Στα 12: Η μαμά δεν τα ξέρει όλα
Στα 14: Η μαμά δεν ξέρει τίποτα
Στα 16: Ποιά μαμά;
Στα 18: Η μαμά έχει μείνει πίσω
Στα 25: Ίσως ξέρει η μαμά
ΣΤα 35: Πριν αποφασίσω, ας ρωτήσω τη μαμά
Στα 45: Τι να πιστεύει η μαμά;
Στα 75: Μακάρι να είχα εδώ η μαμά μου να τη ρωτούσα!
Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι μια ευκαιρία να της δείξουμε, με όποιο τρόπο μπορούμε, την αγάπη του υιού ή της κόρης στη μητέρα μας. Η Γιορτή της μητέρας. Αυτό είναι κάτι που καλό θα είναι να το θυμόμαστε και να το κάνουμε όχι μόνο εκείνη την μέρα, όπως εκείνη μας δείχνει την δική της αγάπη κάθε στιγμή. Σήμερα η Google τιμάει με το Doodle τις μητέρες όλου του κόσμου.
Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Στην Θεά Γαία (Μητέρα Γη) ήταν αφιερωμένη μια γιορτή των αρχαίων Ελλήνων που λάμβανε χώρα την άνοιξη. Αυτή ήταν και η πρώτη μορφή εορτάσμου της Μητέρας. Την γιορτή αυτή διαδέχθηκε η γιορτή αφιερωμένη στην κόρη της Γαίας την Ρέα. Η Ρέα ήταν Μητέρα του Δία και συνεπώς όλων των Θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία συναντάμε την Γιορτή της Μητέρας ως γιορτή αφιερωμένη στην Θεά Κυβέλη. Γιορτή που γινόταν κάθε Μάρτιο. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον χρόνο, θα φτάσουμε στην Αγγλία του 15ου με 16ου αιώνα μ.Χ. όπου η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στις μητέρες και ονομάζεται Κυριακή της Μητέρας.
Στην χώρα μας γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Γιορτή της Μητέρας στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Τοποθετήθηκε την ημέρα αυτή θέλοντας να συνδυάσει την Γιορτή της Μητέρας με την χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής.
Τελικά κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στην δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Τελικά κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου στην δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, όπως και δικούς τους λόγους για να γιορτάζουν μια τέτοια μέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μάη έχει επικρατήσει διεθνώς. Έτσι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα γιορτάζει την γιορτή της μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Γρήγορα το εμπόριο και διαφήμιση ανακάλυψαν μια νέα πηγή εσόδων και έτσι τα πρώτα συμβολικά λουλούδια της γιορτής έγιναν γρήγορα ανθοδέσμες και γλάστρες ώστε σήμερα η γιορτή της μητέρας να είναι η πιο εμπορική γιορτή για λουλούδια, γλάστρες και εποχιακά φυτά διεθνώς εκτός από τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με έρευνες η γιορτή της Μητέρας κατέχει τα τελευταία χρόνια μερίδιο 26% στο σύνολο των ετήσιων πωλήσεων λουλουδιών και φυτών που γίνονται κατά την διάρκεια των διάφορων γιορτών.
Τα σοφά λόγια είναι ρήσεις που (πιθανώς να) συμφωνούμε, αλλά δεν τα είχαμε εκφράσει νωρίτερα με αυτό ακριβώς τον τρόπο. Και αυτό ισχύει και για τη Γιορτή της Μητέρας
- Το να είσαι μητέρα πλήρους απασχόλησης είναι μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες δουλειές, μιας και η πληρωμή είναι σε αγάπη. (Mildred B. Vermont)
- Η καρδιά της μάνας είναι μια βαθιά άβυσσος που στον πυθμένα πάντα θα βρεις τη συγχώρεση. (Honore” de Balzac)
- Δεν καταλαβαίνεις πόσο σε αγαπά η μαμά σου, μέχρι να ανακαλύψεις στο συρτάρι όλες τις ζωγραφιές και τις κάρτες που της έχεις δώσει. (Pam Brown)
- Η μητέρα είναι το άτομο που όταν βλέπει τέσσερα κομμάτια στην πίτα και υπάρχουν πέντε άτομα, θα δηλώσει πως δεν ήθελε ποτέ πίτα. (Tenneva Jordan)
- Αν λειτουργεί η εξέλιξη του είδους, γιατί οι μητέρες έχουν μόνο δυο χέρια; (Milton Berle)
- Μητέρα: η τράπεζα που καταθέτουμε όλους τους πόνους και τις ανησυχίες μας. (T. DeWitt Talmage)
- Μητέρα: το άτομο που αν έγραφε αυτοβιογραφία δε θα ανέφερε καν τον εαυτό της. (Robert Brault)
Και ο ορισμός για τη Γιορτή της Μητέρας
Στα 6: Η μαμά ξέρει τα πάντα
Στα 8: Η μαμά ξέρει πολλά!
Στα 12: Η μαμά δεν τα ξέρει όλα
Στα 14: Η μαμά δεν ξέρει τίποτα
Στα 16: Ποιά μαμά;
Στα 18: Η μαμά έχει μείνει πίσω
Στα 25: Ίσως ξέρει η μαμά
ΣΤα 35: Πριν αποφασίσω, ας ρωτήσω τη μαμά
Στα 45: Τι να πιστεύει η μαμά;
Στα 75: Μακάρι να είχα εδώ η μαμά μου να τη ρωτούσα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου