Police-Voice blog ➤
το έχουμε γράψει προ καιρού. Τα σχέδια της συνοριακής φύλαξης χωρίς νέες προσλήψεις, θα καταστούν πολύ σύντομα tabula rasa. Διαβάστε το άρθρο του νίκου μπαλούρδου, ο οποίος θίγει γενικά και ειδικά το πρόβλημα της ανισομέρειας που
δημιουργεί η κατάψυξη στις προσλήψεις και η αθρόα έξοδος αστυνομικών από το σώμα.
"Με δεδομένες τον τελευταίο καιρό τις επισημάνσεις πως το πάγωμα των προσλήψεων προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία θα έχει τελικώς αρνητικές συνέπειες τόσο στην κοινωνία όσο και στις ίδιες τις υπηρεσίες του Σώματος. Πόσο δε μάλλον σε υπηρεσίες αιχμής όπως ΔΙ.ΑΣ. ,ΜΑΤ, ΥΜΕΤ.
Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει, πως μια στάση προσλήψεων για 2-3 χρόνια με την παράλληλη συνταξιοδοτική έξοδο μεγάλου αριθμού αστυνομικών δεν έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στο αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.
Ακούγοντας ωστόσο τις Κυβερνητικές εξαγγελίες για πάταξη του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης, την πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και την θωράκιση των συνόρων της Χώρας, προβληματίζομαι έντονα. Πως θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι; Ποιοι θα στελεχώσουν τις καθ’ ύλη αρμόδιες Υπηρεσίες που δεν είναι άλλες από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης; Οι αστυφύλακες που «παγώσαμε» ελέω Τρόικας τις προσλήψεις τους ή οι τακτικές μεταθέσεις που μοιάζουν περισσότερο με σημεία του ΠΡΟ-ΠΟ; Δεν ακούω πουθενά για προσλήψεις νέων Συνοριακών Φυλάκων και ανησυχώ. Οι Συνοριακή Φύλαξη στηρίχθηκε στον απόλυτα επιτυχημένο θεσμό του Συνοριακού Φύλακα αλλά δυστυχώς μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια προσλήψεις δεν έγιναν. Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το προσωπικό, δεν γερνάει; Δεν έχει ανάγκη ενίσχυσης; Δεν έχει την ανάγκη αλλαγής της υπηρεσίας ;
Με την τελευταία τροποποίηση της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Διευθυντές των Νομών μετέθεσαν πολλούς πρώην Συνοριακούς Φύλακες από τα ΤΣΦ σε άλλες Υπηρεσίες των Διευθύνσεων τους ικανοποιώντας την επιθυμία μεν αλλά αποδυναμώνοντας τα ΤΣΦ δε, αφού δεν πραγματοποίησαν καμία ενίσχυση από αστυνομικό προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι αυτές οι υπηρεσίες στην καλύτερη περίπτωση να υπολειτουργούν. Επανέρχομαι λοιπόν στο αρχικό ερώτημα ποιός φυλάει τα σύνορα; Ως πότε θα αποσπώνται αστυνομικοί από άλλες Υπηρεσίες της Χώρας-αφήνοντας πίσω τις οικογένειες τους αλλά κ τις θέσεις αστυνόμευσης της περιοχής τους, με ότι συνεπάγεται αυτό-για να φυλάνε στον Έβρο, στη Δράμα αλλά και στη νησιωτική χώρα.
Αν λοιπόν κατανοούμε όλοι πως με την απουσία νέων αστυνομικών για 2-3 έτη υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, τι θα μπορούσαμε να πούμε για την απουσία νέων συνοριακών φυλάκων για 15 έτη ; Ας αναλογιστούμε επίσης πως τουλάχιστον η μισή δύναμη έχει απομακρυνθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η παράνομη μετανάστευση έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με δεδομένα έτους 2000. Ας αναλογιστούμε ακόμη πως δεν πρόκειται η ενίσχυση ΠΟΤΕ να έρθει από το υπάρχον αστυνομικό προσωπικό γιατί οι προτεραιότητες των αστυνομικών Διευθυντών είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές της Κυβέρνησης και της Κοινωνίας. Τι μέλει λοιπόν εδώ και χρόνια για να υποστηριχθεί η προσπάθεια της φύλαξης των συνόρων και της δίωξης της παράνομης μετανάστευσης ; Μονάχα οι προσλήψεις. Δυστυχώς όμως η αδιαφορία της Πολιτείας για το μεταναστευτικό επιβεβαιώνεται για 15η συνεχόμενη χρονιά !
Και δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό. Είναι η διασυνοριακή εγκληματικότητα, τα εισαγόμενα ναρκωτικά, τα όπλα αλλά και η προάσπιση των συνόρων της χώρας μας. Δυστυχώς οι Υπηρεσίες μας παρουσιάζουν εικόνα ασθενή που βρίσκετε σε κώμα. Η Ελληνική Αστυνομία είναι μια οικογένεια που χρειάζεται στην σημερινή εποχή να μεγαλώσει για να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις των καιρών. Η πάταξη του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί Νο1 προτεραιότητα της Ε.Ε. και η Χώρα μας οφείλει πρωτίστως γι αυτήν και δευτερευόντως για τους Ευρωπαίους εταίρους της να φυλάξει το δυνατόν καλύτερα τα σύνορα της.
Η φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να γίνει απλά και μόνο με την δημιουργία ενός Κλάδου αλλά και με την ενίσχυση με κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό που δεν είναι άλλο από τους Συνοριακούς Φύλακες. Είμαστε σε καλό δρόμο τουλάχιστον σε επίπεδο δομών. Αξιωματικοί με εμπειρία, μεράκι, θέληση για συνεργασία με το κατώτερο προσωπικό.
Μειονεκτούμε όμως σε κάτι. Είμαστε λίγοι, μείναμε λίγοι. Αδυνατούμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας το μεταναστευτικό. Η έμπρακτη στήριξη από την Κυβέρνηση αργεί.
Τα εμπόδια πολλά,
άλλα ξένα και άλλα …δικά μας !
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου