Police-Voice blog ➤
Αναστέλλονται οι μετακινήσεις τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο
Για λόγους Δημοσίου συμφέροντος «παγώνουν» προσωρινά με απόφαση της επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (σε σχηματισμό Ολομέλειας) οι μεταγραφές στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η απόφαση Αναστολής (6/2015) ισχύει μέχρι να εκδοθεί τον προσεχή Μάρτιο απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν κατατεθεί.
Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Δεκεμβρίου με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου είχαν «παγώσει» και πάλι οι μεταγραφές μέχρι την έκδοση της σημερινής απόφασης της επιτροπής Αναστολών.
Με την απόφαση του ΣτΕ «παγώνουν» δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας που αφορούν: α) «την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών» και β) «την ρύθμιση θεμάτων για τη μεταφορά θέσης εισαγωγής με οικονομικά κριτήρια του σχολικού έτους 2013-2014 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4274/2014».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η αύξηση των εγγραφών που θα γίνει λόγω των μεταγραφών είναι «ικανή να προκαλέσει δυσλειτουργία» των δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, «λόγω υπερβάσεως των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων τους και κυρίως υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουν κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ήτοι βλάβη του δημοσίου συμφέροντος που θα είναι ανεπανόρθωτη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως».
Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ απέρριψε όλους τους αντίθετους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει μέσω του δικηγόρου Δημήτρη Μέλισσα, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και 115 μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών (καθηγητές).
Όλοι υποστηρίζουν ότι όσο οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας όσο και οι σχετικοί νόμοι που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών προσκρούουν σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και για το λόγο αυτό πρέπει να ανασταλεί προσωρινά και να ακυρωθεί όλο το νομοθετικό πλαίσιο.
Ακόμη, οι πανεπιστημιακοί υπογραμμίζουν ότι οι διατάξεις των άρθρων 53 του νόμου 4264/2014 και 47 του νόμου 4274/2014 παραβιάζουν τα άρθρα 4, 5, 16, 24 και 106 του Συντάγματος και ως εκ τούτου, οι ερειδόμενες επ’ αυτών δύο επίμαχες αποφάσεις (προσβαλλόμενες) του υπουργού Παιδείας είναι μη νόμιμες και ακυρωτέες.
Η κυρία προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) των ΑΕΙ, κ.λπ. θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκο.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου