Police-Voice blog ➤
Επιχειρηματίες από ανάγκη γίνονται οι Έλληνες στα χρόνια της κρίσης. Η έλλειψη ευκαιριών εργασίας εξωθεί όλο και περισσότερους ανέργους στο επιχειρείν, υψηλού ρίσκου και αβέβαιης κατάληξης, με μοναδικό σκοπό την επιβίωσή τους.
Θέλοντας να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ εισόδημα και με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, αρκετοί επενδύουν τις οικονομίες τους σε καταστήματα γρήγορου φαγητού ή εμπορικά, όπου η πιθανότητα αποτυχίας είναι αυξημένη. Αντίθετα, οι έρευνες αγοράς έχουν δείξει ότι το ρίσκο είναι μικρότερο για επενδύσεις στην Πληροφορική ή στον Τουρισμό.
Σε αντίθεση, λίγοι είναι εκείνοι που στρέφονται στην υγιή επιχειρηματικότητα, επιλέγοντας έναν κλάδο με προοπτικές και μέλλον, υιοθετώντας καινοτόμες εφαρμογές και εξωστρεφή προσανατολισμό. «Αγαπημένοι» κλάδοι των επίδοξων επιχειρηματιών ανάγκης είναι η εστίαση για τους άντρες και οι υπηρεσίες προσωπικής ομορφιάς για τις γυναίκες, ενώ απώτερος στόχος είναι η επιχείρηση να παράγει κέρδη ανάλογα με δύο έως τρεις μισθοδοσίες.
Που επενδύουν οι Έλληνες
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο από τις 3.713 νέες επιχειρηματικές προσπάθειες οι 1.283, , ήταν σε εστίαση και λιανεμπόριο, δύο κλάδους που το ίδιο διάστημα είχαν τα περισσότερα «λουκέτα» και μάλιστα το 45% του συνόλου. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, 8 στις 10 επιχειρήσεις τέτοιου είδους κλείνουν μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους, καθώς δεν είναι βιώσιμες.
Στον αντίποδα, εξωστρεφείς βιώσιμες επιχειρήσεις από τους τομείς παραγωγής και τυποποίησης τροφίμων με καινοτόμες μεθόδους, αγροτικών προϊόντων, πληροφορικής, logistics, εκπαίδευσης, εταιρείες συμβούλων, γραφεία ταξιδιών, μεταφορικές εταιρείες, αλλά και τουριστικές επιχειρήσεις αντέχουν στον χρόνο και στο τοξικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Στήνουν δουλειές με κεφάλαιο… την αποζημίωση της απόλυσης
Πρώην εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι έχασαν την εργασία τους την τελευταία εξαετία επένδυσαν την αποζημίωσή τους (κεφάλαια από 8.000 έως 30.000 ευρώ) για να ανοίξουν μια επιχείρηση, με την ενοικίαση ενός χώρου ελάχιστων τετραγωνικών και με εργασία των ιδίων και συγγενικών προσώπων. Κάπως έτσι ξεπηδούν μέσα σε μια νύχτα καφετέριες, κομμωτήρια, σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού και άλλα μαγαζιά που ανοίγουν χωρίς επιχειρηματικό πλάνο, δίχως να έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς και -συχνά- κλείνουν εξίσου άδοξα και ξαφνικά.
Τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ενδεικτικά της επιχειρηματικής κινητικότητας. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο έχουν εγγραφεί στα μητρώα του Επιμελητηρίου 3.107 νέες επιχειρήσεις, ενώ είχαν διαγραφεί 2.561. Εξάλλου κατά τον μήνα Ιούνιο άνοιξαν 606 επιχειρήσεις και έκλεισαν 415, ενώ το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων που σημειώθηκε από τον Φεβρουάριο του 2016 διατηρείται ακόμη. Με άλλα λόγια, τα «λουκέτα» ήταν περισσότερα από τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις.
Στους κορεσμένους κλάδους συνήθως μόλις το αρχικό κεφάλαιο εξανεμιστεί ακολουθεί το λουκέτο, το «ενοικιάζεται» παίρνει τη θέση του στην τζαμαρία του ακινήτου και περιμένει τον επόμενο που θα κυνηγήσει
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου