Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Οργισμένο τηλεφώνημα Τσίπρα στην Μέρκελ - Δεν τηρούν τη συμφωνία - Δέσμευση από την καγκελάριο για άμεση εφαρμογή μέτρων..."Μάχη" Γιούνκερ με την Αυστρία – Στο περιθώριο η Ελλάδα



Police-Voice blog ➤

 Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία
- Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην καγκελάριο της Γερμανίας την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων
- Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να αρχίσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ
- Στις 7 Μαρτίου η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση

Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στην οποία εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Παράλληλα, ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων, και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών.
Οικονομικό και προσφυγικό ζήτημα σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αντιδράσεις έχουν "μπλοκάρει" το Μέγαρο Μαξίμου, που εναγωνίως αναζητά "έξοδο κινδύνου" με το μικρότερο δυνατό εθνικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν εξετάζει κάποιο plan b που να σχετίζεται με σενάρια διαφυγής της κυβέρνησης του μέσω παραίτησης με σκοπό τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης (...με τη συμμετοχή της ΝΔ) ή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση που δε υπάρξει προσέγγιση με τους δανειστές στο πλαίσιο της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015 τότε είναι πολύ πιθανόν να δρομολογήσει το σενάριο της ρήξης και της προσφυγής στις κάλπες, αφού προηγουμένως εξαντλήσει όλα τα περιθώρια-εργαλεία που έχει στη διάθεση του όπως:
- σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών με σκοπό τη συνεννόηση και τη συναίνεση στα μείζονα ζητήματα,
- ανασχηματισμός,
- ψήφο εμπιστοσύνης (μια διαδικασία που μπορεί να γίνει οποτεδήποτε με βάση τον Κανονισμό της Βουλής)

- αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο
- ακόμη και ενδεχόμενη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας εφόσον ευοδωθούν παρασκηνιακά τέτοιου είδους συζητήσεις και κινήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη δεν ανησυχούν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο οι κοινωνικές αντιδράσεις και γι΄αυτό το λόγο κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου περισσότερο όμως για επικοινωνιακούς λόγους αφού ταυτόχρονα δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις ιδίως του ασφαλιστικού, ενώ παράλληλα προωθεί βήμα-βήμα το λεγόμενο και "παράλληλα πρόγραμμα" με σκοπό να αναδείξειι το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.
Αν η 'Αυγή" έκανε λόγο για "άγριο Φεβρουάριο", ο Μάρτιος όπως λεει σοφά η λαική παροιμία, μπορεί και πολιτικά να είναι...."γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης"!

- Αυστριακός ΥΠΕΞ: Οι χώρες είναι αναγκασμένες να βρουν λύσεις σε εθνικό επίπεδο
- Γιούνκερ: Ενδεχόμενη εθνική λύση, μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει
- Αποφασίστηκε στενή συμμαχία εννέα βαλκανικών κρατών στη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια
- Αυξάνονται σε 20 οι Αυστριακοί αστυνομικοί στα σύνορα ΠΓΔΜ - Ελλάδας  

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ Κομισιόν και Αυστρίας για το προσφυγικό και τις λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Την ώρα που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε πως εξαιτίας της έλλειψης μιας ευρωπαϊκής λύσης, οι χώρες είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραδεχόταν πως η Κομισιόν είναι σε “διαμάχη” με την Αυστρία.
“Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει”, σημείωσε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε “διαμάχη” με την Αυστρία, ωστόσο αρνήθηκε πως υπάρχει συντονισμένη δράση εναντίον της, αναγνωρίζοντας τις μεγάλες προσπάθειές της. “Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα”, σημείωσε.


Συμμαχία 9 βαλκανικών κρατών – Στο περιθώριο η Ελλάδα

Μία "στενή συμμαχία" ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαικού Κόμματος.

Στη Διάσκεψη, στην οποία -αποκλείοντας την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και διπλωματικά διαβήματα της Αθήνας-, συγκάλεσαν εξωθεσμικά η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαική λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης.

Στο κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε κατά τη Διάσκεψη της Βιέννης, τονίζεται πως "θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων", ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η "πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της Μακεδονίας", καθώς επίσης ότι θα υπάρξει αύξηση σε 20, του αριθμού των Αυστριακών αστυνομικών στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, η συνέχιση του ταξιδιού στη διαδρομή των Βαλκανίων θα καθίσταται δυνατή μόνον για εκείνους που έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου