Police-Voice blog ➤
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International μόλις λίγο πάνω από το ένα τρίτο (36%) των Ευρωπαίων μιλάει στα παιδιά για τις πιθανές απειλές και τα συμβουλεύει.
Η συγκεκριμένη διαπίστωση έρχεται παρά το γεγονός ότι οι μισοί και πλέον Ευρωπαίοι γονείς (52%) πιστεύουν ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο αυξάνονται διαρκώς (από το cyberbullying μέχρι το ακατάλληλο περιεχόμενο).
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ένας στους πέντε Ευρωπαίους γονείς (21%) δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα παιδιά του από τους διαδικτυακούς κινδύνους, παρότι το 28% έχει δει τα παιδιά του να αντιμετωπίζουν πραγματικές απειλές στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης ακατάλληλου περιεχόμενου, τυχαίων συζητήσεων με επικίνδυνους αγνώστους και του cyberbullying. Επίσης, το 47% φοβάται ότι το Διαδίκτυο επηρεάζει με κάποιο τρόπο την υγεία και την ψυχολογία των παιδιών.
Ταυτόχρονα, ενώ περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων γονέων (30%) αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στο τι βλέπουν ή τι κάνουν τα παιδιά όταν είναι online, σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δεν μπαίνουν στον κόπο να μιλήσουν στα παιδιά τους για τις απειλές του Διαδικτύου.
Ακόμα και στην περίπτωση που λαμβάνουν μέτρα, αυτά επικεντρώνονται σε ενέργειες που μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές. Για παράδειγμα, το 24% δηλώνει ότι ελέγχει το ιστορικό περιήγησης των παιδιών του, αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς μπορεί να έχει ήδη γίνει σε αυτό το στάδιο. Μόλις το ένα τέταρτο (26%) έχει εγκαταστήσει λογισμικό γονικού ελέγχου.
Γενικές συμβουλές προς τους γονείς
Προτιμήστε να τοποθετήσετε τον υπολογιστή σε χώρους στους οποίους η οθόνη μπορεί να είναι ορατή, ώστε να μπορείτε να επιβλέπετε το παιδί.
Χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή μαζί με τα παιδιά σας, ώστε να το δουν σαν μια οικογενειακή δραστηριότητα.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους κινδύνους που ενέχουν οι συνομιλίες μέσω chatrooms. Εξηγήστε τους ότι όπως δεν θα μιλούσαν στο δρόμο με αγνώστους, το ίδιο πρέπει να κάνουν και στο διαδίκτυο και μάθετέ τους να ξεχωρίζουν τα site με βλαβερό περιεχόμενο.
Συζητήστε με τα παιδιά σας για τους κινδύνους που ενέχουν οι συνομιλίες μέσω chatrooms. Εξηγήστε τους ότι όπως δεν θα μιλούσαν στο δρόμο με αγνώστους, το ίδιο πρέπει να κάνουν και στο διαδίκτυο και μάθετέ τους να ξεχωρίζουν τα site με βλαβερό περιεχόμενο.
Μάθετέ τους να μην αποκαλύπτουν προσωπικά στοιχεία όπως το ονοματεπώνυμό τους, η διεύθυνση κατοικίας τους, ο αριθμός τηλεφώνου, το εισόδημα των γονιών τους ή ακόμα και το πρόγραμμά τους.
Διδάξτε στα παιδιά να αρνούνται να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν στο Διαδίκτυο.
Ελέγξτε το περιεχόμενο οπτικοακουστικού υλικού, όπως CDs, δισκέτες κ.α., που αγοράζουν τα παιδιά σας ή ανταλλάσουν με τους φίλους τους.
msn.com
ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΕ
Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
|
Με το Π.Δ. 178/2014 προβλέφθηκε η ίδρυση και η διάρθρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έδρα την Αθήνα και η ίδρυση και διάρθρωση Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην εσωτερική της δομή, αποτελείται από πέντε τμήματα που συμπληρώνουν όλο το φάσμα προστασίας του χρήστη και ασφάλειας του Κυβερνοχώρου. Έτσι, στη νέα αναβαθμισμένη δομή της αποτελείται από:
α. Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης και Διαχείρισης Πληροφοριών,
β. Τμήμα Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής,
γ. Τμήμα Ασφάλειας Ηλεκτρονικών και Τηλεφωνικών Επικοινωνιών και Προστασίας Λογισμικού και Πνευματικών Δικαιωμάτων,
δ. Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης και
ε. Τμήμα Ειδικών Υποθέσεων και Δίωξης Διαδικτυακών Οικονομικών Εγκλημάτων
Καινοτόμες δράσεις - Πρόληψη και ενημέρωση
|
1. Ιστότοπος cyberkid.gr
Στο www.cyberkid.gr παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πως μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη η οικογένεια τα θετικά των σύγχρονων τεχνολογιών που μας περιβάλλουν και φυσικά του διαδικτύου.
Ακόμη, η ιστοσελίδα εμπλουτίστηκε με δυο καινούριες ενότητες. Την ενότητα «CyberAlert» όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τους πιο συχνά εμφανιζόμενους κινδύνους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και την ενότητα «Νέα» όπου αναρτώνται οι ανακοινώσεις που αφορούν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
2. Εφαρμογές Cyberkid για φορητές συσκευές (APPS)
Η εφαρμογή Cyberkid για κινητά δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώνει καθημερινά τους γονείς και τα παιδιά κάθε οικογένειας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό. Παράλληλα, είναι μία διαδραστική εφαρμογή, η οποία δίνει την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της γραμμής CYBER ALERT αλλά και μέσω αποστολής άμεσου μηνύματος email, με τη χρήση ενός κουμπιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ψυχαγωγίας μέσω των διαφόρων παιχνιδιών.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για φορητές συσκευές με λειτουργικά συστήμαα iOS, Android και Windows.
3. Ημερίδες Ασφαλούς Πλοήγησης
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει ημερίδες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 135 ενημερωτικές ημερίδες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Τρίπολη, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά κ.α.) κατά τα έτη 2011 έως σήμερα.
4. Διοργάνωση συνεδρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
Κατά τα έτη 2012 έως και 2015, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. τέσσερα (4) συνέδρια σχετικά με Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο τα οποία περιελάμβαναν παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα συνέδρια αυτά αναπτύχθηκαν θεματολογίες σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις σε θέματα του διαδικτύου, όπως και σχετικές με τη νομοθεσία που εφαρμόζεται στο χώρο του κυβερνοεγκλήματος.
Τα συνέδρια ήταν ανοιχτής δομής και επικοινωνίας, δεδομένου ότι μεταδίδονταν μέσω διαδικτύου, με εφαρμογές live – streaming, από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μετά την ολοκλήρωση των Συνεδρίων η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην έκδοση των πρακτικών των συνεδρίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν αναλυτικά για τις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα συνέδρια.
Δείτε και κατεβάστε τα πρακτικά των συνεδρίων από τους συνδέσμους που ακολουθούν:
5. Τηλεδιασκέψεις με Σχολικές μονάδες
Πραγματοποιούνται, κάθε εβδομάδα (Τρίτη και Πέμπτη), με ιδιαίτερη επιτυχία ενημερώσεις σε σχολεία ανά την επικράτεια, μέσω της υιοθέτησης της τεχνολογίας των τηλεδιασκέψεων με παράλληλη σύνδεση σε πολλαπλά σημεία. Η τηλεδιάσκεψη γίνεται σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει να πραγματοποιηθεί παρουσίαση, συνομιλία, ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ ομιλητών και ακροατών που βρίσκονται σε απόσταση.
Τα σχολεία που συμμετέχουν στην τηλεδιάσκεψη δέχονται πρόσκληση μέσω του συστήματος “meeting.sch.gr”, του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Με τον τρόπο αυτό, εντάσσονται στην τηλεδιάσκεψη.
6. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ»
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην παραγωγή και προβολή μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, τριών τηλεοπτικών «σποτ» στο πλαίσιο της εκστρατείας πληροφόρησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για την προστασία τους από τις παγίδες του διαδικτύου.
Δείτε εδώ βίντεο της ΔΙΔΗΕΚατεβάστε τα spots εδώ (Dropbox)
7. Συγγραφή και διαμοιρασμός ενημερωτικών φυλλαδίων
Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και ανάπτυξης του ιστότοπου www.cyberkid.gr δημιουργήθηκε πρόσφατα η ενότητα «Ψηφιακή Αλάνα», όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν τα αγαπημένα τους ηλεκτρονικά παιχνίδια με απόλυτη προστασία από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο. Τα παιχνίδια, 31 στο σύνολό τους, έχουν σύγχρονα γραφικά και γρήγορη εξέλιξη ώστε να διατηρούν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο μέσα στην Ψηφιακή Αλάνα.
8. Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
Καθημερινά η ΔΙ.Δ.Η.Ε. γίνεται αποδέκτης πολλών αιτημάτων σχολείων και διάφορων φορέων που θέλουν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της και να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες ενημερωτικές επισκέψεις (1ο Γ.Ε.Λ. Ελληνικού, 1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, Ερευνητικός Όμιλος Φοιτητών Νομικής, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Κολλέγιο Ψυχικού κλπ).
9. Συμμετοχή στο Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στη 79η ΔΕΘ
Περισσότεροι από 37.000 πολίτες επισκέφθηκαν το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας και ενημερώθηκαν σχετικά με την "Ασφαλή Διαδικτυακή Πλοήγηση", με αποτέλεσμα το περίπτερο να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης. Τα διοικητικά στελέχη της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO, απένειμαν Αναμνηστικό Συμμετοχής στο Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας.
10. Σελίδα Cyberkid στο Facebook // www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
Η Σελίδα του Cyberkid στο Facebook δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2014 με σκοπό να ενισχύσει την προβολή της ιστοσελίδας www.cyberkid.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσιάζει ιδιαίτερη απήχηση καθώς 2.450 χρήστες του Facebook έχουν ήδη δηλώσει ότι τους «αρέσει» (like) και «ακολουθούν» τη δραστηριότητα της Σελίδας. Ακόμη πολλές φορές προβαίνουν σε κοινοποιήσεις των αναρτήσεών της, μέσω της πλατφόρμας του Facebook.
11. Λογαριασμός Twitter @cyberalertGR
Μέσω του λογαριασμού αυτού δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν άμεσα από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε σχετικά με τις τρέχουσες υποθέσεις, απάτες, παγίδες στο διαδίκτυο, επιστημονικά νέα, πρακτικές συμβουλές προστασίας ασφάλειας και ιδιωτικότητας, βασικές ενέργειες προστασίας λογαριασμών κοινωνικών δικτύων καθώς και των μελλοντικών τάσεων του διαδικτύου. Τέλος οι πολίτες θα ενημερώνονται για υποθέσεις που έφερε εις πέρας η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και μελλοντικές δράσεις και παρουσιάσεις που μπορούν να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν, ενώ θα λαμβάνουν χρήσιμες ενημερώσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
Δελτία Τύπου
|
Διαβάστε εδώ τα δελτία τύπου που αφορούν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Συμβουλές
|
Στοιχεία επικοινωνίας
|
- Τηλέφωνο : 11188 ή 210-6476464
- Fax: 210-6476462
- Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Facebook: www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
- Twitter: @cyberalertGR
- Ιστότοπος : www.cyberkid.gr
- Μέσω της εφαρμογής CYBERKID για φορητές συσκευές και
- Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα
Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:
Πηγή ➤- Τηλέφωνο: 2310-388772- Fax: 210-6991666- Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου