Police-Voice blog ➤
Το Infokids.gr αναζήτησε τους δρόμους που ακολουθούν οι «έμποροι ψυχών», που για μια χούφτα ευρώ καθορίζουν τη ζωή ή και το θάνατο «μικρών αγγέλων», μόλις αυτά πάρουν την πρώτη τους ανάσα έξω από το ασφαλές κορμί της μητέρας τους.
|
Η επιθυμία για ένα μωρό είναι συχνά τόσο μεγάλη και οι δυνατότητες υιοθεσίας τόσο μικρές, που πολλά ζευγάρια καταλήγουν να αγοράζουν ένα παιδί παράνομα. Φυσικά, μόνο τα «τυχερά» βρέφη που διακινούνται με αυτό τον τρόπο, καταλήγουν σε μια φιλόστοργη οικογένεια. Τα υπόλοιπα θα πρωτοανοίξουν τα μάτια τους για να αντικρίσουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ανθρωπότητας. Εμπόρους ψυχών που για λίγα ευρώ μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή, το σώμα και την ψυχή ενός πλάσματος που μόλις γεννήθηκε: Εμπόριο οργάνων, σεξουαλική κακοποίηση, οικονομική εκμετάλλευση.
Πόσο κοστίζει ένα νεογέννητο; Ποια είναι η τιμή για να αγοράσεις έναν άνθρωπο; Οι τιμές κυμαίνονται από 2.000 έως και 30.000 ευρώ ανάλογα με το ποιος είναι ο πωλητής και ποιος ο αγοραστής. Η τιμή ενδεχομένως να καθορίζεται κι από το πόσο μακρύ θα είναι το μέλλον του «εμπορεύματος» ή ποια θα είναι η…χρήση του.
Η μικρή Μαρία
Η περίπτωση της μικρής Μαρίας, ένα χρόνο πριν, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και αποκάλυψε την αδυναμία της πολιτείας να ελέγξει τις γεννήσεις που λαμβάνουν χώρα στο κράτος αλλά και τα πηγαινέλα μικρών παιδιών που γίνονται βορά στο βωμό του κέρδους. Η μητέρα της Μαρίας εμφανιζόταν να έχει γεννήσει έξι παιδιά μέσα σε 10 μήνες!
Τα σύνορα μιας χώρας όμως είναι πολύ στενά για το δαιδαλώδες δίκτυο αγοραπωλησίας παιδιών.Το έγκλημα διεξάγεται με διεθνή συμμετοχή και ανοχή.
Τι έχει αλλάξει από τον Οκτώβριο του 2013; Ποιες ποινές επιβλήθηκαν στους υπευθύνους; Πόσο ασφαλές είναι ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα αλλά και αλλού σήμερα;
Ας ρίξουμε πρώτα μια ματιά στο παρελθόν
Το θέμα δεν είναι καινούργιο ούτε άγνωστο. Δεκάδες άρθρα έχουν γραφτεί, εκατοντάδες έρευνες έχουν γίνει. Τη δεκαετία του ’50 πολλά παιδιά που είχαν αφεθεί σε ιδρύματα δόθηκαν για υιοθεσία σε οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί γονείς τότε πηγαίνοντας στα ιδρύματα να ζητήσουν πίσω τα παιδιά τους, έβρισκαν τις πόρτες κλειστές και τα παιδιά τους εξαφανισμένα. Οι παράνομες υιοθεσίες στα βρεφοκομεία της μετεμφυλιακής Ελλάδας ήταν σχεδόν κατεστημένο.
Τη δεκαετία του ’90 τα κυκλώματα διοχετεύουν παιδιά από την Αλβανία σε Ευρώπη και Αμερική αντί δέκα χιλιάδων δολαρίων. Τα παιδιά είχαν απαχθεί από τους γονείς τους ή από ορφανοτροφεία ή ήταν θύματα αγοραπωλησίας των ίδιων των γονιών τους.
Οι εμφανιζόμενοι ως γνήσιοι γονείς του παιδιού απευθύνονταν στην Πρόνοια και δήλωναν αδυναμία να αναθρέψουν το παιδί. Είχαν φροντίσει ήδη να βρουν την άτεκνη οικογένεια ή τον εκμεταλλευτή που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να πάρουν το παιδί… με κάθε μέσο.
Επάγγελμα: έγκυος
Το ελληνοβουλγαρικό κύκλωμα αγοραπωλησίας βρεφών, οργανώνει τοκετούς κατά παραγγελία και μεταφέρει τις γυναίκες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα για να γεννήσουν και να πουλήσουν τα βρέφη.
Το 2011 μια 30χρονη Βουλγάρα Ρομά που μετάνιωσε και δεν ήθελε να δώσει το μωρό της,άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι του τεράστιου κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών βρεφών που δρούσε στο νοσοκομείο της Λαμίας. Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και είχε απλώσει τα πλοκάμια του στο Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.
«Δύο φορές τον χρόνο γίνονται μέσα σε δύο-τρεις εβδομάδες περίπου 10-15 γεννήσεις παιδιών από Βουλγάρες Ρομά που συνοδεύονται συνήθως από τα ίδια άτομα» παραδέχονται στελέχη του νοσοκομείου Λαμίας. Μέσα σε πέντε χρόνια, γυναίκες από τη Βουλγαρία γέννησαν 274 παιδιά στο νοσοκομείο Λαμίας. Από αυτά, τα 107 δόθηκαν για υιοθεσία.
Γενικό νοσοκομείο Βόλου: Γεννιούνται νόμιμα, πωλούνται παράνομα
Όπως είπε στο Infokids εργαζόμενος στην μαιευτική κλινική του γενικού νοσοκομείου Βόλου, πολλές φορές η αστυνομία έχει αναζητήσει στοιχεία γυναικών που γέννησαν εκεί αλλά οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι νομότυπες.
«Παλιότερα έπαιρναν μέχρι και δαχτυλικά αποτυπώματα από τις Βουλγάρες που έρχονταν να γεννήσουν εδώ για να είναι σίγουροι ότι θα ταυτοποιήσουν σωστά τη μητέρα με το παιδί. Φυσικά αυτή η πρακτική δεν ακολουθείται τώρα αλλά ο έλεγχος είναι πολύ αυστηρός. Τσεκάρουμε το διαβατήριο της εγκύου κι αν θέλει να δώσει στο παιδί το όνομα του συζύγου πρέπει να έχει μαζί της ληξιαρχική πράξη γάμου που να αποδεικνύει ότι αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού. Τώρα τι γίνεται μετά και πώς… Στον Αλμυρό είναι η “φωλιά” τους» μας είπε ο εργαζόμενος που θέλει να παραμείνει ανώνυμος.
Αλμυρός: Η «φωλιά» των Βούλγαρων σωματεμπόρων
Η έρευνά μας έφτασε στον Αλμυρό. Με πληροφορίες και τη βοήθεια της ιστοσελίδας almyros.grμιλήσαμε με κατοίκους της περιοχής που μας περιέγραψαν την απίθανα νοσηρή κατάσταση που βιώνουν καθημερινά. «Μέσα σε υπόγεια, χωρίς νερό και τουαλέτα, που τους νοικιάζουν Έλληνες, ξεγεννάνε οι Βουλγάρες τα παιδιά τους και πολλές φορές δεν προλαβαίνουν ούτε να τα δουν. Σε ένα τέτοιο υπόγειο γεννήθηκε και η μικρή Μαρία» μας λέει ο κ. Στέλιος για το κορίτσι που η ιστορία του έγινε πρωτοσέλιδο ακόμα και στον ξένο Τύπο.
«Συμβαίνουν τρομερά πράγματα» λέει η κα Μαρία και μας εξιστορεί την περιπέτεια μιας νέας Βουλγάρας που ο άντρας της που την εξέδιδε, την ξυλοκοπούσε στο δρόμο με ένα κούτσουρο. Οι περίοικοι, που άκουσαν τις φωνές της, κάλεσαν την αστυνομία. Η γυναίκα εξήγησε ότι ο άντρας της ήθελε να βγάλει στην πορνεία και τον ανήλικο γιο τους για να «δουλέψει» κι αυτός. Όταν η γυναίκα αρνήθηκε να πάρει μαζί της το παιδί, ο άντρας άρχισε να τη χτυπά με το κούτσουρο. Το περιστατικό έληξε με τη γυναίκα και τον άντρα να επιστρέφουν σπίτι τους καθώς δεν έγινε καμία καταγγελία.
Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι του Αλμυρού, υπάρχει μόνο ένα περιπολικό κι αυτό περνάει τις περισσότερες ώρες του στα… διόδια, την ώρα που στις γειτονιές συμβαίνουν «σημεία και τέρατα».
Ένας άλλος Βούλγαρος μαστροπός, προκειμένου να εκδίδει χωρίς δυσκολίες μια λεχώνα,κλείδωνε το νεογέννητο μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Στη συνέχεια, αφού έπαιρνε τα χρήματα από τη γυναίκα, παρατούσε τη μητέρα και το μωρό στα σκαλιά της εκκλησίας. Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν και με τη βοήθεια της Μητρόπολης νοίκιασαν ένα δωμάτιο και φροντίζουν τη μητέρα και το νεογέννητο.
Οι ιστορίες που έχουν να διηγηθούν είναι τόσες πολλές όσο και σοκαριστικές. Αυτό που κυρίως καταγγέλλουν όμως είναι ότι τη νοσηρή αυτή κατάσταση «τρέφουν» οι ίδιοι οι Έλληνες που με λίγα ευρώ βρίσκουν εύκολο σεξ χωρίς να νοιάζονται για την εκμετάλλευση και την κακοποίηση που υφίστανται αυτές οι γυναίκες αλλά και τα παιδιά που στη συνέχεια φέρνουν στον κόσμο. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί κρούσματα σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων λόγω του ανεξέλεγκτου σωματεμπορίου της περιοχής.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ
Το Infokids.gr αναζήτησε τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας , η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας/ΑΕΑ.
Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΛ.ΑΣ, «στη χώρα μας δρουν κυρίως βουλγαρικές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες προωθούν γυναίκες ομοεθνείς τους σε προχωρημένη εγκυμοσύνη στην Ελλάδα προκειμένου να γεννήσουν σε ελληνικά νοσοκομεία ενώ παράλληλα διαπραγματεύονται την πώληση νεογέννητων βρεφών με άτεκνα ζευγάρια. Με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες, οι εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στη Βουλγαρία εκμεταλλεύονται την οικονομική ένδεια των συμπατριωτών τους και ερευνούν για ετοιμόγεννες γυναίκες ή ζευγάρια που απόκτησαν πρόσφατα παιδί, τα οποία είναι πρόθυμα να δώσουν τα νεογέννητα τέκνα τους για παράνομη υιοθεσία στην Ελλάδα. Έχει διαπιστωθεί επίσης η εμπλοκή Ελλήνων παιδιάτρων, μαιευτήρων, συμβολαιογράφων και μεσολαβητών σε αυτές τις υποθέσεις προκειμένου η υιοθεσία να είναι νομιμοφανής» γράφει η αναφορά της Αστυνομίας.
Όπως μας ενημέρωσαν στην προσπάθεια καταπολέμησης της «παραβατικής αυτής δραστηριότητας», το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνεργάζεται με την αντίστοιχη Βουλγαρική Αρχή για την από κοινού αντιμετώπισή του.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας/ΑΕΑ επί των υποθέσεων παράνομων υιοθεσιών έχουν καταγραφεί:
Για το έτος 2002: 1 υπόθεση, 8 δράστες (5 υπήκοοι Βουλγαρίας και 3 Έλληνες) και θύμα 1 βρέφος υπήκοος Βουλγαρίας.
Για το έτος 2003: Καμία υπόθεση.
Για το έτος 2004: 8 υποθέσεις, 22 δράστες (16 υπήκοοι Βουλγαρίας, 6 Έλληνες) και θύματα 8 βρέφη (7 υπήκοοι Βουλγαρίας και 1 Έλληνας).
Για το έτος 2005: 1 υπόθεση, 4 δράστες (3 υπήκοοι Βουλγαρίας και 1 Έλληνας) και θύμα 1 βρέφος υπήκοος Βουλγαρίας.
Για το έτος 2006: 11 υποθέσεις, 40 δράστες (24 υπήκοοι Βουλγαρίας, 9 υπήκοοι Αλβανίας και 7 Έλληνες) και θύματα 10 βρέφη (7 υπήκοοι Βουλγαρίας και 3 υπήκοοι Αλβανίας) και 4 έγκυες γυναίκες (υπόθεση άρθρου 323Α Π.Κ.).
Για το έτος 2007: 4 υποθέσεις, 15 δράστες (6 Έλληνες, 4 υπήκοοι Βουλγαρίας, 3 υπήκοοι Ρουμανίας και 2 υπήκοοι Αλβανίας) και 4 θύματα (1 Έλληνας, 1 υπήκοος Αλβανίας, 1 υπήκοος Ρουμανίας και 1 υπήκοος Βουλγαρίας).
Για το έτος 2008: 4 υποθέσεις, 48 δράστες (46 υπήκοοι Βουλγαρίας και 2 υπήκοοι Ελλάδας) και θύματα 3 βρέφη (υπήκοοι Βουλγαρίας) και 2 υπήκοοι Βουλγαρίας (υπόθεση άρθρου 323 Α Π.Κ.).
Για το έτος 2009: 8 υποθέσεις, 39 δράστες (18 Έλληνες, 13 υπήκοοι Βουλγαρίας, 4 υπήκοοι Αλβανίας και 4 υπήκοοι Ρουμανίας) και θύματα 7 βρέφη (4 υπήκοοι Βουλγαρίας, 2 υπήκοοι Ρουμανίας και 1 υπήκοος Ελλάδας) και 1 ανήλικο (υπήκοος Ελλάδας).
Για το έτος 2010: 3 υποθέσεις, 11 δράστες (9 υπήκοοι Βουλγαρίας και 2 υπήκοοι Ελλάδας) και θύματα 3 βρέφη υπήκοοι Βουλγαρίας.
Για το έτος 2011: 5 υποθέσεις, 35 δράστες (24 υπήκοοι Βουλγαρίας, 7 υπήκοοι Ελλάδας και 4 υπήκοοι Ρουμανίας) και θύματα 6 βρέφη (5 υπήκοοι Βουλγαρίας και 1 υπήκοος Ρουμανίας).
Για το έτος 2012: 6 υποθέσεις, 22 δράστες (11 υπήκοοι Ελλάδας και 11 υπήκοοι Βουλγαρίας) και θύματα 5 βρέφη (3 υπήκοοι Βουλγαρίας και 2 υπήκοοι Ελλάδας).
Για το έτος 2013: 3 υποθέσεις, 12 δράστες (8 υπήκοοι Βουλγαρίας και 4 υπήκοοι Ελλάδας) και θύματα 4 βρέφη.
Οι ευθύνες που δεν αποδόθηκαν
Η περίπτωση της μικρής Μαρίας εκτός από τις παράνομες υιοθεσίες από τη Βουλγαρία, αποκάλυψε και τις τεράστιες τρύπες που υπάρχουν στο σύστημα ελέγχου των γεννήσεων και των παράτυπων ετεροχρονισμένων δηλώσεων γέννησης στο Ληξιαρχείο Αθηνών. Πριν από λίγες ημέρες αποδόθηκαν ευθύνες στους υπαλλήλους που δεν είχαν επιδείξει την πρέπουσα προσοχή. Για την ακρίβεια τα ΜΜΕ χαρακτήρισαν τις ποινές «χάδι» αν και ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης είχε παραδεχτεί μετά την διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας ότι οι δηλώσεις ετεροχρονισμένων γεννήσεων αυξήθηκαν από 50 το 2011 σε 200 το 2012 και 400 το 2013. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί πως πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τα κενά των νόμων και των υποδομών για να απολαμβάνουν τα όποια προνόμια ακόμα και αν δεν ήταν γονείς.
Μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή με πρόεδρο τον ίδιο τον δήμαρχο έκρινε ομόφωνα αθώα τη διευθύντρια, επέβαλε έγγραφη επίπληξη στην προϊσταμένη και πρόστιμο αποδοχών 15 ημερών σε μία υπάλληλο!
Οι αλλαγές που έγιναν ή δεν έγιναν
«Υπάρχουν σήμερα 3.000 παιδιά που διήλθαν στην Ελλάδα με τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Τα παιδιά προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες βαλκανικές χώρες,» λέει ο Λάμπρος Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος της UNICEF, Λάμπρος Κανελλόπουλος στο BBC. Όπως είπε ο κ. Κανελλόπουλος η Ελλάδα αποτελεί κόμβο διακίνησης λόγω της γεωγραφικής της θέση αλλά και των αναποτελεσματικών διαδικασιών πρόληψης και δίωξης του συγκεκριμένου εγκλήματος. «Το σύστημα είναι γεμάτο τρύπες», λέει χαρακτηριστικά.
Αστυνομικές πηγές λένε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν έχουν απαχθεί, αλλά αγοράζονται και πωλούνται «σαν εμπορεύματα» για μερικές χιλιάδες ευρώ.
Χάνεται ένα παιδί κάθε δύο λεπτά
«Συνολικά 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή ένα παιδί κάθε δύο λεπτά», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζει η η Ντελφίν Μοραλίς, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης MissingChildrenEurope. Ανάμεσα σ” αυτά τα εξαφανισμένα παιδιά, η μεγάλη πλειονότητα είναι φυγάδες, αλλά επίσης παιδιά «που απάγονται από τον έναν από τους γονείς τους» στη διάρκεια δύσκολων χωρισμών. Οι πολύ ανησυχητικές εξαφανίσεις, οι οποίες είναι κατά πολύ λιγότερες, αντιπροσωπεύουν 2% ως 5% των περιπτώσεων, δηλαδή από 5.000 ως 12.500 ανηλίκους.
Οι συγγενείς ενός παιδιού που εξαφανίζεται μπορούν να τηλεφωνούν στο 116000, έναν αριθμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε 25 χώρες της Ευρώπης.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ INFOKIDS ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ «CHILDTRAFFICKING».
ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ «ΧΑΝΟΝΤΑΙ».
Πηγή: infokids.gr
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου