Police-Voice blog ➤
Το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπουμε να βγαίνουν στο φως πολλές καταγγελίες κατά Αστυνομικών. Δυστυχώς αυτό που δεν βλέπουμε είναι η στήριξη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας στους Αστυνομικούς «θύματα» των καταγγελιών. Χρησιμοποιώ την λέξη «θύματα» γιατί κατά την γνώμη μου αυτή είναι η πιο κατάλληλη καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καταγγελίες έγιναν χωρίς πραγματικά στοιχεία καθαρά για σχηματισμό εντυπώσεων και ως μέσω πίεσης εξυπηρέτησης άλλων σκοπών. Τρανταχτό επιχείρημα των ψευδών καταγγελιών είναι η αδυναμία τους να σταθούν και να αποδειχθούν στα δικαστήρια, παρά το πλήθος των μαρτύρων και των ακριβοπληρωμένων δικηγόρων.
Είναι όμως αρκετό αυτό? Φτάνει απλά η αθωώση των Αστυνομικών στα δικαστήρια να αποκαταστήσει όλη την βλάβη που έγινε? Η ταλαιπωρία των συναδέλφων και των οικογενειών τους, η προσβολή της τιμής των αστυνομικών και φυσικά η προσβολή της αξιοπιστίας και η δυσφήμηση του ίδιου του θεσμού της Ελληνικής Αστυνομίας και κατ’ επέκταση του κράτους πως μπορούν να αποκατασταθούν?
-Αλλαγή νοοτροπίας
Αρχικά πρέπει να αλλάξει η αντιμετώπιση του αστυνομικού προσωπικού μετά από μία καταγγελία. Είναι απαράδεκτο όταν μία καταγγελία γίνεται με ανύπαρκτες αποδείξεις να στοχοποιούνται και να αντιμετωπίζονται οι αστυνομικοί ως ένοχοι, να διαφημίζονται στα κανάλια οι ΕΔΕ που θα γίνουν. Το αν είναι ένοχοι ή όχι θα αποδειχθεί. Πως γίνετε για όλους τους άλλους να θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο ενώ ο αστυνομικός να θεωρείται και να πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η στήριξη τόσο της φυσικής όσο και της πολιτικής ηγεσίας καθώς ένας αστυνομικός που φοβάται, δεν μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά κανένα.
-Νομική κατοχύρωση
Βάσει του άρθρου 28 του Ν 4055/2012 για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων, ο παθών υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου. Ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αστυνομικούς που πέφτουν θύματα ψευδών καταγγελιών να κινηθούν και αυτοί νομικά. Δυστυχώς όμως στην εποχή μας αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να θεσπιστείαυτεπάγγελτη δίωξη από την Ελληνική Αστυνομία τόσο σε αυτούς που δυσφημούν τον θεσμό της με ψευδείς καταγγελίες αλλά και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης τα οποία στον βωμό της τηλεθέασης και της επισκεψιμότητας διαστρεβλώνουν γεγονότα και δημιουργούν εντυπώσεις εν γνώσει τους γιατί αυτό «πουλάει». Και φυσικά αυτά τα ίδια μέσα «αντικειμενικής» ενημέρωση τηρούν σιγή ιχθύος όταν αθωώνονται οι αστυνομικοί και αποκαλύπτονται τα πραγματικά γεγονότα.
-Μηχανισμοί στήριξης των αστυνομικών
Μπορεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και οι τοπικές Ενώσεις να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν σε αυτό τον τομέα αλλά σε καμία περίπτωση, και δικαιολογημένα, δεν έχουν την εξειδίκευση που έχουν οι οργανισμοί που στηρίζουν αυτές τις καταγγελίες. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, μέσα ή μέσω της ΠΟΑΣΥ ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις, τόσο στα δικαστήρια όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ένα μηχανισμό που να προβάλει το έργο και τις επιτυχίες των Αστυνομικών. Γιατί όταν αφήνουμε να διασύρετε τόσο έργο της Αστυνομίας όσο και οι ίδιοι Αστυνομικοί χωρίς να τους υπερασπιστούμε εμείς οι ίδιοι, ποιοι περιμένουμε να το κάνουν;
Σε καμία περίπτωση δεν υπαινίσσομαι ότι όλες οι καταγγελίες είναι ψευδείς και ανυπόστατες. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες αν κοιτάξουν στον τομέα τους θα δουν και τους καλύτερους και τους λιγότερο καλούς. Απλά είναι αδιανόητο να αφήνουμε τις πράξεις μίας μειοψηφίας να στιγματίζουν ολόκληρο το σώμα της Αστυνομίας ενώ θεωρούμε τις θυσίες και τον ηρωισμό που δείχνουν οι συνάδελφοι ως μεμονωμένα γεγονότα.
ΚΟΚΟΝΑΣ Αριστείδης, αντιπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ στην Ε.Α.Υ.Θ.
Μέλος της Ενωμένης Θεσσαλονίκης
Πηγή ➤http://enomenithessaloniki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου