Police-Voice blog ➤Σε περίπου 3.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που θα μεταφερθούν στο νέο βιομηχανικό χώρο, που μισθώθηκε σε περιοχή των Βασιλικών του δήμου Θέρμης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη σε 11.000 άτομα. Αυτήν τη στιγμή στο νομό φιλοξενούνται 8.193 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά (1.850) και στις αποθήκες «Φέσσας» στο δήμο Ωραιόκαστρο (1.431).
Αναφορικά με τη Θέρμη, χθες εκδόθηκε και η σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού σίτισης με τίτλο «Διενέργεια διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, με ενσφράγιστες προσφορές για την παροχή υπηρεσιών σίτισης (catering) 3.000 προσφύγων - μεταναστών, που θα στεγαστούν στο κτιριακό συγκρότημα ‘Complex A’ στο κτήμα Γ. και Γ. Κορδογιάννης και Σία Ο.Ε.’ στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, προς κάλυψη έκτακτης κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης».
Με βάση τη διακήρυξη, στις παλιές σιταποθήκες θα φιλοξενηθούν για τις επόμενες 30 μέρες (σε πρώτη φάση) 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός για τη σίτισή τους ανέρχεται σε 528.100 ευρώ (5,87 ευρώ τη μέρα ανά άτομο με τον ΦΠΑ).
Στη συγκεκριμένη τιμή περιλαμβάνεται ημερήσιο συσσίτιο ενός ατόμου (πρωινό - γεύμα - δείπνο - εμφιαλωμένο νερό) σύμφωνα με το πρόγραμμα τροφοδοσίας της υπηρεσίας. Ο διαγωνισμός θα γίνει αύριο το πρωί και στη συνέχεια αναμένεται και η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων και μεταναστών στο εν λόγω κτιριακό συγκρότημα.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός του νομού Θεσσαλονίκης ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, 13.073 άτομα, καταγράφεται στο νομό Κιλκίς και ακολουθούν ο νομός Πιερίας με 1.893, ο νομός Ημαθίας με 1.163 και ο νομός Πέλλας με 761 άτομα.
Ειδικότερα, από τους συνολικά 53.364 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, οι 25.083 (47% επί του συνόλου) φιλοξενούνται σε δομές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Παρέμβαση δημάρχων
Την παρέμβαση των δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας προκαλεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για συνεχή χωροθέτηση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρημένες. Παρά τη δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι οι δομές σε βιομηχανικούς χώρους είναι προσωρινές και πως σε τρεις μήνες θα υπάρξει διασπορά των προσφύγων και διάλυση των συγκεκριμένων κέντρων, οι αιρετοί δηλώνουν επιφυλακτικοί, ζητώντας να προχωρήσει άμεσα ο επιμερισμός των προσφύγων σε όλους τους δήμους της χώρας, με βάση τον πληθυσμό.
Με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης, βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, τον περιφερειάρχη και την ΚΕΔΕ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ-ΚΜ) τονίζει για ακόμα μία φορά ότι η Κεντρική Μακεδονία συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή το 20% του πληθυσμού της χώρας, αλλά φιλοξενεί περίπου το 50% του συνολικού αριθμού των προσφύγων που διαμένουν στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, «η δυσαναλογία αυτή τείνει να προσλάβει κοινωνικά, υγειονομικά, δημογραφικά και ηθικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν ο προσφυγικός πληθυσμός επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, όπως η Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς ή μόνο σε δήμους εντός της περιφέρειας».
Συνεπώς, προσθέτει, προβάλλει αδήριτη η ανάγκη για την άμεση, ριζική και διαρκή αποφόρτιση όχι μόνο των περιοχών πέριξ της Ειδομένης, αλλά ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην ίδια επιστολή το δ.σ. της ΠΕΔ-ΚΜ ζητεί παράλληλα με την άμεση μείωση του αριθμού των προσφύγων της Κεντρικής Μακεδονίας και με την ορθολογική κατανομή-διασπορά τους σε όλη τη χώρα την εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού προγράμματος υποστήριξης των δήμων, στα όρια των οποίων είναι εγκατεστημένοι ή θα εγκατασταθούν πρόσφυγες.
Η υποστήριξη αυτή πρέπει, σύμφωνα με τους δημάρχους, απαραιτήτως να είναι ανάλογη με τον αριθμό των φιλοξενουμένων προσφύγων και να περιλαμβάνει οικονομικά μέσα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενίσχυση των δήμων σε προσωπικό ειδικοτήτων κατάλληλων για την εξυπηρέτηση τόσο των αυξημένων αναγκών όσο και των νέων αναγκών που ανακύπτουν.
Επίσης, οι αιρετοί ζητούν την αποζημίωση των ιδιωτών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από τη διέλευση ή και παραμονή προσφύγων στην περιοχή τους (π.χ. ζημίες σε οικήματα, σε καλλιέργειες ή σε εκτάσεις που, λόγω της παραμονής αυτής, καθίστανται ακατάλληλες για καλλιέργεια κτλ.), καθώς και την ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό.
Οξύνονται οι αντιδράσεις στον Λαγκαδά
Τις έντονες διαμαρτυρίες του δήμου και των κατοίκων εισέπραξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας κατά την επίσκεψή του στα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων στον Λαγκαδά, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο.
Ο κ. Μουζάλας επισκέφτηκε το παλιό εργοστάσιο της «Sinatex», μεταξύ Αγίου Βασιλείου (σε απόσταση 3 χλμ.) και Καβαλαρίου (7 χλμ.), αλλά και το στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια, που είναι το πρώτο κέντρο που λειτούργησε στην περιοχή. Διαπίστωσε πως οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα κέντρα μετεγκατάστασης δεν είναι και οι καλύτερες, ωστόσο επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι δομές ειδικά με τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια είναι προσωρινές και πως σε τρεις μήνες θα υπάρξει διασπορά των προσφύγων και διάλυση των συγκεκριμένων κέντρων. Οι πρόσφυγες, όπως είπε στους κατοίκους, θα μετακινηθούν σε μόνιμες πλέον εγκαταστάσεις φιλοξενίας, που θα είναι αξιοπρεπείς και θα πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις παραμονής, τηρουμένου του κανόνα του αναλογικού επιμερισμού ανά την επικράτεια.
Ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στην αιφνιδιαστική και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο εργοστάσιο «Sinatex», τονίζοντας ότι πρόκειται για την τέταρτη δομή που λειτουργεί στα διοικητικά όρια του δήμου, μετά το στρατόπεδο «Βογιατζόγλου» στα Λαγκαδίκια, τον καταυλισμό στο Βαγιοχώρι και το εργοστάσιο «ΑΛΕΞΥΛ» (δήμος Ωραιοκάστρου μεταξύ Δερβενίου και Λητής), που γειτνιάζει με το δήμο.
«Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες σοβαρές αποφάσεις για το δήμο μας χωρίς να ζητηθεί η άποψή μας. Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται και άλλο η περιοχή μας, όταν άλλοι δήμοι δεν έχουν ούτε έναν πρόσφυγα», είπε ο κ. Καραγιάννης, ζητώντας την αναστολή λειτουργίας του συγκεκριμένου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου