Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Μπορει ο αστυνομικός να καταγγείλει το διοικητή του στην Επιθεώρηση Εργασίας η στο Συνήγορο του Πολίτη;



Police-Voice blog ➤
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΤΗΣ Σ.Κ.Α.Υ.
Μπορεί ένας αστυνομικός να πάει στην επιθεώρηση εργασίας για εργασιακά, όπως πχ ρεπό και συναφή ή στο συνήγορο του πολίτη για θέματα με την διοίκηση;
Γενικά ρωτάω αν μπορεί ο αστυνομικός να χρησιμοποιήσει τέτοιους οργανισμούς.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΗΣ Σ.Κ.Α.Υ.
Εμείς συνάδελφε, ως Ελληνική Αστυνομία-Σώμα Ασφαλείας, «δυστυχώς»  ή «ευτυχώς» ανάλογα με την περίπτωση που εξετάζουμε, υπαγόμαστε στις δεσμεύσεις του Συντάγματος και των νόμου 4249/14 (πρώην νόμος 2800/00) και των σχετικών λοιπών νομοθετημάτων, που αναφέρουν ότι έχουμε πειθαρχία αντίστοιχη της στρατιωτικής και δεν ισχύουν για εμάς οι διατάξεις για τους υπόλοιπους δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους.

Η επιθεώρηση εργασίας έχει, όπως γνωρίζω, αρμοδιότητα για τον ιδιωτικό τομέα και υπάγεται στο Υπουργείο Εργασία. Ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη, που αναφέρεις είναι αρμόδιος για διαφορές των ιδιωτών, ως πολίτες δηλαδή, απέναντι στο Κράτος (που και εμείς, ως Αστυνομία, θεωρούμαστε ως στενός πυρήνας του). Για εμάς μπορεί να επιληφθούν κάποιες άλλες ανεξάρτητες αρχές για θέματα που μας απασχολούν, όπως ΑΔΑΕ, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αλλά μόνο για ειδικότερα εξειδικευμένα θέματα που μας απασχολούν.

Για εμάς ισχύει το αρθ. 23 του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82 που αναφέρει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις -ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων και αξιωματικών, καθώς και ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ, για εμάς- μπορούν να αναφέρονται στις δικαστικές αρχές για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών τους και βέβαια οι συνάδελφοι, ως εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν κάθε φορά που καταπατώνται τα δικαιώματα και συμφέροντά τους, αναφορές παραπόνων βάσει άρθ. 45 και 46 του π.δ. 141/91, που ρητά και ξεκάθαρα είναι υπέρ του χαμηλόβαθμου εργαζομένου στην ΕΛ.ΑΣ. και θεωρώ ότι παρέχουν προστασία στον κάθε αδικημένο συνάδελφο, με τη βασική προϋπόθεση τα συνδικαλιστικά σωματεία να , σε κάθε περίπτωση, την έξτρα βασικά «ομπρέλα» προστασίας του κάθε συναδέλφου έναντι σε οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια της διοίκησης και γενικότερα των ανωτέρων, σε βάρος του συναδέλφου που αναφέρει την οποιαδήποτε παραβίαση.

Γενικά, θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για όλους τους εργαζομένους στα Σ.Α., αλλά και στις Ε.Δ. Το θεωρώ αναχρονιστικό, αντιπαραγωγικό, αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό, σε πολλές διατάξεις του, ιδιαίτερα και ενδεικτικά αναφέρω π.χ. α) το πειθαρχικό δίκαιο μας, το π.δ. 120/2008 που πολλές φορές αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων έχουν καταρριφθεί από τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, ή β) όπως με τις μεταθέσεις των συμβουλίων μεταθέσεων, όπου το ίδιο συμβούλιο που αποφασίζει σε Α’ βαθμό, εξετάζει σε Β’ βαθμό την προσφυγή κατά το π.δ. 100/2003, πράγμα αντισυνταγματικό, ή γ) με τις προαγωγικές εξετάσεις Αρχ/κων, ΤΕΜΑ και Κατατακτήριες πτυχιούχων για ΣΑΕΑ, κατά τις οποίες σύμφωνα με το π.δ. 82/2006 δεν μπορεί να γίνει αναβαθμολόγηση, καθώς και πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, που είναι γνωστές σε όλους μας.

                                                              
                                                               ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

                                                                Γ.Γ. Ε.Α.Υ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
                                                              ΜΕΛΟΣ ΣΚΑΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Πηγή ➤http://www.bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου