Police-Voice blog ➤
Διχασμένοι είναι πολιτικοί και ΜΜΕ της Γερμανίας για την επίσκεψη της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Οι πρώτες αντιδράσεις ήδη έλαβαν χώρα.
«Απολύτως σωστή» την χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Τόμας Στρομπλ σε δηλώσεις του στην «Rheinische Post» που θα κυκλοφορήσει αύριο και επισημαίνει ότι «στην Τουρκία βρίσκεται ένα ουσιαστικό κλειδί προκειμένου να επιβραδυνθεί η προσφυγική ροή και (η Τουρκία) είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ». Τονίζει δε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν, είναι απολύτως σωστό ότι η Καγκελάριος πραγματοποιεί αυτές τις συνομιλίες.
«Η πραγματικότητα είναι ότι και στην καλύτερη περίπτωση, θα κοστίσει πολλά χρήματα, αλλά η εναλλακτική, μια ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή, θα κόστιζε σημαντικά ακριβότερα», δηλώνει ο κ. Στρομπλ και εκτιμά ως αποδεκτές την χαλάρωση σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις των τούρκων επιχειρηματιών.
Πράσινοι: Η στήριξη της Αγκυρας στο ΙΚ να σταματήσει
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ομίντ Νουριπούρ, μιλώντας στην «Bild» αφήνει υπονοούμενα ότι η τουρκική ηγεσία πιστεύει πως μπορεί να συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος και τονίζει ότι «η στήριξη προς τους τζιχαντιστές πρέπει επιτέλους να σταματήσει». «Δυστυχώς στο προεδρικό παλάτι νομίζουν ότι μπορούν να συνάψουν συμφωνία με το ΙΚ» δηλώνει ο κ. Νουριπούρ, αλλά εκφράζει την πεποίθηση ότι «χωρίς την Τουρκία θα μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Συρία» και προσθέτει ότι χωρίς ειρήνη στην Συρία, η Ευρώπη -και ως εκ τούτου και η Γερμανία- θα πρέπει να προετοιμαστεί για πρόσφυγες και στο μέλλον.
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Να προσπαθήσουμε να αφομοιώσουμε τους πρόσφυγες
Νωρίτερα, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας σε εκδήλωση του συνδικάτου «IG Metall», ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αφομοίωσης των προσφύγων στην γερμανική κοινωνία και τάχθηκε κατά της πρότασης για μείωση του βασικού μισθού στην απασχόληση των προσφύγων. Διευκρίνισε δε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε καμία κοινωνική ομάδα να μην αισθανθεί ότι παραμελείται λόγω της φροντίδας για τους πρόσφυγες.
«Γι αυτούς έχετε τα πάντα, για μας τίποτα – αυτή η φράση δεν πρέπει να γίνει πραγματικότητα στην Γερμανία» δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και έκανε λόγο για επείγουσα ανάγκη σημαντικών επενδύσεων στους τομείς της παιδείας και των κοινωνικών δομών, από τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να ωφεληθούν όλοι.
Ως «νεκρή ζώνη της Ευρώπης» θέλει την Τουρκία η “Αγγελα Μέρκελ, αναφέρει σε άρθρο γνώμης της η εφημερίδα «Die Welt» και σημειώνει ότι στην Τουρκία αξίζει η αναγνώριση – και υπό μορφή οικονομικής βοήθειας – για το γεγονός ότι φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη.
Η εφημερίδα εκτιμά δε ότι το «οθωμανικό όνειρο» της “Αγκυρας έχει αποτύχει και καταλογίζει στην Καγκελάριο την μεγαλύτερη ευθύνη για την εντύπωση που έχει διαμορφωθεί ότι η Ευρώπη δεν θέλει την Τουρκία. «Οι ασαφείς υποσχέσεις για χαλάρωση στο θέμα της βίζας και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που εξελίχθηκαν σε φάρσα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η Μέρκελ έχει ετοιμάσει για την Τουρκία τον ρόλο του φύλακα των συνόρων, όπως είχε συμβεί με τον Καντάφι για την Ευρώπη. Για αυτό και επιτρέπεται τώρα ο Ερντογάν να ελπίζει σε λιγότερη κριτική για την απολυταρχική του πολιτική» καταλήγει το δημοσίευμα.
Der Spiegel: Δύσκολη επίσκεψη σε ευαίσθητη στιγμή
Το περιοδικό «Der Spiegel» κάνει λόγο για «δύσκολη επίσκεψη σε ευαίσθητη χρονική στιγμή», καθώς οι εκλογές στην Τουρκία απέχουν μόλις δύο εβδομάδες. «Παλιότερα κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Αλλά οι καιροί δεν είναι φυσιολογικοί. Υπάρχει προσφυγική κρίση, χρειαζόμαστε την Τουρκία», γράφει ο συντάκτης και διερωτάται αν τελικά η Καγκελάριος πήγε στην Κωνσταντινούπολη ως ικέτης, όπως την χαρακτήρισε ο γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ. «Πριν από δύο χρόνια δεν θα πίστευα ότι η Καγκελάριος πρέπει να πάει στην “Αγκυρα ως ικέτης, με συγκεκριμένες αντιπαροχές» δήλωσε ο κ. Έτινγκερ. «Αν και η κυρία Μέρκελ δεν πήγε στην Αγκυρα αλλά στην Κωνσταντινούπολη, η ανάλυση του κ. Έτινγκερ δεν είναι ασφαλώς εντελώς λάθος» αναφέρει το περιοδικό.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου