Police-Voice blog ➤
Στη δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση, υποχρεώθηκαν να καταφύγουν Λαρισαίοι, προκειμένου να προστατεύσουν την 15χρονη κόρη τους από τις ορέξεις 52χρονου... ιερωμένου!
Ο ιερέας, προσέγγισε την ανήλικη μαθήτρια μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης («facebook») με ένα «αθώο» αρχικά αίτημα φιλίας. Επικοινωνία που συνεχίστηκε με πρόσχημα «κοινά» ενδιαφέροντα και τον ιερέα, να ταξιδεύει από το εξωτερικό στη Λάρισα, προκειμένου να πείσει την ανήλικη για... τον «έρωτά» του χωρίς να διστάσει να ζητήσει από τη μικρή μαθήτρια να εγκαταλείψει το σπίτι της και να τον ακολουθήσει.
Ευτυχώς για τη μαθήτρια, οι γονείς της παρατήρησαν την αλλαγή στη συμπεριφορά της κόρης τους για να διαπιστώσουν έκπληκτοι πως, κάθε άλλο παρά αθώα ήταν τα μηνύματα του «ερωτοχτυπημένου», όπως ο ίδιος τουλάχιστον εμφανιζόταν, παπά.
Έτσι κατέθεσαν μήνυση και μετά από παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών, η υπόθεση ερευνάται ήδη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ..
Η υπόθεση της Λαρισαίας μαθήτριας αποδεικνύει για πολλοστή φορά την ανάγκη «καθοδήγησης» των παιδιών για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, της ανάπτυξης ενημερωτικών δράσεων σε διαρκή βάση στα σχολεία αφού η πλειοψηφία των νέων είναι άριστοι χρήστες των νέων τεχνολογιών και, σε κάθε περίπτωση της λελογισμένης χρήσης με κανόνες ασφαλείας.
ΑΙΤΗΜΑ ΦΙΛΙΑΣ
Ο 52χρονος, που στο προφίλ του στο Facebook εμφανίζεται με τα πραγματικά του στοιχεία χωρίς να αποκρύπτει δηλαδή ότι είναι ιερωμένος, άρχισε να επικοινωνεί με την 15χρονη τον περασμένο Απρίλιο με αίτημα φιλίας, που κάθε άλλο παρά αθώο αποδείχθηκε στη συνέχεια.
Ο ιερέας φαίνεται πως κέρδισε την εμπιστοσύνη της μαθήτριας και η επικοινωνία συνεχίσθηκε με ανταλλαγή μηνυμάτων που αφορούσαν «κοινά» ενδιαφέροντα.
Σε λίγες ημέρες ωστόσο η επικοινωνία προσέλαβε άλλα χαρακτηριστικά αφού ο ιερέας άρχισε να απευθύνει ερωτικά «κελεύσματα» προς την ανήλικη, να της δηλώνει τον έρωτά του και τη διάθεσή του να βρεθούνε. Με την ανήλικη να λαμβάνει μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου τα οποία «εμπλούτιζε» ο ιερέας με φωτογραφικό υλικό. Φωτογραφίες και μηνύματα που εμπίπτουν φυσικά στις διατάξεις περί πορνογραφίας ανηλίκων και προσέλκυσης παιδιών για γενετήσιους λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 52χρονος ιερέας που λειτουργεί σε εκκλησία του εξωτερικού, δεν δίστασε να ταξιδέψει ως τη Λάρισα για να συναντήσει την 15χρονη προκειμένου να της δηλώσει τον... έρωτά του ενώ δεν δίστασε επίσης να της προτείνει να τον ακολουθήσει, να εγκαταλείψει δηλαδή την οικία της.
Ευτυχώς, οι γονείς της 15χρονης παρατήρησαν έγκαιρα την αλλαγή στη συμπεριφορά της κόρης τους ενώ και η ίδια έσπευσε να ενημερώσει τους γονείς της, για τις διαστάσεις που άρχισε να προσλαμβάνει η συνομιλία της με τον 52χρονο.
Γονείς που έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ιερέα και έτσι κατήγγειλαν την υπόθεση στις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο ιερέας ταξίδεψε στη Λάρισα, παρά τις προηγηθείσες συστάσεις των γονέων της μαθήτριας να απομακρυνθεί από την κόρη τους και να διακόψει την επικοινωνία μαζί της.
CYBERKIDS
Όπως είναι γνωστό, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. δημιούργησε τον δικτυακό τόπο CyberKids (στη διεύθυνση http://www.cyberkid.gov.gr/ ) όπου παιδιά και κυρίως οι γονείς μπορούν να ενημερωθούν για θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.
Ιστότοπο όπου, στο σκέλος της παιδικής πορνογραφίας, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «από τα συχνότερα αδικήματα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία μας με την πάροδο των τελευταίων ετών, λαμβάνοντας υπόψη, την ανάπτυξη της τεχνολογίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά, την εξέλιξη του διαδικτύου με τη δημιουργία αμέτρητων ιστοσελίδων και εφαρμογών: κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικής συνδιάλεξης (chat), με δυνατότητα χρήσης κάμερας, ανταλλαγής αρχείων, cloud, email και, την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, είναι αυτά της πορνογραφίας ανηλίκων, η οποία αποτελεί μία από τις πιο ειδεχθείς εγκληματικές δραστηριότητες της εποχής μας, της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και σε πιο σπάνιο επίπεδο της αποπλάνησης ανηλίκων».
Προσθέτοντας ότι «τα παιδιά πολλές φορές, μη λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχουν, καθώς δε γνωρίζουν το άτομο με το οποίο συνομιλούν εκείνη τη στιγμή, ή νομίζοντας ότι μιλάνε με κάποιο γνωστό τους ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος έχει παραβιάσει κάποιο προφίλ φίλου/φίλης για την προσέγγιση των παιδιών, ή με κάποιον ο οποίος με τεχνάσματα στο γραπτό λόγο κερδίζει, με την πάροδο του χρόνου, την εμπιστοσύνη τους, αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν ή αποστέλλουν φωτογραφίες τους πολλές φορές με προκλητικό περιεχόμενο κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων (smartphones) ή ακόμα συναντιούνται με τα άτομα αυτά.
Τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως “αρπακτικά”, εκμεταλλεύονται την παιδική άγνοια σχετικά με τη “διαδικτυακή ανωνυμία”, προκειμένου να ικανοποιήσουν μελλοντικά τις απεχθείς ορέξεις τους, αφού από τη στιγμή που θα επιτύχουν μια τέτοιου είδους πρώτη επαφή με τα παιδιά, τα καθιστούν άμεσα πιθανούς στόχους, καθώς με απειλές και εκβιασμούς, τους ζητείται η αποστολή κι άλλων φωτογραφιών με προκλητικό περιεχόμενο».
Επίσης «τα παιδιά θέλοντας να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, να διασκεδάσουν, να λύσουν τις απορίες τους ή ακόμα και να ακολουθήσουν «τη μόδα» της εποχής, για παράδειγμα φωτογραφίες του εαυτού τους (selfie) και άλλα, πραγματοποιούν ενέργειες που ουσιαστικά τα παγιδεύουν και τα στοχοποιούν.
Επιπλέον ανοίγουν συνδέσμους (link) αγνώστου περιεχομένου είτε από κάποια ιστοσελίδα είτε από κάποια εφαρμογή είτε από κάποια υπηρεσία όπως email, πίσω από τους οποίους μπορεί να κρύβεται κάποια άλλη ιστοσελίδα με περιεχόμενο απαγορευτικό για τα παιδιά, ή ακόμα και κάποιο κακόβουλο λογισμικό για τον υπολογιστή ή το κινητό, οδηγούν σε απρόσμενα αποτελέσματα για το ίδιο το παιδί» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ. καλώντας τους γονείς, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να μιλήσουν στο παιδί τους, να απευθυνθούν σε ειδικούς αλλά και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 11188.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
www.eleftheria.gr
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου