Police-Voice blog ➤
Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και δικαίου βαθμολογίου είναι πλέον πιο επιτακτική από ποτέ.
Η Ελληνική Αστυνομία ίσως είναι το μοναδικό σώμα που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού παραμένει «στάσιμο», μιας και δεν έχει βαθμολογική εξέλιξη.
|
Παρατηρείται όμως και μία αντίφαση καθώς έχουμε φτάσει στο σημείο, να υπάρχουν περισσότεροι ανώτατοι αξιωματικοί όσο ποτέ. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το έτος 1993 υπήρχαν 36 ανώτατοι Αξιωματικοί, ενώ το έτος 2014 υπάρχουν 96!
Κάποιος θα βιαστεί να πει ότι οι εποχές αλλάζουν και γι” αυτό αυξήθηκε ο αριθμός των Αξιωματικών που προανέφερα.
Η απάντηση έρχεται αμέσως, καθώς σε αντιδιαστολή με τους ανώτατους Αξιωματικούς η Αστυνομική δύναμη μειώνεται σημαντικά καθώς με τον πρόσφατο νόμο της αναδιοργάνωσης καταργήθηκαν 6.700 θέσεις αστυφυλάκων!
Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Εξάλλου δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι ο ρόλος του ανώτατου αξιωματικού υποβαθμίζεται όταν π.χ. ενασχολείται και συμμετέχει ο ίδιος στα μετρά που έχει εκπονήσει, ενώ θα έπρεπε να είναι στο κέντρο επιχειρήσεων για να έχει την γενική εικόνα.
Ο Αξιωματικός – επικεφαλής – προϊστάμενος θα είναι πρέπον και δίκαιο ταυτόχρονα να κρίνεται και να αξιολογείται για το έργο του και για την προσφορά του και όχι σαν τρένο να παίρνει τους βαθμούς.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου ανώτερος Αξιωματικός παρομοίασε το σύστημα που υπάρχει με «βιομηχανία» παραγωγής Αξιωματικών. Είναι σαν τους βάζουμε σε μία γραμμή παραγωγής, όπως στα εργοστάσια και ότι και να γίνει θα φθάσουν στο τέλος μέχρι Αστυνομικοί Διευθυντές.
Από την άλλη μεριά έχεις το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό που έχεις καταδικάσει στη μιζέρια και στο τέλμα χωρίς καμιά προοπτική και έστω κάποια ηθική αμοιβή που θα του έδινε ένας βαθμός.
Χρειαζόμαστε αλλού είδους αστυνομία .
Η πρόταση μου δεν επιφέρει σημαντικές ως ανεπαίσθητες οικονομικές επιβαρύνσεις.
Άλλωστε πλέον δεν συνταξιοδοτούμαστε στα 25 χρόνια υπηρεσίας, αλλά στα 35 ή 40. Γι” αυτό ακριβώς θα πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή στο προσωπικό, κάτι να έχει να προσμένει.
Άλλωστε πλέον δεν συνταξιοδοτούμαστε στα 25 χρόνια υπηρεσίας, αλλά στα 35 ή 40. Γι” αυτό ακριβώς θα πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή στο προσωπικό, κάτι να έχει να προσμένει.
ΣΥΓΧΡΟΝΟ- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ
Αστυφύλακες μη ανακριτικοί – συνοριοφύλακες – ειδικοί φρουροί
Να προάγονται στα 27 έτη σε Ανθυπαστυνόμοι και να αποστρατεύονται τιμητικά με τον βαθμό του Υ/Β΄
Να προάγονται στα 27 έτη σε Ανθυπαστυνόμοι και να αποστρατεύονται τιμητικά με τον βαθμό του Υ/Β΄
Αστυφύλακες ανακριτικοί, απόφοιτοι της Σχολής Αστυφυλάκων
Να προάγονται στα 26 έτη σε Υ/Β΄, στα 30 έτη σε Υ/Α΄ και να αποστρατεύονται τιμητικά με τον βαθμό του Α/Β΄
Να προάγονται στα 26 έτη σε Υ/Β΄, στα 30 έτη σε Υ/Α΄ και να αποστρατεύονται τιμητικά με τον βαθμό του Α/Β΄
Οι Αρχιφύλακες με εξετάσεις να προάγονται σταδιακά με καταληκτικό βαθμό αυτόν του Αστυνομικού Υποδιευθυντή ή Αστυνομικού Διευθυντή (αν έχουν δεύτερο πτυχίο ανωτάτης σχολής (όπως ΣΜΥ)
Ο αριθμός των προαχθέντων να μειωθεί σε π.χ. 250 άτομα ανά έτος
Το ΤΕΜΑ θα συνεχίσει να υπάρχει ως σχολή Μετεκπαίδευσης των Ανθυπαστυνόμων που γίνονται Υπαστυνόμοι B΄ όπως το ΤΕΜΕΣ και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος δικαστικών αποφάσεων αλλά και η ταλαιπωρία συνεχών εξετάσεων.
Στη Σχολή Αξιωματικών να εισάγονται μόνο όσοι προέρχονται από το σώμα, όχι ιδιώτες
Η αστυνομία έχει ανάγκη αξιωματικών με πείρα και δεν γίνετε μόλις βγει από την σχολή να γίνεται διοικητής τμήματος με όλα τα συνεπακόλουθα.
Ο αριθμός των εισαχθέντων να μειωθεί σε π.χ. 80-100 άτομα και να υπάρξει εξειδίκευση περισσότερο στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού και οικονομικών πόρων, στην εκπόνηση προγραμμάτων και γενικά ότι κάνει ένας σύγχρονος μάνατζερ.
του Κων/νου Μηλώση
Κωνσταντίνος Μηλώσης
Αντιπρόσωπος της Ε.Α.Υ.Θεσ/νίκης στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.
μέλος της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης
http://skaythess.gr
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου