Police-Voice blog ➤
Ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων των δύο εταιρειών για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή απο τις Mercedes-BMW και δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων απο την Daimler.
Το θέμα είχαμε παρουσιάσει πριν από ένα μήνα,στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΛΕΙΟ», σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ – καταγγελία ενός ζευγαριού που έπεσε θύμα πλεκτάνης από αντιπροσωπεία της BMW στη Β. Ελλάδα. (Δείτε παρακάτω)
Βάσει των τελευταίων εξελίξεων, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι υπεύθυνοι των εταιριών Mercedes – Benz και BMW στην Ελλάδα, μετά την ποινική δίωξη που άσκησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για λαθρεμπόριο και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Παράλληλα αναμένεται να επιβληθούν, σε πρώτη φάση, πρόστιμα 66 εκατ. ευρώ και 36 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως. Η υπόθεση, αφορά στις υποτιμολογήσεις που διενεργούσαν κατά την εισαγωγή των οχημάτων από την Γερμανία την περίοδο 2011 – 2013, αποκομίζοντας συνολικό όφελος 32,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση που είχαμε αποκαλύψει, το «ρολόι» της απάτης γυρίζει ακόιμη και πιο πίσω, το 2008.Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα επεκταθούν τώρα σε όλες τις εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων.
Το ιστορικό
Ισχυρές ενδείξεις για εκτεταμένο λαθρεμπόριο κατά την εισαγωγή αυτοκινήτων από την ΒΜW, αλλά και ομολογημένη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων από την DAIMLER BENZ μητρική της Mercedes, συνθέτουν μεταξύ άλλων το ευρύ φάσμα των έκνομων δραστηριοτήτων των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η υπόθεση της φοροδιαφυγής των BMW και MERCEDES, για την οποία το ΣΔΟΕ είχε παραδώσει από το 2014 στην αρμόδια Εφορία πόρισμα για φοροδιαφυγή 200 εκατομμυρίων συν πρόστιμα και προσαυξήσεις, συνόλου 600 εκατομμυρίων ευρώ φαινόταν να λιμνάζει για πολλά χρόνια, καθώς «σκόνταφτε» σε πολιτικές παρεμβάσεις. Χρειάστηκε να περάσουν δυόμιση χρόνια και αλλαγή κυβέρνησης για να μπορέσει η δικαιοσύνη να κάνει το έργο της
Η αναφορά του γερμανικού περιοδικού Spiegel
Για το θέμα της λαθρεμπορίας από την BMW γνωστοποιήθηκε και μια περίπτωση οχήματος με διαφορετικό αριθμό πλαισίου στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ παραμένει πάντα ανοιχτό το θέμα «εξαφάνισης» 200 και πλέον οχημάτων από να σύνολο 1.200 που ξεφορτώθηκαν μεν στο Βόλο, όμως εκτελωνίστηκαν περί τα 950. Πρόκειται για την περίπτωση που παρουσιάσαμε στη εφημερίδα μας. Για το θέμα είχε διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Θεσσαλονίκης.
Αναφορικά με το ζήτημα της δωροδοκίας παρουσιάστηκε έγγραφο του Δικαστηρίου της Κολούμπια των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο η μητρική επιχείρηση της MERCEDES δωροδόκησε αξιωματούχους σε 22 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θέμα το οποίο δεν είχε απασχολήσει μέχρι την στιγμή της αποκάλυψης τις ελληνικές αρχές.
Διαβάστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ – καταγγελία ενός ζευγαριού που έπεσε θύμα πλεκτάνης από αντιπροσωπεία της BMW στη Β. Ελλάδα, στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΛΕΙΟ»
Έδωσε 55.000 ευρώ και έμεινε με το …κλειδί στο χέρι!
«Η BMW μου πούλησε αυτοκίνητο με “πειραγμένο” αριθμό κινητήρα»
H υπόθεση θα μπορούσε να αποτελεί μία ακόμη από τις τυπικές, ελληνικές, ιστορίες καθημερινής τρέλας, που παρουσιάζονται σε αντιπροσωπίες, μάντρες, αρμόδια υπουργεία και σε πολλά ακόμη σημεία που λαμβάνουν χώρα οι αγορές και πωλήσεις αυτοκινήτων.
Ας πάρουμε τώρα την ιστορία μας από την αρχή και ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης που κρύβει «βουνά» φοροδιαφυγής, πλαστογραφίας, διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατομμυρίων (ορισμένοι μιλούν για δισ.) και δυστυχώς χιλιάδες ταλαιπωρημένους και εξαπατημένους Έλληνες.
Η υπόθεση
Η κα Βασιλική Καπετανίδου, οικονομολόγος στο επάγγελμα και κάτοικος Θεσσαλονίκης, αποφάσισε κάποια στιγμή, το «μακρινό» 2009 να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και συγκεκριμένα μια BMW 520i έναντι 55.000 ευρώ.
Δίνει ανταλλαγή το παλαιό της αυτοκίνητο, μάρκας NISSAN και καλύπτει τη διαφορά με νόμιμους τρόπους (επιταγές, συναλλαγματικές κλπ ). Λίγες ημέρες μετά ξεκίνα ο Γολγοθάς της. Το αυτοκίνητο, καθημερινά αντιμετωπίζει προβλήματα με τον κινητήρα και τα συνεργεία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βλάβη. Επίσης το ΚΤΕΟ, που επισκέφθηκε για τον τακτικό έλεγχο, «έκοψε» το αυτοκίνητο, καθώς τα στοιχεία που αναγράφονται στον εργοστασιακό κινητήρα δεν συμφωνούν με εκείνα που αναγράφουν τα έγγραφα.
Στην άδεια κυκλοφορίας έχει δηλωθεί ο αριθμός Ν43Β20Α, ωστόσο ο κινητήρας είναι Ν43Β20ΑD. Ουσιαστικά πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική έκδοση του ίδιου αυτοκινήτου και σύμφωνα με την επίσημη έγκριση τύπου της BMW αλλάζει η ιπποδύναμη, οι εκπομπές ρύπων, τα επίπεδα θορύβου κλπ. Το κολοσσιαίο πρόβλημα είναι ότι αυτός ο τύπος κινητήρα δεν πληροί τις προδιαγραφές της ΕΕ και επομένως δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους.
Σκαλίζοντας βαθύτερα το θέμα, η παθούσα ανακάλυψε ακόμη πως στο πιστοποιητικό ταξινόμησης του αυτοκινήτου αναγραφόταν «προηγούμενη χώρα ταξινόμησης», γεγονός που μαρτυρά ότι το αυτοκίνητο είχε ταξινομηθεί προηγουμένως σε άλλη χώρα, συγκεκριμένα στη Γερμανία και άρα δεν ήταν καινούργιο.
Όπως το είχε αγοράσει και φυσικά πληρώσει η ίδια! Οι επίσημες απαντήσεις της BMW Hellas προς την ιδιοκτήτρια της πολυτελούς BMW 520i δεν συμφωνούν με εκείνες που έδωσε το εργοστάσιο παραγωγής στην Βασιλική Καπετανίδου. Και η περιπέτεια δεν σταματά εδώ. Για το συγκεκριμένο όχημα είχαν εκδοθεί δυο πιστοποιητικά συμμόρφωσης, την ώρα που για κάθε όχημα υπάρχει υποχρεωτικά ένα.
Τα δυο πιστοποιητικά αναφέρουν διαφορετικά στοιχεία για το ίδιο Ι.Χ. ενώ φέρουν υπογραφή από διαφορετικά στελέχη της εταιρείας. Η κα Καπετανίδου επιχείρησε να βρει περισσότερα στοιχεία για το αυτοκίνητό της στο τεχνικό αρχείο οχημάτων του υπουργείου Μεταφορών.
Πληκτρολόγησε λοιπόν τον αριθμό πλαισίου και διαπίστωσε ότι είχε γίνει πράξη ακύρωσης. Περίεργο θα μας πείτε και θα έχετε δίκιο, καθώς η πράξη ακύρωσης γίνεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή εξαγωγής ενός Ι.Χ. Το αποτέλεσμα είναι πως μετά την ακύρωση αυτή, δεν υπάρχει πλέον κανένα στοιχείο του αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Εν κατακλείδι και για να μην σας μπερδεύουμε περισσότερο, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο όχι μόνο έχει άλλα στοιχεία από αυτά που αναγράφονται στον εργοστασιακό κινητήρα και δεν συμφωνούν με εκείνα που αναγράφουν τα έγγραφα με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους δρόμους!
Τι κάνουν οι ελληνικές αρχές
Με την συγκεκριμένη υπόθεση ασχολούνται οι ελληνικές αρχές μετά από την καταγγελία της κυρίας Καπετανίδου. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για 99 «περίεργα» αυτοκίνητα αλλά και για κινητήρες που δεν τους γνωρίζουν ούτε τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Γερμανίας. Οι Αρχές δεν ερευνούν μόνο το δικό της αυτοκίνητο αλλά όλα τα αυτοκίνητα που μετέφερε το καράβι από εξωτερικό μαζί με το δικό της.
Από το σύνολο των 1.029 οχημάτων που μετέφερε το πλοίο φαίνεται πως από το Τελωνείο έχουν ελέγχει 829 οχήματα! Δηλαδή λείπουν 200 αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 99 αφορούν σε BMW. Στις έρευνες συμμετέχουν το ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών του Υπουργείου Μεταφορών, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Τελωνεία, Διευθύνσεις Μεταφορών, Οργανισμοί Λιμένων. Υποτιμολογήσεις πολυτελών αυτοκινήτων Το θέμα των Υποτιμολογήσεων από κάποιες εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων έγινε γνωστό μέχρι τη Γερμανία όταν το ανέδειξε το περιοδικό Der Spiegel.
Το ΣΔΟΕ έχει αποδείξει πως τα τιμολόγια που προσκόμιζαν κάποιες γερμανικές εισαγωγικές ήταν «εικονικά» με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς τα αυτοκίνητα εκτελωνίζονταν καταβάλλοντας ελάχιστους φόρους. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και με βάση το άρθρο 155 του Τελωνειακού Κώδικα το πρόστιμο διπλασιάζεται με αποτέλεσμα τα έσοδα για το κράτος να ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ!
Πηγή ➤makeleio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου