Police-Voice blog ➤
ΑΡΘΡΟ Τομέα Γυναικών ΠΕΑΛΣ: Γυναίκες Προϊστάμενοι Λιμενικών Αρχών
Είναι γεγονός ότι σήμερα η θέση της γυναίκας έχει πρωτεύοντα ρόλο σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες. Γυναίκες στην οικογένεια, στην εργασία, στις επιχειρήσεις και στην πολιτική. Γυναίκες παντού! Καταλαμβάνουν επάξια ηγετικές θέσεις όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στη Δημόσια Διοίκηση. Αν και οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις αποτελούν ανάχωμα στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, πολλές είναι αυτές που βρίσκουν τον δρόμο της επαγγελματικής προόδου, παρά τις διαχρονικές προκαταλήψεις εις βάρος τους που ιστορικά αφαιρούσαν μια τέτοια δυνατότητα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών (2005) στην Δημόσια Διοίκηση η συμμετοχή των γυναικών αγγίζει το 41% στις Γενικές Διευθύνσεις, το 37% στις Διευθύνσεις για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, το 30% στις Γεν. Δ/νσεις και το 51% στις Δ/νσεις για τα Ν.Π.Δ.Δ. , το 21% στις Γεν.Δ/νσεις και το 37% στις Δ/νσεις για τους Ο.Τ.Α. με 52% συνολικά να ανήκουν στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ.
Είναι διεθνώς αποδεκτό και με βάσει διεθνείς επιστημονικές έρευνες (βλ. άρθρα ΜΑΚΡΗ Μαρία, Λιμενική Ρότα) ότι οι γυναίκες βιώνουν τα δυσάρεστα ή στρεσογόνα συμβάντα με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια δείχνοντας ψυχραιμία λόγω αύξησης παραγωγής οξυτοκίνης, πόρισμα ενισχυτικό των γυναικείων δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Η φύση δηλαδή του φύλου καθορίζει εν πολλοίς και την εργασιακή συμπεριφορά. Πέρα από τις ομοιότητες και τις διαφορές όμως, μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι σίγουρο οτι και τα δύο φύλα μπορούν να συνεργαστούν άψογα στον χώρο εργασίας τους, αν αποδεχτούν αμοιβαία τα χαρακτηριστικά της φύσης τους.
Είναι διεθνώς αποδεκτό και με βάσει διεθνείς επιστημονικές έρευνες (βλ. άρθρα ΜΑΚΡΗ Μαρία, Λιμενική Ρότα) ότι οι γυναίκες βιώνουν τα δυσάρεστα ή στρεσογόνα συμβάντα με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια δείχνοντας ψυχραιμία λόγω αύξησης παραγωγής οξυτοκίνης, πόρισμα ενισχυτικό των γυναικείων δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Η φύση δηλαδή του φύλου καθορίζει εν πολλοίς και την εργασιακή συμπεριφορά. Πέρα από τις ομοιότητες και τις διαφορές όμως, μεταξύ ανδρών και γυναικών, είναι σίγουρο οτι και τα δύο φύλα μπορούν να συνεργαστούν άψογα στον χώρο εργασίας τους, αν αποδεχτούν αμοιβαία τα χαρακτηριστικά της φύσης τους.
Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι πλέον οι γυναίκες υιοθετούν ένα τέτοιο στυλ ηγεσίας που αξιοποιεί τα θηλυκά τους προτερήματα και έτσι ενεργούν με άξονα κυρίως : α) τις ανάγκες των εργαζομένων, β) τον συνεργατικό προσανατολισμό, γ) την σφαιρική αντιμετώπιση των θεμάτων, δ) την ανοιχτή επικοινωνία, ε) το ενδιαφέρον για την ποιότητα του περιβάλλοντος εργασίας και στ) την χρήση της διαίσθησης. Αφουγκράζονται τους πάντες και τα πάντα δημιουργώντας και ενθαρρύνοντας δίκτυα και συμμαχίες. Επιπλέον υιοθετούν έναν τρόπο διοίκησης που προσιδιάζει στην διαμόρφωση ενός ιστού αράχνης αποσκοπώντας στην δημιουργία αλληλένδετων ομάδων συνδεδεμένων με τον προϊστάμενο. Δηλαδή με λίγα λόγια η γυναικεία εξουσία ασκείται ΜΑΖΙ με άλλους μέσα από την σωστή διαχείριση της διαφορετικότητας των υφισταμένων με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη επιτυχία.
Στο Λιμενικό Σώμα η εισαγωγή γυναικών έγινε 61 χρόνια μετά την ίδρυσή του το 1919 και 11 χρόνια μετά από την αντίστοιχη εισαγωγή γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία!! Η ημερομηνία της πρώτης κατάταξης Γυναίκας στο Λιμενικό Σώμα είναι η 01-09-1980 με τον βαθμό του Λιμενοφύλακα. Τις πρώτες γυναίκες Αξιωματικούς κατέταξε το Σώμα με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου και ως Τεχνικούς την 14-05-1985 και την πρώτη Υπαξιωματικό Λ.Σ. κατέταξε την 20-11-1995. Έκτοτε, ολοένα και περισσότερες γυναίκες εισάγονται στις τάξεις του Λ.Σ. καταλαμβάνοντας σταδιακά θέσεις Τμηματαρχών, Διευθυντών, ενώ παράλληλα στην Περιφέρεια διατελούν ως Προϊστάμενοι Λιμενικών Αρχών και Υπηρεσιών ή ακόμη και Διοικητές Περιφερειακών Διοικήσεων Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. δουλεύοντας κάτω από ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες με ρόλο ισότιμο των ανδρών.
Σήμερα, στο Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Προσωπικού Α.Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. (Μάρτιος 2014), υπηρετούν 1.815 γυναίκες, εκπροσωπώντας το 24,90% του Σώματος, εκ των οποίων οι 262 είναι Αξιωματικοί. Στην Κεντρική Υπηρεσία του Αρχηγείου υπηρετούν 502 γυναίκες, 1.299 υπηρετούν σε Λιμενικές Αρχές, 9 γυναίκες στα Πλωτά Μέσα και 01 Τεχνικός Ε/Π. Επιπλέον, 02 κατέχουν έδρα Ναυτιλιακού Ακόλουθου, 02 είναι αποσπασμένες ως Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και 01 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Δ/νση Ναυτικών Υποθέσεων και Αλιείας. Μία γυναίκα Αξιωματικός υπηρετεί ως Διοικητής Περιφερειακής Διοίκηση ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ με τον βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ και 13 είναι προϊστάμενοι Λιμενικών Αρχών ανά την επικράτεια.
Όσον αφορά δε το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών στο Λιμενικό Σώμα, αναφέρουμε ότι έξι (06) κατέχουν Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και 104 Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών, ενώ 512 είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και 269 προέλευσης ΤΕΙ-ΑΕΝ. Τέλος, και πέραν των τυπικών και καθιερωμένων ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά), τις οποίες 716 γυναικεία στελέχη κατέχουν σε άριστο επίπεδο, οι γυναίκες Λιμενικοί διαθέτουν γνώσεις και στην Περσική (01), την Τουρκική (02), την Αλβανική (01), την Ρουμάνικη (01), την Αραβική (02) και την Ιαπωνική (01)γλώσσα.
Με το παρόν άρθρο, η Λιμενική Ρότα φέρνει στο φως και δίνει το λόγο σε τέτοιες άξιες συναδέλφους, Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. που διατέλεσαν πρόσφατα ή ακόμη διατελούν προϊστάμενοι Λιμενικών Αρχών έχοντας αποδείξει οτι στηρίζουν υπερήφανα την στολή τους μένοντας απτόητες από τις πολλές υποχρεώσεις στο σπίτι και τα καθήκοντά τους στα Λιμεναρχεία. Καταρρίπτοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις, εκτελούν πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, γίνονται πολυμήχανες στην εξεύρεση άμεσων λύσεων, κάνουν άνδρες συναδέλφους να απορούν με την αποφασιστικότητά τους, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση τόσο των συνεργατών τους όσο και των πολιτών.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να τιμήσουμε όλες τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανεξαρτήτως βαθμού, ιδιαίτερα δε όσες υπηρετούν στις παραμεθόριες περιοχές όλης της επικράτειας ή σε τόπους δυσμενούς διαβίωσης ή σε επιχειρησιακούς τομείς του ΥΝΑ/ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. που με ατσάλινη αυτοπεποίθηση, θέληση και επιμονή αντιστέκονται στα δύσκολα ωράρια, τα υπηρεσιακά προβλήματα με γενναιότητα χωρίς να μεμψιμοιρούν.
Λιμεναρχείο ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η Πλωτάρχης Λ.Σ. Χασιώτη Δήμητρα, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μητέρα ενός παιδιού, υπηρέτησε δύο σχεδόν έτη ως Υπολιμενάρχης και κατόπιν διατέλεσε Λιμενάρχης από τις 25-05-2011 έως 13-11-2013. Παλαιότερα είχε υπηρετήσει στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και στο Λιμεναρχείο Άνδρου ως υπολιμενάρχης. Ήμουν εκεί η πρώτη γυναίκα υπολιμενάρχης πριν από περίπου 13 χρόνια».
«Δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με κανένα συνάδελφο είτε άνδρα είτε γυναίκα. Όταν βάζει κανείς τη δουλειά πάνω από όλα και είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, τότε δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Επειδή ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου ανάμεσα σε πολλούς άνδρες συναδέλφους, αυτό ήταν κάτι που αντιμετώπισα από νωρίς και ήξερα πώς να δραστηριοποιούμαι σε αυτό το χώρο με αυτή την «ιδιαιτερότητα». Όμως πραγματικά ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Άλλωστε και από την υφιστάμενη νομοθεσία δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Λ.Σ. Στην εποχή μας βλέπουμε ότι η γυναίκα εργάζεται και εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντά της, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις θέσεις που αναλαμβάνει. Είναι κάτι που έχει περάσει και στην νοοτροπία του πολίτη, ο οποίος εμπιστεύεται τις γυναίκες είτε είναι σε θέσεις εξουσίας είτε όχι. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της καθημερινότητας και της δουλειάς μας μιλούν από μόνα τους. Οι γυναίκες συνάδελφοι τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους άνδρες συναδέλφους. Όλοι μας με την ίδια όρεξη και επαγγελματικότητα ασκούμε τα καθήκοντά μας». (Απόσπασμα από την κρητική εφημ. ΠΑΤΡΙΣ)
Λιμεναρχείο ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Υποπλοίαρχος Λ.Σ. ΜΑΡΓΕΛΗ Σταματία, 35 ετών, έγγαμη με δύο γιούς 4 και 6 ετών. Απόφοιτος της Σχολής Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με σπουδές και στην Δημοσιογραφία. Μετά την αποφοίτηση το 2003 από τη Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. υπηρέτησε στο Γραφείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του τότε Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το 2003 εισήχθη στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ. απ’ όπου αποφοίτησε τον Δεκέμβριο του 2004. Υπηρέτησε στον Τομέα Ασφάλειας- Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. Από τις 29-11-2010 διατελεί Λιμενάρχης στο Λιμεναρχείο Πρέβεζας.
«Στην αρχή η παρουσία μου ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τους συναδέλφους μου, αλλά και για την τοπική κοινωνία, γιατί είχαν συνηθίσει να κατέχουν άνδρες τέτοιου είδους διοικητικές θέσεις. Μπορώ να πω ότι αντιμετώπισα αρκετή επιφύλαξη και προκατάληψη. Ο καθένας, βέβαια, αποδεικνύει την αξία του μέσα από την δουλειά του, επιβάλλεται και καταρρίπτει όλες τις προκαταλήψεις. Έτσι συνέβη και με εμένα και σήμερα είμαι σε θέση να πω ότι όχι μόνο με έχουν αποδεχτεί, αλλά και ότι έχω την συμπαράσταση και στήριξή τους. Η Υπηρεσία της οποίας προΐσταμαι, πέραν των συνηθών θεμάτων που χειρίζεται και αντιμετωπίζει κάθε Λιμενική Αρχή, παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα λόγω της αύξησης στα περιστατικά διακίνησης παράνομων αλλοδαπών από τις δυτικές ακτές της χώρας (περιοχή Ιονίου) προς τα εξωτερικά θαλάσσια σύνορά μας, με βασικό προορισμό την Ιταλία. Αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς πολλά περιστατικά, με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς και κατά συνέπεια δαπανούμε μεγάλο μέρος της προσπάθειάς μας στην καταστολή αυτού του φαινομένου. Δουλεύουμε πάντα συλλογικά, σαν μία ομάδα και πιστεύω πως καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμό το επιθυμητό αποτέλεσμα με απώτερο σκοπό πάντα την επιτέλεση της αποστολής του Λιμενικού Σώματος. Επιπλέον, ασχολούμαστε ιδιαίτερα και με θέματα αλιείας, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας που παρουσιάζει η περιοχή, με έμφαση στους ελέγχους για παράνομη αλιεία εντός του Αμβρακικού Κόλπου».
Λιμεναρχείο ΚΩ
Η Υποπλοίαρχος Λ.Σ ΠΡΕΚΑ Φωτεινή-Χαριτίνη, 31 ετών είναι έγγαμη και απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά (Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών) με Μεταπτυχιακό στο Ναυτικό Δίκαιο (Maritime Law/LLΜ,Bristol) και άριστη γνώση αγγλικών και γαλλικών. Υπηρετεί στο Λιμεναρχείο Κω από το 2008 ως Προϊστάμενη Γραφείων Διαχείρισης, Οίκου Ναύτου, Αλιείας, Μικρών Σκαφών και Δικαστικού και ως Υπολιμενάρχης για σχεδόν για τρία χρόνια (2011-2013). Ασκεί τα καθήκοντα του Λιμενάρχη από τον Ιανουάριο του 2014.
«Το Λιμεναρχείο της Κω, στη δικαιοδοσία του οποίου συμπεριλαμβάνονται κυρίως τα όμορφα νησιά της Κω και της Νισύρου με τη θαλάσσια περιοχή τους, αποκαλείται από πολλούς συναδέλφους που υπηρέτησαν και υπηρετούν σ’ αυτό ¨μεγάλο σχολείο¨. Έτσι το βίωσα κι εγώ απ΄την πρώτη μέρα από όποια θέση κι αν κατείχα σ΄αυτό, στο οποίο τελευταία έχω την τιμή να προΐσταμαι ως Λιμενάρχης, αφού συνδυάζει μια περιοχή ευθύνης με συχνή δρομολογιακή κίνηση στο κέντρο της Δωδ/σου αλλά και έντονη τουριστική ανάπτυξη, κατά τους περισσότερους μήνες του έτους, σε πολύ μικρή απόσταση από τη γειτονική Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκτέλεση των καθηκόντων μας. Αναντίρρητα, το να έχει κανείς την ευθύνη της λειτουργίας μίας τόσο ιδιαίτερης και ευαίσθητης υπηρεσίας, είναι εξαιρετικά απαιτητικό αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλη πρόκληση και προσφέρει ηθική ικανοποίηση από την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν».
Λιμεναρχείο ΜΥΚΟΝΟΥ
Η Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. ΞΑΝΘΟΥ Αικατερίνη, 28 ετών, απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου με γνώσεις Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών, αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 2009 και τοποθετήθηκε στη Μύκονο το ίδιο έτος. Διατέλεσε αρκετά έτη Υπολιμενάρχης Μυκόνου και ως Λιμενάρχης από 30-09-2013 έως 26-01-2014.,
«Η Μύκονος μου έδειξε από την πρώτη στιγμή πως είναι ένα ιδιόμορφο νησί πολλαπλών ιδιαιτεροτήτων. Η παρατεταμένη τουριστική περίοδος σε σχέση με άλλους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, η συνεχής ανάπτυξη της κρουαζιέρας καθώς και η τεράστια επιβατική κίνηση, τοποθετούν το Λιμενικό Σώμα πρωταγωνιστή της εύρυθμης λειτουργίας της αλλά και της ασφαλούς διαβίωσης τόσο των επισκεπτών όσο και των μόνιμων κατοίκων της. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν καθαρά τις ευθύνες αλλά και τις δυσκολίες από τις οποίες συνοδεύεται η θέση του προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής. Για μια γυναίκα αποτελεί πρόκληση η ευδόκιμος εκτέλεση των καθηκόντων της, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από την αποδοχή των τοπικών φορέων και ένδειξη εμπιστοσύνης του τοπικού πληθυσμού».
Λιμεναρχείο ΆΝΔΡΟΥ
Σημαιοφόρος Λ.Σ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ Βασιλική, γεννημένη το 1986 στα Χανιά Κρήτης, με σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και στη δημοσιογραφία/τηλεπαρουσίαση από τον Όμιλο Αντένα και με γνώσεις αγγλικών, γαλλικών και ιταλικών. Αποφοίτησε από Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. το 2009 και ως Υ/Ξ υπηρετεί από τον Ιανουάριο 2010 έως τον Οκτώβριο 2011 στο Λιμεναρχείο Λέρου ως βοηθός προϊσταμένου Γραφείου Λεμβολογίων – Β.Ε.Μ.Σ., βοηθός Γραφείου προσωπικού – εκπαίδευσης, τοπικός συντονιστής στα πλαίσια της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης (frontex). Μετά την αποφοίτηση από τη Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. υπηρετεί από τον Νοέμβριο 2012 ως Υπολιμενάρχης και από τον Μάιο του 2012 έως 24-12-2013 διατέλεσε Λιμενάρχης Άνδρου.
«Το Μάιο του 2013 ανέλαβα καθήκοντα Λιμενάρχη Άνδρου και είναι τιμή μου που κατέχω αυτή τη θέση έστω και με μικρή μέχρι στιγμής εμπειρία στο Λιμενικό Σώμα. Το υφιστάμενο προσωπικό είναι αρκετά καταρτισμένο ώστε σε περιστάσεις δύσκολες λειτουργούμε συλλογικά, μαθαίνω εγώ από αυτούς αλλά και αυτοί από εμένα ως προς την τήρηση της διοίκησης και ιεραρχίας παράλληλα με την εφαρμογή της νομοθεσίας. Το Λιμεναρχείο Άνδρου αντιμετωπίζει, κατά κύριο λόγο, τρέχοντα θέματα αλιείας, γενικής αστυνόμευσης, δικαστικού, ναυτολογίας, δρομολογίων και επιθεώρησης πλοίων με έμφαση στα ζητήματα των νηολογίων αλλά και των πλωτών – χερσαίων μέσων της Υπηρεσίας μας και του Λιμενικού τμήματος υπαγωγής μας. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πρόκληση για εμένα να φέρω εις πέρας την θητεία μου με επιτυχία και να χτίσω τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία μου στο Λιμενικό Σώμα».
Υπολιμεναρχείο ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Η Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΜΠΑΛΤΑ Ελένη, σε ηλικία 39 ετών είναι έγγαμη μητέρα δύο παιδιών. Απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών με γνώσεις αγγλικών, ιταλικών και ισπανικών, αποφοίτησε από την Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. το 2003. Έκτοτε υπηρέτησε στο Κ.Λ/Χ Χαλκίδας (2008-2011), στον Λ/Σ Παραλίας Πετριών (2011-2013) ως Λιμενοσταθμάρχης και από 31-07-2013 μεχρι 18-12-2013 ως κατ’ εξαίρεση Λιμενάρχης στο Υ/Χ Αλιβερίου.
«Αρκετά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία μου, όπως η έλλειψη προσωπικού και μέσων, καθώς σήμερα υπηρετούν μόνο 13 στελέχη διαθέτοντας και έναν συνάδελφο σε μόνιμη βάση στο Λ/Σ Πετριών υπαγωγής μας. Χωρίς πλωτό μέσο και με ένα ήδη επιβαρημένο χερσαίο περιπολικό όχημα καταβάλλουμε φιλότιμες προσπάθειες για τον έλεγχο, την αστυνόμευση στην περιοχή αρμοδιότητάς μας, την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων πολιτών με θετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου για την συμβολή και την πολύτιμη στήριξη και βοήθειά τους στο έργο μου».
Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αμαλιάπολης (Κ. Λ/Χ ΒΟΛΟΥ )
Η Σημαιοφόρος Λ.Σ. ΨΑΡΡΟΠΟΥΛΟΥ Ευφροσύνη , έγγαμη με δύο παιδιά σε ηλικία 37 ετών έχει κάνει Σπουδές ως Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων με γνώσεις στα αγγλικά (CFCE). Αποφοίτησε το 2002 από την Σ.Δ.Υ.Λ.Σ και έχει υπηρετήσει στο Λ/Σ Γλύφας Φθιώτιδας, στο Λ/Χ Σάμου και σήμερα στο Κ.Λ/Χ Βόλου Γ' Λ/Τ Αμαλιάπολης ως Προϊστάμενος του Τμήματος.
«Ως γυναίκα που ηγούμαι του Γ' Λ/Τ Αμαλιάπολης, μια Υπηρεσία με αυξημένη υπηρεσιακή δραστηριότητα λόγω των μεγάλων εργοστασιακών εγκαταστάσεων, της έντονης αλιευτικής και τουριστικής δραστηριότητας καθώς και της Αστυνόμευσης μεγάλης περιοχής αρμοδιότητας και λόγω απουσίας Αστυνομικών Υπηρεσιών, δεν θα αναφερθώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζω διότι τα ίδια μπορεί να αντιμετωπίζει και ένας άντρας που διοικεί. Αυτό που αξίζει να αναφέρω είναι οι πολλαπλοί ρόλοι στους οποίους καλούμαι να αντεπεξέλθω ως εργαζόμενη μητέρα και σύζυγος και στις ευθύνες που δεν σταματούν μετά την Υπηρεσία».
Α΄ Λιμενικό Τμήμα Ν. ΜΑΡΜΑΡΆ (Υ/Χ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ)
Η Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΣΜΑΓΑ Στεργία , σε ηλικία 37 ετών με καταγωγή από τη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής είναι μητέρα ενός γιου 9 ετών. Απόφοιτος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Α.Π.Θ.) με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας εισήλθε στη Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. στις 10-12-2002 και αποφοίτησε την 28-7-2003. Από τον Ιούνιο 2008 προΐσταται του Α' Λ/Τ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑ.
«Τα γεωγραφικά όρια της Υπηρεσίας μου εκτείνονται από την περιοχή Σαργκάνι έως το ακρωτήρι Άμπελος, μια ευρεία περιοχή δικαιοδοσίας που καλύπτει όλη τη δυτική πλευρά της χερσονήσου Σιθωνίας, περιοχή ιδιαίτερου τουριστικού, αλιευτικού και ναυτιλιακού ενδιαφέροντος. Οι συνάδελφοι του Α' Λ/Τ Ν. Μαρμαρά καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξημένες ανάγκες στους τομείς αλιείας και αιγιαλού παραλίας αλλά και σε οποιοδήποτε συμβάν λαμβάνει χώρα στην περιοχή δικαιοδοσίας μας».
Β΄ Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας (Κ. Λ/Χ ΧΑΛΚΙΔΑΣ)
Η Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ Ευαγγελία, σε ηλικία 43 ετών έχει σπουδές στην Πληροφορική (Ε.Α.Π.2008), πιστοποίηση CompTIA (NETWORK+ CERTIFIED PROFESSIONAL , 2008), πιστοποίηση στο «Σχεδιασμό, Οργάνωση, υλοποίηση και διοίκηση προγραμμάτων και ενεργειών δημοσίων σχέσεων για το δημόσιο τομέα» (Ε.Κ.Π.ΑΘΗΝΩΝ 2010) και παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα με θέμα τη Σχεδίαση και Ανάπτυξη Διάχυτων Συστημάτων Υπολογισμού προΐσταται του Β΄Λ/Τ Ερέτριας του Κ.Λ/Χ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Με καταγωγή από την Αθήνα είναι έγγαμη με δύο παιδιά ( 21 ετών φοιτητής και 9 ετών μαθήτρια) και αποφοίτησε από την Σ.Λ.Φ.Λ.Σ. το 1989.
«Υπηρετώ στο Λιμενικό Σώμα 24,5 χρόνια στις Λιμενικές Αρχές ΚΩ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ΩΡΩΠΟ και ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Με ευαισθησία στις ανάγκες και τα προβλήματα του προσωπικού συμμετέχω στην συστηματική προσπάθεια όλων για την αποτροπή και την πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων στο χώρο της ευθύνης μας».
Λιμενικός Σταθμός Ναυπάκτου
Η Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ Μαρία, 36 ετών και έγγαμη με τρία παιδιά, είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών με άριστες γνώσεις αγγλικών. Προερχόμενη από Λιμενοφύλακας, αποφοίτησε το 2003 από την Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. και υπηρέτησε στο Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Από το 2005 υπηρετεί στο Λ/Σ Ναυπάκτου αναλαμβάνοντας καθήκοντα Λιμενοσταθμάρχη από τον Οκτώβρη του 2013.
“ Πρόκειται για μια Υπηρεσία με ευρύ αντικείμενο καθ’ ότι έχουμε μεγάλη ακτίνα δικαιοδοσίας (περίπου 80χλμ.), 4χλμ περίπου χερσαία ζώνη λιμένα, κατά μήκος της οποίας αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα από 50 περίπου καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην οποία έχουμε καθήκοντα τροχονομικών ελέγχων αλλά και πλήρη αστυνομικό έλεγχο. Στην περιοχή αρμοδιότητάς μας ανήκει η νήσος Τροιζονίων Ν. Φωκίδας και δραστηριοποιούνται τρεις (03) Ε/Γ λάντζες. Επίσης ασχολούμαστε με ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία και έχουμε και παράρτημα Οίκου Ναύτου . Κατά την καλοκαιρινή περίοδο λόγω των παραθεριστών, αυξάνεται σχεδόν στο διπλάσιο ο πληθυσμός της πόλης και της εν γένει περιοχής με αποτέλεσμα την αύξηση των περιστατικών που αντιμετωπίζουμε (παραβάσεις αλιείας αιγιαλού –παραλίας, ΓΚΛ κλπ). Σημειώνεται ότι το περασμένο καλοκαίρι αντιμετωπίσαμε και περιστατικό ανθρωποκτονίας. Όπως γίνεται αντιληπτό ο Λιμενικός Σταθμός έχει αντικείμενο που συναντάται σε μεγαλύτερη Υπηρεσία και άρα έχει μεγάλο φόρτο εργασίας. Θεωρώ ότι η Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη σε σχέση με το αντικείμενό της. Πρέπει δε να αναφερθεί η φιλοτιμία και η εργατικότητα του προσωπικού με το οποίο υπάρχει άριστη συνεργασία, ώστε να ανταποκρινόμαστε επιτυχώς στα καθήκοντά μας. Τέλος, οφείλω να πω ότι είναι πολύ δύσκολος ο συνδυασμός της άρτιας τέλεσης των εργασιακών καθηκόντων μου με την ανατροφή των τριών (03) ανήλικων τέκνων μου και των υπόλοιπων αναγκών της οικογένειάς μου."
Λιμενικός Σταθμός Πόρου Κεφαλληνίας
Η Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Νίκη, 35 ετών, έγγαμη με δύο κόρες έχει σπουδές στην Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας (Α.ΤΕ.Ι. Πάτρας) αποφοίτησε από την Σ.Λ.Φ.Λ.Σ. τον Οκτώβριο 2001 και από την Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. τον Ιούνιο 2003. Στα 12 χρόνια υπηρεσίας στο Λ.Σ. θήτευσε στο Λ/Χ Ρεθύμνου ( Γρ. Ναυτολογίας), στο Κ.Λ/Χ Λαυρίου (Εξ/κή Υπηρεσία), στο Λ/Σ Φολεγάνδρου ως Λιμενοσταθμάρχης και στο Λ/Χ Κυλλήνης (Γρ. Ε.Ε.Π.- Γ.Γ.Λ.Λ.Π.-Δ.Α.Ν.- Δ.Π.Θ.Π.- Λ.Α.- Αλιείας). Σήμερα είναι Λιμενοσταθμάρχης στον Πόρο Κεφαλληνίας.
«Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν λύσεις στα πολλά προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωπες οι γυναίκες , που καλούμαστε καθημερινά να συνδυάσουμε πολλαπλούς ρόλους. Γι' αυτό θα ήθελα να σταθώ σε όσους βοηθούν στο να επιτευχθεί η αρμονική συνύπαρξη των ρόλων αυτών, και να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στο Λιμενικό Σταθμό Πόρου Κεφαλληνίας για την εργατικότητα και την αξιοπρέπεια που επιδεικνύουν στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, και φυσικά την οικογένειά μου που φροντίζει για τη προσωπική μου ευτυχία».
Λιμενικός Σταθμός ΜΟΥΔΡΟΥ (ΛΗΜΝΟΥ)
Η Ανθυπασπιστής Λ.Σ. ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ Γεσθημανή, ετών 36, είναι έγγαμη, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρονικών (ΤΕΙ Πειραιά) με σεμινάρια στις γλώσσες προγραμματισμού Η/Υ και Μanagement. Αποφοίτησε από Σ.Λ.Φ.Λ.Σ. το 2001
και από τη Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. το 2003. Έχει υπηρετήσει στο Υ.Ν.Α. στο Γραφείο Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε. (αποδελτιοποίηση ημερήσιου τύπου, σύνταξη δελτίου ναυτιλλομένων, σύνταξη δελτίων τύπων και ενημέρωση διαπιστευμένων ναυτιλιακών συντακτών), στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, στο Τμήμα Μηχανογράφησης και αργότερα στον Λ.Σ. Μούδρου Λήμνου (γραφείο ναυτολογίας , ανάκρισης, δικαστικού, μηχανογράφησης & απογραφής) . Από 17/08/2013 ανέλαβε καθήκοντα Λιμενοσταθμάρχης Μούδρου.
"Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουμε αύξηση στα καταπλέοντα σκάφη αναψυχής, ενώ φέτος στο λιμάνι του Μούδρου, για πρώτη φορά, φιλοξενήσαμε τους Διεθνείς Ιστιοπλοϊκούς Αγώνες «AEGEAN REGATTA 2013», όπου με την πλήρη συμμετοχή του προσωπικού του Λιμενικού Σταθμού Μούδρου, την συνδρομή του Περιπολικού Σκάφους του Λιμενικού Σώματος ΠΛΣ 234 και την ερασιτεχνών αλιέων πετύχαμε στο μέτρο του δυνατού το καλύτερο αποτέλεσμα για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση όλων των συμμετοχόντων σκαφών και πληρωμάτων τους. Ενόψει της αυξητικής τάσης του μεταναστευτικού ρεύματος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, όλο το προσωπικό των Λιμενικών Αρχών του νησιού (Λ/Χ Μύρινας & Λ/Σ Μούδρου) βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς εκτιμάται πως θα αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών, λόγω της επικρατούσας έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα, με σκοπό να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την ευαίσθητη αυτή περιοχή μας, με εντατικές περιπολίες από στεριά και θάλασσα. Τέλος, στο σημαντικό αυτό έργο μας πρέπει να τονίσω ότι το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα το πετυχαίνουμε πάντα σε ένα κλίμα ευγενούς άμιλλας, συνεργασίας, συναδελφικότητας και φιλότιμης προσπάθειας του όλου του Προσωπικού του Λιμενικού Σταθμού Μούδρου και του Λιμεναρχείου Μύρινας, με την εποπτεία της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. όπου ανήκουμε και τις Αρμόδιες Προϊσταμένες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου".
Λιμενικός Σταθμός ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ
Επικελευστής Λ.Σ. ΜΑΝΤΖΟΥΦΑ Μαρία, γεννημένη το 1988 στο Χολαργό Αττικής. Αποφοίτησε το 2010 από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γνώσεις αγγλικών, γαλλικών και Η/Υ. Είμαι απόφοιτος του 40ου σχολείου Δ.Υ.Λ.Σ. Παρουσιάστηκε στο Λιμενικό Σταθμό του Αγίου Ευστρατίου την 20/09/2012 και ανέλαβε επίσημα χρέη Λιμενοσταθμάρχη την 09/02/2013.
«Τα θέματα με τα οποία ασχολούμαι, άπτονται κατά βάση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, της αστυνομικής επιτήρησης των περιοχών δικαιοδοσίας του Σταθμού, της αλιευτικής δραστηριότητας του νησιού, με ό, τι συνεπάγονται οι παραπάνω τομείς, καθώς και με την επίβλεψη του έργου του λιμένα. Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την καθημερινότητα που βιώνουμε οι συνάδελφοι και εγώ στο νησί αυτό ήρεμη, με ό, τι προκύπτει από ιδιαιτερότητες παραμονής σ’ ένα τόσο μικρό και απομονωμένο γεωγραφικά μέρος. Παρ’ όλα αυτά, το υπηρεσιακό περιβάλλον, πιθανόν και λόγω της τύχης που έχουμε να παρουσιαστούμε όλοι ταυτόχρονα στην Υπηρεσία μας, είναι ιδιαίτερο ζεστό, φιλικό. Η συνεργασία μας με την Προϊσταμένη Αρχή είναι αγαστή και επιλύει όποια «κενά» παρουσιάστηκαν. Δεν θα επιθυμούσα να αναφερθώ σε πιθανές ελλείψεις που προκύπτουν στην Υπηρεσία σε ό, τι αφορά σε γραφική ύλη και κάθε μορφής προμηθειών, καθώς κατά προσωπική εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από συναδέλφους άλλων λιμενικών αρχών, πρόκειται για ένα γενικό φαινόμενο, το οποίο προσπαθούμε να το ελαχιστοποιήσουμε».
Λιμενικός Σταθμός ΚΙΜΩΛΟΥ
με πτυχίο Ψυχολογίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και γνώσεις αγγλικών και γαλλικών. Μετά την αποφοίτησή της την 07-09-2012 από τη Σ.Δ.Υ.Λ.Σ. υπηρετεί στον Λιμενικό Σταθμό Κιμώλου από 20-09-2012 και από την 29-07-2013 ανέλαβε καθήκοντα Λιμενοσταθμάρχη.
«Η ανάληψη καθηκόντων μου ως Λιμενοσταθμάρχης Κιμώλου αποτέλεσε τιμή για μένα αλλά και συνάμα πρόκληση διότι είναι μια θέση που απαιτεί μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας και οργανωτικού πνεύματος. Παρόλο που η εμπειρία μου στο Σώμα αλλά και στη συγκεκριμένη θέση είναι ελάχιστη , αυτό δε με φοβίζει , αντιθέτως μου προκαλεί περισσότερο ζήλο , αφοσίωση και σκληρή δουλειά ώστε να ανταπεξέλθω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν Υπηρεσία. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η υποστελέχωσή της , η μη ύπαρξη πλωτού και χερσαίου μέσου καθώς και πως η κτιριακή εγκατάσταση βρίσκεται εκτός του λιμένα και συγκεκριμένα εκτός ορίων χερσαίας ζώνης λιμένος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ορατότητα στον χώρο δικαιοδοσίας μας. Σημαντικό ρόλο παίζει ότι βρίσκομαι σε μία υπηρεσία με συναδελφικό πνεύμα και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Υπάρχει συνεχής υποστήριξη από τους συνάδελφους του Υ/Χ ΜΗΛΟΥ και ιδιαίτερα του κ. Λιμενάρχη Μήλου όπως και οι σχέσεις με την 6η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι άριστες.».
Λιμενικός Σταθμός ΚΥΘΝΟΥ
Κελευστής Λ.Σ. ΦΙΛΙΠΠΑ Ευαγγελία, ετών 34 Ευαγγελία, γεννημένη στην Αθήνα, είναι έγγαμη και μητέρα δυο παιδιών. Αποφοίτησε από το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Αιγάλεω το 1997 με βαθμό 19 κ΄3/12 και έχει γνώσεις αγγλικών και γαλλικών. Δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ Λάρισας) καθώς εντάχθηκε στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια αυτών. Μετά την ορκωμοσία ως Λ/Φ την 26/02/2003 τοποθετήθηκε στο Λ/Σ Κύθνου που υπάγεται στο Υ/Χ Μήλου την 06/03/2003 όπου και υπηρετώ μέχρι και σήμερα. Από 17/05/2013 ανέλαβε καθήκοντα Λιμενοσταθμάρχη.
«Η ανάληψη καθηκόντων της Λιμενοσταθμάρχη Κύθνου αποτέλεσε πρόκληση, καθότι συνέπεσε με την έναρξη της θερινής περιόδου 2013. Επρόκειτο για μια απρόσμενη εξέλιξη που απαιτεί μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας και οργανωτικών ικανοτήτων. Ωστόσο, παρά την υποστελέχωση της Υπηρεσίας μας, με ζήλο, σκληρή δουλειά και συναδελφικό πνεύμα καταβάλλεται καθημερινά προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τα παραπάνω βέβαια, δε θα μπορούσαν να συντελεστούν χωρίς την πολύτιμη στήριξη του Κου Διοικητή της 6η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του Κου Λιμενάρχη Μήλου, οι οποίοι με / μας στήριξαν όποτε χρειαστήκαμε τη βοήθειά τους. Σε προσωπικό επίπεδο το μόνο εμπόδιο , που μέχρι τώρα ξεπερνώ με ευκολία με τη στήριξη της οικογενείας μου , είναι ότι στερώ από τα παιδιά μου την «παραδοσιακή» μητέρα λόγω της φύσης του επαγγέλματος και του χρόνου που αφιερώνω στην Υπηρεσία. Θέλω να πιστεύω ότι μαζί με εμένα γαλουχούνται και εκείνα.Πέρα των τεράστιων ευθυνών , αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανη που είμαι η πρώτη γυναίκα Λιμενοσταθμάρχης του Λιμενικού Σταθμού Κύθνου και προέρχομαι από την κατώτερη βαθμίδα του Λιμενικού Σώματος (Λιμενοφύλακες). Αυτό αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος τόσο στις ικανότητες του γυναικείου φύλου όσο και σ΄αυτές των χαμηλόβαθμων στελεχών προερχόμενων από τις τάξεις της Σχολής Λιμενοφυλάκων που συνδυάζουν εμπειρία και θέληση για εξέλιξη». .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου