Police-Voice blog ➤
Γιατί ο εορτασμός της 9ης Μαΐου έχει τόσο ισχυρή επίδραση στο ρωσικό λαό
Κάθε χρόνο, στις 9 Μαΐου η Ρωσία γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης» στον πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας, όταν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης ένοπλης σύγκρουσης στην ιστορία της ανθρωπότητας τα σοβιετικά στρατεύματα συνέτριψαν πάνω από 600 μεραρχίες των Γερμανών και των συμμάχων τους.
Η 9η Μαΐου 1945 ήταν μια μέρα μεγάλου θριάμβου για τους Σοβιετικούς, που σταμάτησαν την ισχυρή μηχανή του Βέρμαχτ και έφεραν καταστροφικό πλήγμα στον ναζισμό. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε εκατομμύρια ακρωτηριασμένες ζωές, και πήρε μαζί του έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων. Η Σοβιετική Ένωση είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, σχεδόν 27 εκατομμύρια ανθρώπους (11 εκατομμύρια στρατιώτες και 17 εκατ. πολίτες). Γι’ αυτό η 9η Μαΐου λέγεται «γιορτή με δάκρυα στα μάτια», καθώς στη γιορτή αυτή οι Ρώσοι ενώνουν τα δάκρυα και τη λύπη για την απώλεια δικών τους ανθρώπων με το μεγαλείο και τη λάμψη εκείνων που πολέμησαν και πέτυχαν τη μεγάλη νίκη.
Η Πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας υπογράφτηκε στις 8 Μαΐου στις 22 και 43 λεπτά, ώρα κεντρικής Ευρώπης ή στις 9 Μαΐου στις 12 και 43 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ώρα Μόσχας και αυτός είναι ο λόγος που ενώ το τέλος του πολέμου σε ολόκληρη την Ευρώπη γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, στη Ρωσία το γιορτάζουν στις 9.
Βεβαίως η επίσημη ιστορία διαφέρει πολύ από την αληθινή, σύμφωνα με την οποία τη συγκεκριμένη ημέρα μια ερειπωμένη και διαλυμένη Ευρώπη χωρίστηκε σε ανατολική και δυτική περνώντας στην σφαίρα επιρροής δύο περιφερειακών υπερδυνάμεων, χωρίς τα εκατομμύρια των κατοίκων της να ερωτηθούν γι’ αυτή τη «μοιρασιά». Αυτό, όμως, είναι θέμα άλλης… συζήτησης.
Η Ημέρα της Νίκης γιορτάζεται με στρατιωτικές παρελάσεις και άλλες επίσημες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας με τη μεγαλύτερη απ’ αυτές να γίνεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.
Φέτος, οι Ρώσοι έχουν βάλει τα δυνατά τους να δημιουργήσουν την πλέον φαντασμαγορική στρατιωτική παρέλαση όλων των εποχών για πολύ σημαντικούς λόγους. Δεν είναι μόνο επειδή η φετινή επέτειος είναι μια «στρογγυλή» επέτειος, αφού συμπληρώνονται 70 ακριβώς χρόνια από την λήξη του Πολέμου. Ούτε επειδή η συγκεκριμένη ημερομηνία ξυπνά τις πιο βαθιές και συγκινητικές μνήμες του ρωσικού λαού. Είναι και πως η χώρα, «πληγωμένη» από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία, θέλει να καταδείξει την μεγάλη της ισχύ.
Η παρέλαση στη Μόσχα θα είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Αρκεί να σημειωθεί πως θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν 15.000 άνδρες, δηλαδή 4.000 περισσότεροι από πέρυσι, καθώς επίσης διακόσια πυροβόλα, εκτοξευτές πυραύλων και τεθωρακισμένα. Μεταξύ τους θα βρίσκεται και το καμάρι της ρωσικής τεχνολογίας, το τεθωρακισμένο «Αρμάτα» που θα κάνει ντεμπούτο στην παρέλαση, ενώ 140 μαχητικά θα σκίζουν τους ουρανούς της ρωσικής πρωτεύουσας πάνω από τους ηγέτες 25 χωρών.
Ανάμεσά τους δεν θα βρίσκονται ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενίσχυση των ρωσώφωνων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία.
«День Победы», το τραγούδι-ύμνος της «Ημέρας της Νίκης»
Το πιο διάσημο τραγούδι της συγκεκριμένης ημέρας δεν είναι άλλο από το ομώνυμο «Η Ημέρα της Νίκης» ή «День Победы» (ντιεν παμπιέντι) στα ρωσικά που αναφέρεται στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου και γράφτηκε 30 χρόνια μετά τον πόλεμο, ωστόσο έχει μια «μεταφυσική επίδραση» στο ρωσικό λαό και ιδιαίτερα στους Ρώσους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε τέτοιο βαθμό που όσοι έχουν απομείνει να λένε πως «με κάποιο τρόπο αυτό το τραγούδι μάς οδήγησε στη νίκη».
Το παράδοξο είναι πως το τραγούδι που γράφτηκε για τον διαγωνισμό που προκήρυξε τότε η Σοβιετική Ενωση με θέμα τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, δεν πήρε από την αρχή την αίγλη που του αναλογούσε. Στους ηλικιωμένους κριτές δεν άρεσαν ούτε οι στίχοι αλλά ούτε και η μουσική. Οταν πρωτοεκτελέστηκε από τον διάσημο τραγουδιστή Λεφ Λέστσενκο στη διάρκεια μιας συναυλίας στην Αλμα Ατα πέρασε απαρατήρητο. Οταν λίγο αργότερα ο Λέστσενκο το εκτέλεσε ξανά σε συναυλία στο Κρεμλίνο, έγινε επιτυχία.
Από τότε είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών της 9ης Μαΐου, καθώς δεν αναφέρεται απλώς στη γενναιότητα των νεαρών στρατιωτών αλλά στις προσωπικές μνήμες των βετεράνων, συνδυάζοντας τη χαρά για τη νίκη με τη θλίψη για τις μεγάλες απώλειες.
Oπως λέει χαρακτηριστικά το ρεφραίν: «Αυτή η Ημέρα της Νίκης, κορεσμένη με τη μυρωδιά του μπαρουτιού, είναι μια γιορτή με γκρίζες τρίχες στους κροτάφους, είναι χαρά με δάκρυα στα μάτια, Ημέρα της Νίκης, Ημέρα της Νίκης. Γεια Μητέρα, δεν ήρθαν όλοι μας πίσω. Εύχομαι να τρέχω ξυπόλυτος στη δροσιά. Τη μισή Ευρώπη περάσαμε, τη μισή Γη. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να επισπεύσουμε αυτή τη μέρα».
Δείτε στιγμιότυπα από την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου