Police-Voice blog ➤
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι κακοποιούν τα ζώα είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους δολοφόνους. |
Οι διεθνείς μελέτες συνδέουν ευθέως τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές προς τον άνθρωπο. Η κακοποίηση και η δολοφονία ζώου είναι μόλις ένα βήμα πριν την κακοποίηση και την δολοφονία ανθρώπου. Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όσοι κακοποιούν τα ζώα είναι το ίδιο επικίνδυνοι με τους δολοφόνους. Και ότι κάθε ένας από αυτούς πάσχει ψυχικά.
Όπως, επισημαίνεται σε ανάρτηση του ειδικευμένου στην κοινωνική μέριμνα ιστότοπου athena.org.gr σύμφωνα με τις έρευνες τις οποίες δημοσιεύει αναλυτικά, η κακοποίηση ζώων συνδέεται σχεδόν πάντα με άτομα που πράττουν μία σειρά άλλων εγκλημάτων όπως:
- Κατοχή/εμπορία ναρκωτικών
- Οπλοφορία
- Κακοποίηση ανηλίκων
- Βιασμοί
- Δολοφονίες
Στην Ελλάδα έχουμε μείνει πίσω. Η νομοθεσία αλλά και η λογική αφήνει απροστάτευτα τα ζώα από το μυαλό και τις ορέξεις του εκάστοτε ψυχοπαθή που θα ξεσπάσει σε ένα αθώο, άκακο ζωάκι. Παράλληλα, οι έρευνες για τον Ελλαδικό χώρο είναι περιορισμένες σε αντίθεση βέβαια με τα περιστατικά. Αυτά υπήρχαν πάντοτε απλώς τώρα, με την εξέλιξη του ίντερνετ αλλά και των social media, γίνονται ταχύτατα και άμεσα γνωστά, σοκάροντας.
Στην χώρα μας η κακοποίηση ζώων (βασανισμός, βάναυση μεταχείριση, δηλητηρίαση, πνιγμός κ.ο.κ.) διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος, επισείοντας μεγάλες ποινές και χρηματικά πρόστιμα (ν. 4039/2012 και 1197/1981).
Τι μπορεί να συμβαίνει λοιπόν στο μυαλό ενός ανθρώπου που βασανίζει ζώα; Οι διεθνείς μελέτες συνδέουν ευθέως τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές προς τον άνθρωπο. Η κακοποίηση και η δολοφονία ζώου είναι μόλις ένα βήμα πριν την κακοποίηση και την δολοφονία ανθρώπου.
Στην Ελλάδα κάποια στοιχεία είχαν παρουσιαστεί σε ημερίδα που είχαν συνδιοργανώσει το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του τμήματος της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως είχαν επισημάνει ειδικοί, οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί διεθνώς ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ' αυτά. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στοιχεία από τις αμερικάνικες αρχές, αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι καταδικασθέντες για σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονίες είχαν ιστορικό βίας προς τα ζώα. Έχει βρεθεί επίσης ότι το 71% των γυναικών που έχουν ζητήσει προστασία από το κράτος στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι το άτομο που τις κακοποιούσε είχε κακοποιήσει ζώα - στο 87% των περιπτώσεων μπροστά στα μάτια τους.
Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το adespoto.gr, site γνωστό για την ευαισθητοποίηση του και το έργο του γύρω από την προστασία των ζώων σε άρθρο του με τίτλο «Το σύνδρομο κακοποίησης ζώων- Πάρτε το σοβαρά» αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Στο εξωτερικό χαρακτηριστικές είναι εκτός από τις μεγάλες χρηματικές τιμωρίες και ποινές φυλάκισης, οι σοβαρές προσπάθειες που γίνονται για τον εντοπισμό όσων εγκαταλείπουν (η ελαφρότερη μορφή κακοποίησης) ή κακοποιούν ζώα: εργαστήρια εξέτασης δειγμάτων DNA από τόπους εγκλημάτων με σκοτωμένα ζώα ή αρένες παράνομων κυνομαχιών, οργανωμένες έρυνες της αστυνομίας και επιθεωρητών φιλοζωϊκών οργανώσεων και ψυχολόγοι που εξηγούν τη συμπεριφορά των δραστών...
Αυτό που έχουν κατανοήσει σε χώρες της Ευρώπης και δυστυχώς η Ελλάδα δεν το έχει καταφέρει ακόμα, είναι η άμεση σύνδεση όσων κακοποιούν ζώα με πιθανή μελλοντική κακοποίηση - δολοφονία ανθρώπου.
Η κακοποίηση ζώων δεν είναι κάτι που αγγίζει μόνο τους φιλόζωους και όσους αγαπάνε τα ζώα. Προκαλεί το κοινό αίσθημα κάθε πράξη βίας και θα πρέπει να λαμβάνεται ως σήμα κινδύνου από τους αρμόδιους για πιθανούς μελλοντικούς εγκληματίες.
Η κακοποίηση ζώων πολλές φορές περιθωριοποιείται ή θεωρείται περιφερειακό φαινόμενο, υποβαθμισμένων περιοχών. Άλλες φορές, οι αρμόδιοι (πχ αστυνομικοί) δεν έχουν τις γνώσεις να χειριστούν τις υποθέσεις κακοποίησης ζώων. Αυτά δυστυχώς είναι τα σοβαρότερα λάθη που γίνονται εις βάρος των τετράποδων μεν, θυμάτων δε. Πολλές φορές δε θεωρείται ελαφρυντικό το ότι ο δράστης είναι ανήλικος και αντί να φροντίσουν για την ασφάλεια του ίδιου και του κοινωνικού συνόλου στο μέλλον με κάποια ουσιαστική, χρήσιμη τιμωρία, αθωώνεται με συνοπτικές διαδικασίες, αυξάνοντας φυσικά το αίσθημα ατιμωρησίας.
Πηγή:koolnews.gr
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου