Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Αστυνομικό Τμήμα του Παλαιού Φαλήρου.



Police-Voice blog ➤
Αναδημοσίευση από το "ΧΩΝΙ".
Πλημμύρισαν τα υπόγεια από βοθρολύματα και η διακοπή νερού, η δυσοσμία και τα κουνούπιαέθεσαν σε κίνδυνο την υγεία αστυνομικών και κρατουμένων.
Δυο υπόγεια πλημμυρισμένα, δυσοσμία που έκανε προσωπικό και περαστικούς να μην μπορούν να σταθούν ούτε λεπτό, ένα κτήριο που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα εδώ και χρόνια και κανείς δεν ενδιαφέρεται παρά το γεγονός ότι είναι περιουσία του ελληνικού δημοσίου… Τι να
πει κανείς όμως και για τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να είναι στοιβαγμένοι στα κρατητήρια αστυνομικού τμήματος της Αττικής σε μια από τις λεγόμενες «καλές περιοχές» της παραλιακής;
Το «ΧΩΝΙ» φέρνει στην επιφάνεια τις τραγικές συνθήκες που βίωσαν όλο τον Οκτώβριο οι κρατούμενοι αλλά και το προσωπικό του αστυνομικού τμήματος Παλαιού Φαλήρου που αναγκάστηκαν να ζουν και να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες που εγκυμονούσαν κίνδυνους ακόμα και για την υγεία τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν στις αρχές του Οκτώβρη μια αστυνομικός του τμήματος κατέβηκε στα υπόγεια όπου βρίσκονται τα κρατητήρια και τα γκαράζ, και βρέθηκε να… πλατσουρίζει στα νερά που είχαν πλημμυρίσει όλο τον χώρο. Όταν προσπάθησαν να βρουν από πού προερχόταν η διαρροή του νερού, αλλά και να εντοπίσουν την πηγή της εντονότατης δυσοσμίας, κατέληξαν σε μια δεξαμενή. «Σε αυτή την δεξαμενή, διαστάσεων τέσσερα επί πέντε μέτρα, καταλήγουν τα λύματα του τμήματος, τα οποία στη συνέχεια, με την βοήθεια μιας αντλίας, καταλήγουν στον κεντρικό αγωγό» λέει αστυνομικός που υπηρετεί στο τμήμα. «Το πρόβλημα όμως ήταν ότι αυτή η αντλία είχε χαλάσει για μια ακόμα φορά, με αποτέλεσμα η δεξαμενή να έχει ξεχειλίσει και η κατάσταση να είναι ανυπόφορη, κυρίως για τους κρατουμένους που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής» καταλήγει.
Την λύση, που όπως αποδείχτηκε ήταν προσωρινή, κλήθηκε να δώσει η πυροσβεστική υπηρεσία που στις 2 Οκτωβρίου το πρωί έπιασε δουλειά. Από τις 8 και μισή το πρωί, με μια αντλία και για σχεδόν πέντε ώρες προσπαθούσε να αδειάσει τα πλημμυρισμένα υπόγεια από τα βρώμικα νερά που έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική ακόμα και για τους περαστικούς, ενώ τα βρώμικα λύματα λίγο έλειψαν να φτάσουν μέχρι τα κρατητήρια. Όπως ήταν φυσικό, από εκείνη την ημέρα ξεκίνησαν και οι διακοπές νερού προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη στην αντλία που έκανε την… «βρώμικη» δουλειά. Αυτό, όμως, είχε σαν αποτέλεσμα οι κρατούμενοι του τμήματος να μην έχουν πρόσβαση σε νερό για πολλές ώρες της ημέρας και να δημιουργηθεί μια ανυπόφορη κατάσταση, επικίνδυνη για την υγεία των ιδίων αλλά και των αστυνομικών.
«Το πιο απλό πράγμα θα ήταν ο διοικητής του τμήματος αμέσως να ενημερώσει τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, να πάρουν τους κρατούμενους και να τους πάνε σε διπλανά τμήματα. Δεν ξέρω πόσους κρατούμενους είχαν εκείνες τις ημέρες, αλλά θα μπορούσαν να τους μεταφέρουν σε 3-4 όμορα τμήματα. Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να κάνεις αυτή την ενέργεια. Δεν μπορούμε να αφήνουμε έτσι τους ανθρώπους. Φανταστείτε στο σπίτι μας να μας κόψει η ΕΥΔΑΠ το νερό για 4-5 ώρες… Αυτοί δεν είχαν νερό για μέρες!» λέει ο Δημήτρης Καραγιαννόπουλος, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης Αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών.
Ο «Γολγοθάς» όμως για τους κρατούμενους και το προσωπικό δεν είχε ακόμα τελειώσει… Λίγες μέρες αργότερα, και καθώς το πρόβλημα δεν είχε λυθεί οριστικά, χρειάστηκε να έρθει στο τμήμα βυτιοφόρο ώστε να απομακρύνει τα λύματα για άλλη μια φορά. Η κατάσταση όμως για τους κρατούμενους είχε φτάσει στο απροχώρητο, καθώς υπήρχε πλέον θέμα υγιεινής, και έτσι οι αστυνομικοί, προσπαθώντας να τους διευκολύνουν, αναγκάζονταν να τους πηγαίνουν μπουκάλια με νερό από τις γειτονικές καφετέριες προκειμένου να πλυθούν και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους. Επίσης, λόγω της υγρασίας που είχε δημιουργηθεί στο τμήμα, είχαν εισβάλει «σκληροτράχηλοι» κακοποιοί που δεν ήταν άλλοι από δεκάδες… κουνούπια.
«Απ’ ό,τι γνωρίζω το κτήριο του αστυνομικού τμήματος Παλαιού Φαλήρου αντιμετωπίζει πολλά χρόνια αυτό το πρόβλημα και στα κρατητήρια. Δυστυχώς, η φυσική μας ηγεσία σε αυτά τα θέματα, με τα κρατητήρια, προσπαθεί να βγάλει τον εαυτό της απ’ έξω και κοιτάζει μόνο να κάνει τη δουλειά της χωρίς να τους ενδιαφέρει ούτε ο αστυνομικός ούτε οι κρατούμενοι» λέει ο κ. Καραγιαννόπουλος και συνεχίζει: «Τα κρατητήρια είναι μια υπόθεση που ταλαιπωρεί την ΕΛ.ΑΣ πάνω από 10-15 χρόνια. Δυστυχώς, όμως, το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει ξεφύγει. Τα κρατητήρια θεωρώ ότι είναι πλέον στάβλοι ανθρώπινων ψυχών στους οποίους στοιβάζονται για πολλές μέρες κρατούμενοι για διάστημα 5 - 6 μηνών, ίσως και έναν χρόνο χωρίς να τους βλέπει ήλιος, χωρίς να μπορούν να διαβιώσουν ως άνθρωποι. Ζώντας μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά, μολυσματικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν πολύ γρήγορα σε συναδέλφους, στους οικείους τους, στα σχολεία».
Ακόμα και σήμερα το πρόβλημα στο τμήμα του Φαλήρου δεν έχει λυθεί οριστικά και πριν από λίγες μέρες στο κτήριο βρέθηκε επιτροπή από το Αρχηγείο της αστυνομίας. Μετά την επιθεώρηση που έκανε διαπίστωσε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις σωληνώσεις που λόγω των ετών έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Αποτέλεσμα, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί μεγάλη διαρροή νερού που κανείς δεν ξέρει σε ποιόν χώρο του τμήματος θα… ξεχυθεί. Η πρώτη εκτίμηση της επιτροπής είναι ότι οι σωληνώσεις πρέπει να αντικατασταθούν και το επόμενο βήμα είναι να… βρεθεί το απαραίτητο κονδύλι και να προχωρήσει ο ανάλογος διαγωνισμός που είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει. Μέχρι τότε βέβαια, κρατούμενοι και αστυνομικοί θα κάνουν τον… σταυρό τους να αντέξουν οι σωλήνες, να μην ξαναχαλάσει η αντλία και έτσι βρεθούν να… κολυμπούν μέσα στις ακαθαρσίες.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου