκα (Βίντεο)

  • Να ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ Π.Κ  Αλέξη! Τότε που ΕΚΘΕΙΑΖΕΣ τον Σφακιανάκη! – «Είσαι η εικόνα που θα έπρεπε να έχει η Ελληνική Αστυνομία» (ΒΙΝΤΕΟ)
    Να ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ Π.Κ Αλέξη! Τότε που ΕΚΘΕΙΑΖΕΣ τον Σφακιανάκη! – «Είσαι η εικόνα που θα έπρεπε να έχει η Ελληνική Αστυνομία» (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Έγκλημα στη Ρόδο: Ραγίζουν καρδιές για την άτυχη Ντόρα - Οργή για τον δράστη  ΦΩΤΟ
    Έγκλημα στη Ρόδο: Ραγίζουν καρδιές για την άτυχη Ντόρα - Οργή για τον δράστη ΦΩΤΟ

  • «Greek Ma fia»: Το Ανθρωποκτονιών Θεσσαλονίκης ανέλαβε τον θάνατο της Λίτσας Βλαστού  που ήταν η πιο σημαντική «μάρτυρας υπό προστασία»
    «Greek Ma fia»: Το Ανθρωποκτονιών Θεσσαλονίκης ανέλαβε τον θάνατο της Λίτσας Βλαστού που ήταν η πιο σημαντική «μάρτυρας υπό προστασία»

  • ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ! ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ!
    ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ! ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ!

  • Η απάντηση της ξανθιάς τσιρλίντερ στο μπούλινγκ: Άγριο ξύλο (ΒΙΝΤΕΟ)
    Η απάντηση της ξανθιάς τσιρλίντερ στο μπούλινγκ: Άγριο ξύλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ! Η πόλη της Ιταλίας που χτίστηκε από Κρητικούς και μιλάνε ελληνικά!



Police-Voice blog ➤
H κωμόπολη-οικισμός
Castrignano dei Greci, βρίσκεται νότια από την πόλη Λέτσε, είναι μία μικρή πόλη της οποίας οι κάτοικοι μιλούν μια ελληνική διάλεκτο και η οποία χτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής.
gtnghΑπό τον 8ο αιώνα π.Χ., η Σικελία και η Κάτω Ιταλία αποτέλεσαν το πεδίο μιας εκπληκτικής αποικιακής δραστηριότητας του αρχαίου Ελληνισμού, του οποίου τα σημάδια και οι μαρτυρίες παραμένουν ακόμα ζωντανά.
51517024Οι περίφημοι Γκρεκάνοι κατοικούν στις εννιά κωμοπόλεις και οικισμούς – ζωντανά ιστορικά μνημεία που απλώνονται νοτίως της πόλης Λέτσε, σε μια περιοχή γνωστή ως Grecia Salentina (Γκρετσία Σαλεντίνα). Είναι τα Calimera, Castrignano dei Greci, Corigliano d’Otranto, Martano, Martignano, Soleto, Sternatia, Zollino και Melpignano.
hfhf
Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους είναι τα ήθη, τα έθιμα, τα μουσικά ακούσματα και κυρίως η γλώσσα τους -η γρεκάνικη διάλεκτος- με τους αρχαϊσμούς, την πλούσια συντακτική πλοκή και τις όμορφες εκφράσεις της. Είναι μια μοναδική στον κόσμο διάλεκτος που αναδίδει έντονα άρωμα και πολιτισμό αρχαίο ελληνικό.
pegasus_large_t_242261_54571871Πολλοί διακεκριμένοι Ιταλοί και Έλληνες επιστήμονες ασχολήθηκαν μ’ αυτό το ιδιαίτερο γλωσσικό θέμα καταλήγοντας ωστόσο σε διάφορες απόψεις.
monumento_caduti
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, κάποιοι άλλοι ότι κατάγονται από τους Βυζαντινούς και συνεπώς η ελληνόφωνη διάλεκτος μεταφέρθηκε στην Απουλία μέσα από τις μεταναστευτικές κινήσεις ελληνικών πληθυσμών (κυρίως της Πελοποννήσου) που έλαβαν χώρα από τον 6ο έως τον 12ο αιώνα μ.Χ.
Castrignano dei Greci: Από την Κάντια στο Βυζάντιο
Το Καστράκι των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει η επίσημη ονομασία του Castrignano dei Greci, μόλις 4 χλμ. μακριά από το Μartano. Η αναστυλωμένη κρύπτη του Αγίου Ονούφριου στο κέντρο της πόλης, που φέρει ίχνη από αγιογραφίες και διαθέτει μια ελληνική επιγραφή με τη χρονολογική ένδειξη 1237, είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο.
cappella_delladdolorataΣύμφωνα με την τοπική παράδοση ο οικισμός κτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής: το όνομα Καντιώτης (Κάντια / Κρήτη) είναι αρκετά συνηθισμένο μεταξύ των 4.000 κατοίκων του, στοιχείο που φανερώνει έμμεσα την καταγωγή τους.
torre_dellorologioΕξέχουσα προσωπικότητα του Castrignano dei Greci υπήρξε ο Ιταλός φιλόλογος Angelo Cotardo. Με όραμα και σθένος, πρωτοστάτησε σε μια εκστρατεία υπέρ της διάσωσης της ελληνικής διαλέκτου, την οποία δίδασκε ο ίδιος στα σχολεία της κωμόπολης.
castrignano-dei-greci-1Χάρη στις επίμονες προσπάθειές του, κατάφερε τελικά να πάρει ειδική άδεια από την ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να διδάσκει τη γρεκάνικη διάλεκτο και στα άλλα χωριά της περιοχής.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική γλώσσα να παραμείνει ζωντανή στα όρια της Grecia Salentina, ενώ από το 1977 ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ το Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών, όπου φοιτούν όσοι επιθυμούν να διδαχτούν τη γλώσσα και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.
Με πληροφορίες από thetravelbook.gr
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου