Police-Voice blog ➤
Μπορεί τα σχέδια που καταστρώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά των δουλεμπόρων στη Λιβύη να επικεντρώνονται σε αεροπορικές ή ναυτικές επιχειρήσεις, ωστόσο -σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας
Guardian- δεν αποκλείονται και χερσαίες.
Το έγγραφο των 19 σελίδων, που έχει δει η εφημερίδα, επικεντρώνεται σε επεμβάσεις στη Μεσόγειο και τα λιβυκά χωρικά ύδατα, που θα πρέπει να έχουν τις ευλογίες του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αλλά προσθέτει ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Λιβύη μπορεί να είναι απαραίτητες για να καταστραφούν σκάφη και άλλα περιουσιακά στοιχεία των δουλεμπόρων, όπως δεξαμενές καυσίμων.
«Τέτοιους είδους επιχειρήσεις μπορεί να υλοποιηθούν εάν επιτευχθεί συμφωνία με τις σχετικές αρχές» αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης τη Δευτέρα, πριν δώσουν την εντολή οι ηγέτες των χωρών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. «Η επιχείρηση μπορεί να απαιτεί ευρείας κλίμακας δυνατότητες από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Κι αυτές περιλαμβάνουν: συλλογή πληροφοριών, παρακολουθήσεις και αναγνωριστικές αποστολές, περιπολίες, αμφίβια σκάφη, μονάδες καταστροφών αέρος, ξηράς και θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων», υπογραμμίζεται στο σχέδιο, στο οποίο αναφέρονται και πιθανή ανάγκη για επέκταση των επιχειρήσεων, όπως μεταξύ άλλων, «δράσεις κατά μήκος των ακτών, σε λιμάνια ή στα αγκυροβόλια των δουλεμπόρων με στόχο τα σκάφη τους πριν χρησιμοποιηθούν»
Ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες- αναφέρει ο Guardian- λένε κατ'ιδίαν ότι δεν υπάρχει προοπτική για «στρατό στο έδαφος» της Λιβύης. Αλλά από το λεπτομερές κείμενο είναι σαφές ότι μπορεί να χρειαστεί και δεν αποκλείεται.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν δώσει εντολή στη Φεντερίκα Μογκερίνι να καταθέσει προτάσεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των δικτύων των δουλεμπόρων μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Πριν δυο ημέρες η Μογκερίνι μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας το πράσινο φως, με βάση σχέδιο ψηφίσματος που κατέστρωσαν οι Βρετανοί, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε ταξιδέψει μέχρι το Πεκίνο για να πιέσει την κυβέρνηση να μη θέσει βέτο στον ΟΗΕ. Η Ρωσία ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα -σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ- αφού λέει μεν ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί, ωστόσο είναι πιθανό να αντιταχθεί σε μια σκληρή διατύπωση.
Τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά σχέδια καταστρώνονται, μετά το μεγάλο προσφυγικό κύμα των τελευταίων εβδομάδων από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, που μέχρι στιγμής φέτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους. Το ευρωπαϊκό σχέδιο αναφέρει πληροφορίες από τις Ιταλικές αρχές ότι 200.000 μετανάστες περιμένουν στις λιβυκές ακτές μια ευκαιρία για να επιβιβαστούν στα δουλεμπορικά. Περίπου 10 χώρες έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή, μεταξύ αυτών η Βρετανία, η Γαλλία και η Ισπανία.
Ο Guardian αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λιβύη για τα δίκτυα των δουλεμπόρων, προληπτικά στρατιωτικά πλήγματα μπορεί να προκαλέσουν «σοβαρές παράπλευρες απώλειες». Σύμφωνα και με δουλεμπόρους αλλά και ψαράδες, τα σκάφη που χρησιμοποιούνται συχνά αγοράζονται για μια χρήση, λίγες ημέρες πριν γίνει η μεταφορά των μεταναστών και παραμένουν στις προβλήτες που δένουν αλιευτικά και εμπορικά πλοία. Το αλιευτικό γίνεται δουλεμπορικό μέσα σε λίγες ώρες και αυτό γίνεται συνήθως σαφές όταν νωρίς το βράδυ βγαίνει από το λιμάνι και αγκυροβολεί στα ανοιχτά, περιμένοντας τους επιβάτες του. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για επέμβαση θα είναι περιορισμένος προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο αθώες ζωές.
Σχετική προειδοποίηση έχει απευθύνει και η Διεθνής Αμνηστία για επιχειρήσεις κατά δουλεμπόρων χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα «στρατηγική εξόδου» για τους χιλιάδες μετανάστες που θα παραμείνουν παγιδευμένοι στη Λιβύη. Στην έκθεσή της η οργάνωση υπογραμμίζει τα βασανιστήρια και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να δραπετεύσουν πλέον μόνο μέσω θαλάσσης.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου