Police-Voice blog ➤
Αναδημοσίευση του κειμένου του Χ. Τσομπανίδη, από τη σελίδα της ΣΚΑΥ ( skaythess.gr ).
Στην Ελλάδα του 2015 και ειδικότερα στα μεγάλα αστικά περιβάλλοντα τα περιστατικά στα οποία επιλαμβάνονται αστυνομικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Κάθε
24ωρο το Κέντρο `Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης δέχεται κατά μέσο όρο 2500-3000 κλήσεις πολιτών για βοήθεια. Ο αριθμός αυτός στην Αθήνα, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερος, λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού. Είναι επίσης συχνό γνώρισμα της εποχής η ύπαρξη σοβαρών περιστατικών ή ακόμη και ένοπλης αντιπαράθεσης αστυνομικών με κακοποιούς. Φαινόμενα τα οποία κάποια χρόνια πριν ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα. Δηλαδή η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί και ποιοτικά και ποσοτικά.
Είναι λοιπόν σήμερα επιτακτική ανάγκη για συνεχόμενη και ουσιαστική εκπαίδευση – μετεκπαίδευση των αστυνομικών. Σήμερα, με τα περιστατικά τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι `Έλληνες αστυνομικοί, δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, εκπαιδεύονται λιγότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν. Αν και στα διάφορα τμήματα εκπαίδευσης υπηρετούν συνάδερφοι με ουσιαστική γνώση του αντικειμένου και διάθεση να προσφέρουν με φιλότιμο τις ειδικές τους γνώσεις, αυτό δεν είναι αρκετό για να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έχει χαρακτηριστικά μειωθεί ο αριθμός των βολών που εκτελεί ο κάθε αστυνομικός που περνάει τη λεγόμενη συντηρητική εκπαίδευση. Σε κάποιες δε εκπαιδευτικές σειρές δεν υπήρχε επάρκεια πυρομαχικών και η πρακτική εκπαίδευση με τον ατομικό οπλισμό αλλά και με τα υποπολυβόλα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω των ελλείψεων. Εάν λάβουμε υπόψη ότι στην καλύτερη περίπτωση κάθε αστυνομικός περνάει εκπαίδευση το πολύ μια φορά τον χρόνο οι αστυνομικοί των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών σειρών θα κάνουν πάνω από 2 χρόνια να έχουν ουσιαστική και πραγματική επαφή με το ατομικό τους όπλο.
Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί, από τους υπεύθυνους για τον σχεδιασμό της εκπαίδευσης, η πιθανότητα δημιουργίας ξεχωριστών εκπαιδευτικών σειρών με βάση τις Υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται οι εκπαιδευόμενοι. Διαφορετικές ανάγκες προκύπτουν στην καθημερινότητα των αστυνομικών π.χ της Τροχαίας με αυτούς από τα Τμήματα Τάξης, τα πληρώματα ασφαλείας από τα Τ.Α. λόγω της πολιτικής περιβολής τους, τα περιπολικά και τα δίκυκλα (ΔΙ.ΑΣ. και Ζ) της Άμεσης Δράσης. Με διαφορετικό τρόπο ενεργεί εκ των πραγμάτων έναν αστυνομικό έλεγχο, ένας αστυνομικός φορώντας πολιτικά με έναν τροχονόμο που π.χ. έχει διαταχθεί να ενεργήσει έλεγχο μέθης (αλκοτέστ) ή μετρήσεις ταχύτητας (ραντάρ). Η εξειδίκευση στην εκπαίδευση μπορεί βοηθήσει και να λύσει πολλές απορίες που πιθανών να έχουν αρκετοί αστυνομικοί. Θα ήταν χρήσιμο να ακουστούν οι προτάσεις των εκπαιδευτών για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης.
Συγκεντρώνοντας προτάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις ούτως ή άλλως αυξημένες ανάγκες για αστυνόμευση και την αυξημένη εγκληματικότητα που παρατηρείται θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα πιο ορθολογικό πλάνο εκπαίδευσης βασισμένο στις ανάγκες της εποχής. Χρειάζεται το Υπουργείο μας να αναβαθμίσει την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών, σε κάθε επίπεδο.
Επιμέλεια: Μέλος Σ.Κ.Α.Υ., Τσομπανίδης Χαράλαμπος
Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Υπαλλήλων (Σ.Κ.Α.Υ.) Θεσσαλονίκης
«πρώτα ο συνάδελφος»
«πρώτα ο συνάδελφος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου