Police-Voice blog ➤
Σε αρκετά επαγγέλματα ο λόγος είναι ένα από τα βασικά συστατικά. Κάποιοι για να προωθήσουν τη δουλειά τους βασίζονται στην αναγνωσιμότητα ή η εκτεταμένη δημοσιότητα και ίσως τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν και μερικούς από τους βασικούς κανόνες του μάρκετινγκ. Στην περίπτωση των ανθρώπων που συχνά παρακολουθούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες να συνοδεύουν εγκληματίες και τρομοκράτες με κρυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, συμβαίνει το αντίθετο.
Αποφεύγουν τη δημοσιότητα, για λόγους ασφαλείας και μάλλον δεν τα πήγαιναν ποτέ καλά μαζί της, καθώς προτιμούν τη δράση. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα μέλη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας. Για τον πολύ κόσμο Ε.Κ.Α.Μ, είναι η μονάδα η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση κρίσεων και καταστάσεων υψηλής επικινδυνότητας.
Το newsbeast.gr βρέθηκε κοντά στην επίλεκτο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο. Καταγράψαμε στιγμιότυπα από την εκπαίδευση αλλά και μερικές από τις αντιξοότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους οι άνδρες της Ε.Κ.Α.Μ.
Όταν συζητάει κανείς μαζί τους, περιγράφουν ως μία από τις δυσκολότερες στιγμές των τελευταίων ετών την επιχείρηση στα βουνά της Ηπείρου, όταν τα μέλη της βρέθηκαν αντιμέτωπα με τους «σκληρούς» Αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, με επικεφαλής τον Μάριαν Κόλα. Επιχείρηση με επιτυχή έκβαση, στη διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε ελαφρά ένα μέλος της μονάδας.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό υποδιευθυντή - διοικητή της Ε.Κ.Α.Μ, Γιάννη Μπουραντά, «ήταν μία από τις δυσκολότερες εμπειρίες μας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση και δεν γνωρίζαμε σε ποια ακριβώς σημεία βρίσκονταν τα μέλη της με δεδομένη την ιδιομορφία του φυσικού περιβάλλοντος. Κάθε φορά πλησιάζαμε σε απόσταση αναπνοής και ξαφνικά μαθαίναμε ότι οι κακοποιοί βρίσκονται στην απέναντι πλαγιά του βουνού. Για να αντιληφθείτε τη δυσκολία του εγχειρήματος, αρκεί να σας αναφέρω ότι η επιχείρηση είχε διάρκεια σχεδόν τριών μηνών. Είμαστε αναγκασμένοι να μετατρέψουμε τη νύχτα σε μέρα, καθώς ο μέγιστος χρόνος ύπνου που "δικαιούμαστε" λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης, ήταν τρεις ώρες την ημέρα».
Ο Ριζάι
Η «γνωριμία» της Ε.Κ.Α.Μ. με τον… διάσημο πλέον Αλέτ Ριζάι, κρατάει πολλά χρόνια. Συλλήψεις επί συλλήψεων τον έχουν φέρει πολλές φορές αντιμέτωπο με τους άνδρες του Σώματος.
Ο αλβανός βαρυποινίτης απασχολεί τις ελληνικές αρχές τα τελευταία περίπου 17 χρόνια . Δολοφονίες, ναρκωτικά, καταδίκες , η θεαματική απόδραση από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο, το 2006 είναι μόνο μερικά από τα σημεία της δράσης του. «Ακόμα και κακοποιοί όπως ο Ριζάι όμως, βλέπουν με σεβασμό την Ε.Κ.Α.Μ., αναγνωρίζοντας τη δράση της», σημειώνει ο κύριος Μπουραντάς.
Συνεργασία με ειδικές δυνάμεις του εξωτερικού
Σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή της δράση, η Ειδική Αντιτρομοκρατική Μονάδα δεν είναι μόνη της. Συνεργάζεται με όλες τις αντίστοιχες μονάδες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό τη σκέπη ενός ενιαίου φορέα με το όνομα ATLAS. Πραγματοποιεί κοινές εκπαιδεύσεις, ενώ κατά καιρούς συνεργάζεται τόσο με τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών γνωστές ως Hostage Resque Team (HRT) όσο και μ’ εκείνες του Ισραήλ . Έτσι, όταν κρίνεται αναγκαίο, αποστολές της ελληνικής Ε.Κ.Α.Μ. έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό προκειμένου να ενισχύσουν διεθνείς επιχειρήσεις βάσει του ευρωπαϊκού συμφώνου «Prum».
Οι… ατυχίες και η ενίσχυση του σώματος στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων
Παρά το γεγονός ότι κάποιοι σπεύδουν να δουν ανθρώπους με μηχανικά ένστικτα πίσω από τις μαύρες κουκούλες στο πρόσωπο, στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο ανθρώπινος παράγοντας κυριαρχεί, αν αναλογιστείτε ότι οι αστυνομικοί της καλούνται να ρισκάρουν τη ζωή τους.
Παρά τις σημαντικές επιτυχίες κατά καιρούς, ασκήθηκε έντονη κριτική στο Σώμα μετά από σφάλματα ή παραλείψεις που καταγράφηκαν στο ενεργητικό της.
Περιστατικά τα οποία λειτούργησαν ευεργετικά στη συνέχεια. Η αναβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο, αγγίζοντας τα επίπεδα ξένων υπηρεσιών τόσο επιχειρησιακά όσο και σε επίπεδο έμψυχου δυναμικού.
Στη λίστα των επιτυχιών καταγράφεται και η επιτυχημένη επέμβαση της Ε.Κ.Α.Μ. στη σύλληψη του δράστη μετά το περιστατικό της τυφλής δολοφονικής επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο «Έτσι Απλά» στο Μικρολίμανο, το 2014. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο οι αστυνομικοί της μονάδας συνέλαβαν τον 30χρονο Μπόκο Άρβερ μετά την άρτια οργανωμένη επιχείρηση στο Γουδί.
Θυμίζουμε ότι ο Άρβερ είχε αρχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως, τραυματίζοντας δεκάδες κόσμου που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο μαγαζί.
Κομβικό σημείο για να αρχίσει η Ε.Κ.Α.Μ να συγκαταλέγεται στην ελίτ των παγκόσμιων αστυνομικών ειδικών δυνάμεων ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.
Οι υψηλές απαιτήσεις και τα ενισχυμένα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, έφεραν την περαιτέρω ενίσχυση της Ε.Κ.Α.Μ. «Τότε αποκτήσαμε νέο και πιο σύγχρονο οπλισμό. Η υπηρεσία ενισχύθηκε με σημαντικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό εφάμιλλο των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Καταφέραμε με την απαραίτητη εκπαίδευση να φτάσουμε σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο, αντιμετωπίζοντας τόσο τις ανάγκες που προέκυψαν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και αργότερα», λέει ο κύριος Μπουραντάς.
Ο εξοπλισμός
Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα διαθέτει ιδιαίτερα σύγχρονο εξοπλισμό για την εκπαίδευση των στελεχών και τις αποστολές, στις οποίες συμμετέχει.
Εκτός από οχήματα όπως ταχυκίνητα JEEP, θωρακισμένα, μοτοσυκλέτες, φορτηγά, λεωφορεία, αυτοκινούμενες σκάλες, έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες με ειδικά διαμορφωμένα φουσκωτά ταχύπλοα σκάφη αλλά και υλικά αναρρίχησης – καταρρίχησης διαφόρων τύπων.
Στον εξοπλισμό της ανήκουν επίσης, κάμερες θερμικής απεικόνισης, συσκευές υπέρυθρης παρατήρησης, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, χημικές και καπνογόνες ουσίες, ειδικά υλικά παραβιάσεως θυρών, ενδοσκόπια, συλλογές Fast Rope για όλα τα ελικόπτερα καθώς και όπλα διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.
Για την ιστορία…
Η ιστορία καταγράφει την ίδρυση των Ειδικών Μονάδων της Αστυνομίας το 1978, όταν και συγκροτήθηκαν οι πρώτες Αντιτρομοκρατικές Μονάδες των δύο αστυνομικών σωμάτων της εποχής – Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων. Τα δύο αυτά σώματα ενώθηκαν το 1984 και ενσωματώθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία. Η αρχική ονομασία ήταν Μονάδα Ειδικών Αποστολών της Αστυνομίας Πόλεων, ενώ υπήρχε και το τμήμα Ειδικών Αποστολών της Ελληνικής Χωροφυλακής. Από την ένωση των δύο σωμάτων προέκυψε η σημερινή Ε.Κ.Α.Μ.
Ψυχική δύναμη
Όσοι πιστεύουν ότι ένας καλογυμνασμένος αστυνομικός μπορεί να γίνει ένας καλός Εκαμίτης ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουν. «Προέχει η ψυχική δύναμη και η πειθαρχία, έναντι της σωματικής διάπλασης», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουραντάς. «Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το παρελθόν δήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στην Ε.Κ.Α.Μ. αρκετοί αθλητές, οι οποίοι είτε «κόπηκαν» στη διάρκεια της εκπαίδευσης, είτε εγκατέλειψαν οι ίδιοι», συμπληρώνει.
Καθήκοντα
Παρεμβαίνει για να αντιμετωπίσει ομηρίες προσώπων σε κτίρια, αεροσκάφη, τρένα, οχήματα, αλλά και σε συλλήψεις υψηλού κινδύνου.
Επιπλέον αναλαμβάνει τη συνοδεία επισήμων προσώπων υψηλού κινδύνου και συμμετέχει σε επιχειρήσεις κατά τρομοκρατικών χτυπημάτων ή οργανωμένου εγκλήματος σε συνεργασία με τις Αρχές Ασφαλείας της Ελλάδος. Ο ρόλος της όμως δεν περιορίζεται εκεί, καθώς έχει το δικό της μερίδιο, συνεργαζόμενη με την πυροσβεστική και σε περιστατικά διάσωσης η απεγκλωβισμού ατόμων από ατυχήματα ή φυσικές καταστροφές.
Όσοι δείτε κάποια στιγμή δίπλα σας έναν από τους ανθρώπους με τις μαύρες κουκούλες και την ενισχυμένη σωματική διάπλαση μην τρομάξετε. Οι Εκαμίτες, μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα … κοινωνικοί, είναι όμως πάντα σε ετοιμότητα όταν χρειαστεί να επέμβουν. Μαθημένοι να ζουν στα άκρα, και μακριά από τα φώτα της αδηφάγου δημοσιότητας.
Η Ε.Κ.Α.Μ. παρεμβαίνει μετά από έγκριση του Αρχηγού της Αστυνομίας.
«Πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Οι περισσότεροι είναι εθελοντές και αγωνίζονται για το καλύτερο. Ευτυχώς που έχουμε τέτοια στελέχη και μας βγάζουν ασπροπρόσωπους».
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιάννης Κέμμος
Πηγή ➤ newsbeast...elas-lyste
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου