Police-Voice blog ➤
Κινητές μονάδες αστυνόμευσης, στελέχωση του Γραφείου Αυθαιρεσίας, ανασύσταση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας και ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας είναι τέσσερα από τα 20 σημεία αντεγκληματικής πολιτικής στα οποία έχει προχωρήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Οι αλλαγές φέρουν
την υπογραφή του Γιάννη Πανούση και συμπεριλαμβάνουν ευρεία γκάμα προληπτικών δράσεων, «που υπηρετούν τον στόχο μιας συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στη διαρκή επικοινωνία μεταξύ της Αστυνομίας και των πολιτών».
Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με το οποίο θα τεθούν σε πιλοτική λειτουργία τέσσερα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., ως κινητές αστυνομικές μονάδες, στην Αρκαδία, την Εύβοια, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες. Οι μονάδες αυτές θα μεταβαίνουν σε προγραμματισμένο χρόνο, σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον διαθέσιμο τεχνολογικό τους εξοπλισμό θα είναι σε θέση να παρέχουν επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες.
Ανασύσταση
Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ εκπονήθηκε διάταξη νόμου, με την οποία προβλέπεται ουσιαστικά η ανασύσταση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, με ταυτόχρονη επαναφορά των δημοτικών αστυνομικών στους ΟΤΑ αλλά και σε άλλες υπηρεσίες (όπως αυτές του Ασύλου κ.λπ.).
Επιπλέον, αναμένονται οι εισηγήσεις από τις τρεις Νομικές Σχολές (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κομοτηνής) και από ειδικούς επιστήμονες σχετικά με την αναγκαιότητα ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας (Ν. 2145/93). Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα καταθέσει δική του άποψη ώστε να προβούμε σε σύνθεση (προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση).
Ενδιαφέρον προκαλεί και η προκήρυξη για τη στελέχωση του Γραφείου Αυθαιρεσίας, για την εξασφάλιση της ταχείας και αποτελεσματικής διερεύνησης καταγγελιών σε βάρος στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και την εξάλειψη κάθε υπόνοιας για συγκάλυψη αυτών, στο πλαίσιο της κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου