Police-Voice blog ➤
Μεγάλη προσοχή!
Το ίντερνετ προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στους χρήστες του. Τους ενημερώνει, τους επιτρέπει να μοιράζονται ταινίες, φωτογραφίες, μουσική χωρίς περιορισμούς, να επικοινωνούν σε κλάσμα του δευτερολέπτου και να εκφράζουν απόψεις. Μπορεί ως Μέσο να είναι γεμάτο πλεονεκτήματα, όμως οι κίνδυνοι πάντα καραδοκούν. Είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, είτε σε κάποιες μεμονωμένες χώρες τα μειονεκτήματα για όποιον δεν ακολουθεί τους κανόνες και τους (διαρκώς αυξανόμενους) περιορισμούς είναι σημαντικά. Και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε συλλήψεις, όπως άλλωστε συμβαίνει.
Δυο είναι οι βασικότερες αιτίες που αν κάποιος παραβιάσει κανόνες του ίντερνετ κινδυνεύει να καταλήξει στην φυλακή. Ο πρώτος είναι ότι οι κυβερνοεπιθέσεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί δραματικά κι έτσι σε ευρεία κλίμακα οι αρχές είναι ιδιαίτερα καχύποπτες με συγκεκριμένες δραστηριότητες των χρηστών. Ο δεύτερος λόγος είναι πιο σκοτεινός και κακόβουλος και αφορά αποκλειστικά σε χώρες με περιορισμούς ελευθεριών και λογοκρισία.
Οι 10 online λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη είναι:
1. Να έχει κανείς “ανοιχτό” Wi-Fi
Το ανοιχτό Wi-Fi και το μη προστατευμένο password μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσουν ακόμη και στην φυλακή. Το ανοιχτό Wi-Fi ενός χρήστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εν αγνοία του, από εγκληματίες ή τρομοκράτες, κάτι που αυτόματα σημαίνει μπελάδες με το νόμο σε όλες σχεδόν τις χώρες.
Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση ενός χρήστη με το όνομα Μπάρι Κόβερτ του οποίου το ανοιχτό Wi-Fi χρησιμοποιούνταν από γείτονά του για να μπαίνει σε σάιτ παιδικής πορνογραφίας. Αν και στο τέλος η αστυνομία, μετά από έρευνες, συνέλαβε τον γείτονα, ο Μπάρι επί ένα μήνα ανακρινόταν από τις αρχές πριν ο πραγματικός παιδόφιλος συλληφθεί.
2. Να σβήσει κανείς το ιστορικό αναζητήσεων
Σε ορισμένες περιπτώσεις η πολύ συνηθισμένη διαγραφή του ιστορικού των ιντερνετικών αναζητήσεων μπορεί, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, να οδηγήσει τον χρήστη στη φυλακή. Στις ΗΠΑ, φοιτητής ονόματι Ντέιβιντ Κερνέλ συνελήφθη επειδή έσβησε πληροφορίες από τον υπολογιστή του. Οι αρχές διερευνούσαν τον συγκεκριμένο για το αν είχε χακάρει τον λογαριασμό Yahoo της Σάρα Πέιλιν, υποψήφια αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τότε.
Η Ινδία, επίσης, είχε επιχειρήσει να φέρει νόμο που θα καθιστούσε υποχρεωτικό για όλους τους χρήστες να διατηρούν το ιστορικό του browser για περίοδο τριών μηνών. Όμως, μετά από τεράστιες αντιδράσεις του κόσμου ο νόμος απορρίφθηκε.
3. Προσβλητικές αναρτήσεις στο facebook, μηνύματα ή tweets
Η ανάρτηση προσβλητικών – επιθετικών σχολίων, μηνυμάτων και tweets μπορούν να φέρουν προβλήματα στον χρήστη σε κάθε μέρος του κόσμου. Δύο Βρετανοί, ο Λι Βαν Μπράιαν και η φίλη του Έμιλι Μπάντινγκ, λίγο πριν το προγραμματισμένο τους ταξίδι στις ΗΠΑ έγραψαν στο twitter «πάω να καταστρέψω την Αμερική».
Μόλις προσγειώθηκαν στις ΗΠΑ τούς συνέλαβαν ένοπλοι αξιωματούχοι και επί πέντε ώρες ανακρίνονταν από τις αρχές. Οι δυο τουρίστες προσπάθησαν να πείσουν την αμερικανική αστυνομία ότι η λέξη που χρησιμοποίησαν («destroying») στην Βρετανία αποτελεί αργκό για το διασκεδάζω («partying»).
4. Η χρήση υπηρεσιών VOIP
Αυτό ισχύει σε μία συγκεκριμένη χώρα, την Αιθιοπία. Η χρήση υπηρεσιών VOIP όπως το Skype απαγορεύεται διά ροπάλου στην Αιθιοπία και μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση. Ο νόμος περί τηλεπικοινωνιών στην Αιθιοπία δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε χρήση υπηρεσιών VOIP, δηλαδή την οποιαδήποτε επικοινωνία με ήχο και εικόνα (audio και video) και την οποιαδήποτε μεταβίβαση πληροφορίας μέσω των πελατών VOIP.
5. Το να εμφανίζεται κάποιος σε βίντεο να… χορεύει
Αυτό αποτελεί σοβαρό αδίκημα στο Ιράν. Έξι άτομα συνελήφθησαν από τις ιρανικές αρχές επειδή ανήρτησαν βίντεο όπου χόρευαν με την μουσική ενός τραγουδιού που τους άρεσε. Το βίντεο, με τίτλο Happy in Tehran (χαρούμενος στην Τεχεράνη) έγινε viral. Κρίθηκαν ένοχοι από το δικαστήριο και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους και 91 χτυπήματα με μαστίγιο. Μετά την μεγάλη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε, αφέθηκαν ελεύθεροι σε έξι μήνες.
6. Τα σχόλια στο ίντερνετ
Το να σχολιάζει κανείς στο ίντερνετ με επικριτικό τρόπο την εξουσία είναι έγκλημα στην Συρία. Η οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλε το 2007 ότι οι Αρχές είχαν συλλάβει δύο ανθρώπους και τους έστειλαν σε άγνωστο μέρος. Είχαν, δηλαδή, εξαφανιστεί και αγνοούνταν τα ίχνη τους. Ο λόγος; Επειδή είχαν σχολιάσει σε σάιτ τον νόμο περί λογοκρισίας στην χώρα.
7. Η μετάφραση άρθρων
Αν κανείς μεταφράσει “απαγορευμένα” βιβλία μπορεί να καταλήξει πίσω από τα σίδερα σε πολλές χώρες. Ο ορισμός του απαγορευμένου, μάλιστα, σε κάποια μέρη ξεπερνά την κοινή λογική. Οι αρχές της Ταϋλάνδης συνέλαβαν έναν ανυποψίαστο Αμερικανό πολίτη που μετέφρασε ένα άρθρο σε blog του. Το συγκεκριμένο κείμενο είχε χαρακτηριστεί ως “προσβλητικό” για το απολυταρχικό καθεστώς από τις ταϋλανδέζικες Αρχές που θεωρούν τον βασιλιά τους ανώτερο ον. Ακόμη κι ένα απλό ποστάρισμα στο facebook ή στο twitter που εκφράζεται αρνητικά για τον βασιλιά οδηγεί σε φυλάκιση.
Στην Ινδονησία, εξάλλου, ένας άνθρωπος φυλακίστηκε για δύο χρόνια επειδή είχε ποστάρει στο facebook του την φράση «Δεν υπάρχει θεός».
8. Ο τζόγος
Ο ιντερνετικός τζόγος (online gambling) απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται η διοργάνωση τζόγου, αλλά και το να παίζει κανείς online παιχνίδια όπως Πόκερ ή Μπλάκτζακ.
9. Διαμοιρασμός αρχείων
Ο διαμοιρασμός αρχείων αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα. Σε κάποιες χώρες μπορεί κανείς να μοιράζεται με άλλους χρήστες ταινίες, φωτογραφίες και αρχεία ελεύθερα αλλά σε άλλες χώρες – που αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια – τέτοιες κοινοποιήσεις είναι παράνομες αφού το περιεχόμενο θεωρείται πειρατικό και σχετίζεται με παραβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις διώκεται και το “κατέβασμα” ταινιών, μουσικής κ.α. από torrents.
10. Το ανέβασμα στίχων στο facebook
Το συγκεκριμένο μάλλον έχει συμβεί μόνο μια φορά. Οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν έναν μαθητή και ράπερ με το όνομα Κάμερον Ντ’ Αμπρόσιο, που είχε κοινοποιήσει στίχους του στο facebook. Η αστυνομία θεώρησε ότι δεν επρόκειτο απλώς για στίχους ραπ τραγουδιού, αλλά ότι ο Ντ’ Αμπρόσιο εξαπέλυε τρομοκρατικές απειλές κάτω από τον μανδύα της ραπ. Οι εισαγγελείς επιχείρησαν να χρεώσουν στον ράπερ απειλές για κατασκευή βόμβας ή για πειρατεία σε όχημα, κατηγορίες που μπορούν να επιφέρουν ως και φυλάκιση 20 ετών.
ΥΓ Αρκετα απο αυτα ισχυουν και στην χωρα μας ..απλα δεν το ξερεις ..και ειδικα τα υβριστικα σχολια ! !
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου