Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Νέες καραβιές φτάνουν καθημερινά ..Συνεχής η ροή μεταναστών στα νησιά - 8.500 μόνο στη Λέσβο...«Βουλιάζει» το Αγαθονήσι - Υπερδιπλάσιοι από τους κατοίκους οι μετανάστες ! !



Police-Voice blog ➤

Ο δήμαρχος Λέσβου εκφράζει φόβο για το τί μέλλει γενέσθαι, καθώς παρεμποδίζεται η διέλευση των προσφύγων από τα Σκόπια

Συνεχής είναι η ροή προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Αιγαίου. Ο δήμαρχος Λέσβου εκτιμά σε 8.500 περίπου και πάλι τον αριθμό τους στο νησί, καθώς οι αφίξεις -με κάθε θαλάσσιο μέσο- είναι συνεχείς. Την ίδια στιγμή εκφράζει φόβο για το τί μέλλει γενέσθαι, καθώς παρεμποδίζεται η διέλευση των προσφύγων από τα Σκόπια.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Λέρου σημειώνει ότι παρά τις αναχωρήσεις από το νησί, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών δεν μειώνεται κάτω από 1.000 άτομα, αφού είναι καθημερινές οι αφίξεις στο Φαρμακονήσι -από το οποίο οι διασωθέντες μεταφέρονται στη Λέρο.

Λέσβος
«Κρατάω μια βόμβα στα χέρια μου και το φυτίλι πλησιάζει στο τέλος», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός αναφορικά με το συνεχώς διογκούμενο κύμα μεταναστών που κατακλύζουν το νησί.

«Σήμερα πρέπει να κατέφθασε στο νησί τεράστιο πλήθος», ανέφερε λέει και πρόσθεσε ότι από τα χωριά τον ενημερώνουν πως πρώτη φορά βλέπουν τόσο πολύ κόσμο.

«Ακόμη και στην πλαζ της Μυτιλήνη κατέφθασαν με ταχύπλοο σκάφος που τους άφησε και έφυγε αμέσως. Το πρωί είδαμε άλλη μια τραγωδία, όταν πνίγηκε ένας 17χρονος από σκάφος που ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή της Θερμής», ανέφερε και συνέχιζε προσθέτοντας ότι το Λιμενικό διέσωσε δύο ακόμη αγνοούμενος μαζί με τους υπόλοιπους 13, που ήταν συνολικά στο σκάφος.

«Πολλοί δεν έχουν ξαναδει θάλασσα στη ζωή τους, πόσο μάλλον να ξέρουν κολύμπι. Εντούτοις το εμπόριο και οι καμπάνιες που διεξάγουν οι κάθε είδους διακινητές στις τουρκικές ακτές παρέχουν αφειδώς υποσχέσεις και μέσα (βάρκες, σωσίβια, μηχανές κ.α.) για ασφαλή διέλευση», επισήμανε.

Ο κ. Γαληνός δεν αισθάνεται ιδιαίτερα ανακουφισμένος με τη μεταφορά των 2.100 μεταναστών και προσφύγων από την Μυτιλήνη στον Πειραιά με το «Ελ Βενιζέλος».

«Ο μεταναστευτικός πληθυσμός ανέρχεται και σήμερα σε 8.500 ανθρώπους, δηλαδή κατά τι περισσότερο από χθες», εκτίμησε, σημειώνοντας ότι παρά την πρωινή απομάκρυνση ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων δεν ελαττώθηκε. Αντίθετα αυξήθηκε, αφού με το πρώτο φως της ημέρας νέα καραβάνια έφτασαν από τα τουρκικά παράλια και συσσωρεύονται στην πόλη της Μυτιλήνης.

Την ίδια ώρα, εξέφραε την αγωνία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται με τον εγκλωβισμό τους στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα και την ανακοπή της πορείας διαφυγής τους προς Βορρά. Φοβάται ότι θα ξεσπάσει «διαμάχη μεταξύ Αθήνας-Μυτιλήνης» για τους ανθρώπους που δεν θα έχουν δρόμο διαφυγής.

«Πέρασαν 94.000 άτομα. Οσοι δηλαδή είναι οι κάτοικοι του νησιού», είπε και πρόσθεσε πως οι υποδομές και οι δυνατότητες δεν επαρκούν. Όπως είπε, φοβάται ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία από την έλλειψη προσωπικού, απορριμματοφόρων και χρημάτων, με δεδομένη την «ακαμψία» σε όποια προσπάθεια προσλήψεων και οικονομικών δαπανών, που επιβάλλεται από τη μνημονιακή πολιτική.

Πάντως, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την ουσιαστική βοήθεια που παρέχει στο δήμο και το νησί διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση μαζί με εθελοντές.

«Αποφασιστικά και άμεσα, σε ταχύτατους χρόνους, δημιουργούν υποδομές στους χώρους φιλοξενίας. Ακόμη και γεωτρήσεις κάνουν, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλότητα της υδροδότησης του νησιού», δηλωσε χαρακτηριστικά.

Λέρος

«Το μεταναστευτικό αποτελεί εθνικό πρόβλημα. Κυβερνητικό και όχι τοπικό», υπογράμμισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, διευκρινίζοντας πως το νησί λειτουργεί σαν Κέντρο Πρώτης Υποδοχής μεταναστών.

«Μετά τη διεκπεραίωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, οι μετανάστες είναι ελεύθεροι έως ότου επιβιβασθούν στο πλοίο και μεταφερθούν στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί περίπου 1000 άνθρωποι. Τέσσερις φορές την εβδομάδα αναχωρούν 100-150 άτομα με το καράβι της γραμμής, ενώ σε ημερήσια βάση καταφθάνουν άλλοι 200 από το Φαρμακονήσι», είπε.

Η εγκατάστασή τους, σημείωσε ο δήμαρχος, είναι πλέον ελεύθερη, αλλά συγκεντρώνονται στο Λακκί, όπου τους παρέχεται δυνατότητα επιβίβασης στο πλοίο της «ελπίδας».

«Οι πρόσφυγες έχουν κατακλύσει το νοσοκομείο, τα μνημεία, τις πλατείες και η πόλη παρουσιάζει συχνά εικόνες ανεπιθύμητες σε όλους», σημείωσε, προσθέτοντας πως για τη διευκόλυνση όλων έχει ζητήσει τη δρομολόγηση ειδικού πλοίου για την καθημερινή μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων έως τέλος Αυγούστου.

Επίσης, έχει ζητήσει από τον Γ.Γρ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο την προμήθεια υποδομών υγιεινής (χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες) προκειμένου να τοποθετηθούν στο γήπεδο που παραχώρησε ο δήμος για την προσωρινή διαμονή τους. Με την αρωγή των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» υπάρχουν ήδη σκηνές για περίπου 200 άτομα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του διευθυντή της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Παναγιώτη Νίκα για παραχώρηση και μετατροπή του εγκαταλειμμένου ΠΙΚΠΑ σε Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, ο κ. Κόλλιας υποστήριξε ότι θα μετατραπεί σε Κέντρο Διεκπεραίωσης. Για τη διαμόρφωση Κέντρου Πρώτης Υποδοχής έχει ζητήσει την επισκευή άλλου κτίριο στα Λέπιδα.

Ωστόσο, μέλη του Δικτύου Συμπαράστασης κατηγορούν τον δήμαρχο για ολιγωρία και αναλγησία. Η Ματίνα Κατσιβέλη, δραστήριο μέλος του δικτύου, δήλωσε από την αυλή του Λιμεναρχείου Λέρου, όπου βρίσκονται καθημερινά σχεδόν 400 άτομα: «Περιμένουμε άλλους 200 από το Φαρμακονήσι και δεν υπάρχει παρά μια μόνο χημική τουαλέτα από την οποία έχουν περάσει 9.500 άτομα από την αρχή του έτους».

Σημειώνεται ότι οι διασωθέντες κρατούνται καταρχήν από 1-3 ημέρες στο Λιμεναρχείο και στη συνέχεια παραπέμπονται στην Αστυνομία για εξακρίβωση των στοιχείων. Τα μέλη του δικτύου αποδίδουν στο δήμαρχο «πλήρη άρνηση να διευκολύνει τη ζωή όλων, με την αιτιολογία της οικονομικής αδυναμίας». 
  «Βουλιάζει» το Αγαθονήσι -              

Χωρίς γιατρούς, χωρίς νερό, χωρίς υποδομές, με σχεδόν ανύπαρκτη αστυνόμευση η τοπική κοινωνία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο -  Φοβισμένοι και απελπισμένοι οι μόλις 150 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού  - Δραματική έκκληση από τον δήμαρχο του νησιού  

Κραυγή απόγνωσης και σήμα κινδύνου εκπέμπει το Αγαθονήσι, καθώς τα κύματα παράνομων μεταναστών κατακλύζουν το μικρό νησάκι. 



Όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» οι μετανάστες που αποβιβάζονται στο νησί είναι υπερδιπλάσιοι από τους κατοίκους, με τους τελευταίους να είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. 

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο δήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κοττορός, απευθύνει δραματική έκκληση στην Πολιτεία για άμεση βοήθεια. 

«Έχουμε πάνω στο νησί κάπου 340 άτομα που δεν μπορούν να φύγουν. Καθώς, δεν υπάρχει χώρος διαμονής καταλύουν παντού όπου βρίσκουν, σε δρόμους, κάτω από δέντρα. Σε αριθμό είναι υπερδιπλάσιοι από τους μόνιμους κατοίκους», περιγράφει ο ίδιος. 

Και συνεχίζει: «Είμαστε 150 άτομα στο νησί και δεν υπάρχουν υποδομές. Εχουμε μόνο έναν αστυνομικό στο τοπικό τμήμα και δύο λιμενικούς. Είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Δεν υπάρχει γιατρός και τα τρόφιμα είναι ελάχιστα, λιγοστό και το νερό».

Το νησί βρίσκεται κοντά στη Σάμο, έχει έκταση μόλις 13,4τ.χλμ. και γύρω υπάρχουν πολλές βραχονησίδες και εντάσσεται στο Natura 2000 ως καταφύγιο.   Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου