Police-Voice blog ➤
Εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απάτη από εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε βάρος χρηστών κινητής τηλεφωνίας...
Η απάτη γινόταν μέσω αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων (sms) προς πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης. Οι χρήστες προτρέπονταν να στέλνουν μηνύματα με σκοπό τη συνομιλία και γνωριμία με ανύπαρκτα πρόσωπα.
Χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών υποδύονταν τις πρόθυμες για γνωριμία κυρίες
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος εταιρείας τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική, για απάτη κατ' εξακολούθηση σε βάρος χρηστών κινητής τηλεφωνίας.
Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών από τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με τις οποίες οι καταγγέλλοντες, αναζητώντας σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου γυναικεία πρόσωπα για συνομιλία και γνωριμία, απέστειλαν πλήθος σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (sms) προς πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης.
Οι χρήστες ουδέποτε κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με τα πρόσωπα με τα οποία υποτίθεται ότι θα συνομιλούσαν, παρά μόνο προτρέπονταν -με απατηλό τρόπο- για συνεχή και επανειλημμένη αποστολή μηνυμάτων υψηλής χρέωσης.
Πώς είχαν στήσει την κομπίνα οι επιτήδειοι
Από την έρευνα των Αρχών προέκυψε πως οι αποστολείς των μηνυμάτων από τον πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης έστελναν στους ενδιαφερόμενους χρήστες φωτογραφίες «ανύπαρκτων» γυναικείων προσώπων, προτρέποντάς τους έτσι με απατηλό τρόπο για τη συνεχή αποστολή μηνυμάτων.
Τα μηνύματα αποστέλλονταν αυτοματοποιημένα από χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρεμφερούς εξοπλισμού, οι οποίοι υποδύονταν τα ανωτέρω γυναικεία πρόσωπα και ρύθμιζαν τη ροή των μηνυμάτων, προκειμένου να προκαλούν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να αποστέλλουν χρεώσιμα μηνύματα με σκοπό τη δήθεν γνωριμία.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και εταιρίες τηλεπικοινωνιών, διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ταυτοποιήθηκε ότι ο εν λόγω πενταψήφιος αριθμός, υψηλής χρέωσης, ανήκει σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική.
Ερευνα στα γραφεία της εταιρείας
Ακολούθησε έρευνα, χθες το πρωί (24-11-2014), στην έδρα της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος αριθμός υψηλής χρέωσης τυγχάνει πρωτογενούς διαχείρισης από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Επίσης, από τα στοιχεία που προέκυψαν διερευνάται και η συμμετοχή έτερης εταιρείας στο εξωτερικό.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ως αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής, για τις δικές της ενέργειες, αναφορικά με την πολυμεσική υπηρεσία πενταψήφιου αριθμού υψηλής χρέωσης.
ΝΕΟΤΕΡΑ
"Ροζ" απάτη εταιρείας εις βάρος χρηστών κινητών τηλεφώνων
Η εν λόγω εταιρεία είχε έδρα στο Κολωνάκι και είχε αγοράσει νόμιμες τηεφωνικές γραμμές από την επιτροπή τηλεπικοινωνιών, ωστόσο η απόχρωση της απάτης έχει έντονο "ροζ" χρώμα...
Πως δρούσε η εταιρεία;
Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, η απάτη γινόταν μέσω αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) προς πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης, με τους χρήστες να λαμβάνουν ερωτικά μηνύματα με σκοπό τη συνομιλία και γνωριμία με ανύπαρκτα πρόσωπα και να προκαλούνται να απαντήσουν.
Όταν τα θύματα της απάτης απαντούσαν στα μηνύματα, ο λογαριασμός τους "φούσκωνε" ασταμάτητα!
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών, για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος χρηστών κινητής τηλεφωνίας.
Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών από τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με τις οποίες, οι καταγγέλλοντες, αναζητώντας σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, γυναικεία πρόσωπα για συνομιλία και γνωριμία, απέστειλαν πλήθος σύντομων γραπτών μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (SMS) προς πενταψήφιο αριθμό, υψηλής χρέωσης.
Οι χρήστες φυσικά δεν κατάφεραν ποτέ να έρθουν σε επαφή με τα πρόσωπα με τα οποία υποτίθεται ότι συνομιλούσαν, παρά μόνο προτρέπονταν σε συνεχή και επανειλημμένη αποστολή μηνυμάτων υψηλής χρέωσης
Τα μηνύματα μάλιστα ήταν και... οπτικοποιημένα, αφού υπήρχαν και φωτογραφίες γυναικών (που φυσικά ήταν τυχαίες), ενώ στέλνονταν αυτοματοποιημένα από χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι ρύθμιζαν τη ροή των μηνυμάτων, προκειμένου προκαλούν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να αποστέλλουν χρεώσιμα μηνύματα με σκοπό τη δήθεν γνωριμία.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και εταιρίες τηλεπικοινωνιών, διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα και ταυτοποιήθηκε ότι ο εν λόγω πενταψήφιος αριθμός, υψηλής χρέωσης, ανήκει σε εταιρία τηλεπικοινωνιών με έδρα όπως είπαμε το Κολωνάκι.
Δικογραφία...
Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και σχετική ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.), ως αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής, για τις δικές της ενέργειες, αναφορικά με την πολυμεσική υπηρεσία, πενταψήφιου αριθμού, υψηλής χρέωσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ως εξής:
- Τηλεφωνικά: 210-647 69 59
- Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ) με λειτουργικό σύστημα ios - android : CYBERKID
Newsit.gr
Πηγή ➤tro-ma-ktiko.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου