Police-Voice blog ➤
"Π.Δ. 173/2013 - ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ? - Άρθρο του ΚΑΤΣΙΜΠΡΑ Βασίλειου
1. Συνάδελφοι, με το Π.Δ. 394/2001 (Χρόνος εργασίας προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας), επήλθαν σημαντικές μεταβολές, προς το καλύτερο, όσον
αφορά τις εργασιακές μας συνθήκες και μπήκε επιτέλους ένα πλαίσιο σε σχέση με το χρόνο εργασίας και άλλα σχετικά με αυτό θέματα (εβδομαδιαίο σύνολο ωρών εργασίας, ημερήσια ανάπαυση, αυτοδίκαια χρήση, χρόνος ανακοίνωσης υπηρεσίας, χρονικά διαστήματα μεταξύ δύο υπηρεσιών, πενθήμερο κ.τ.λ.). Ήταν ένα μεγάλο βήμα για να μπούνε οι βάσεις για την μετάβαση του Σώματος σε ένα σύγχρονο οργανισμό ασφάλειας, με ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας, αντίστοιχα Αστυνομιών προηγμένων Ευρωπαϊκών χωρών.
2. Παρόλα αυτά, μετά από 13 χρόνια εφαρμογής του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος, αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι μας, είναι ότι κάποιες συγκεκριμένες διατάξεις αυτού δεν τηρούνται επακριβώς και παραβιάζονται διαρκώς, αποτελώντας μόνιμο σημείο διαμαρτυρίας και τριβής μεταξύ των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Ενώσεων, αλλά και περαιτέρω των Δευτεροβάθμιων με την Διοίκηση. Δεν έχουμε καταφέρει δηλαδή να λύσουμε οριστικά, προβλήματα όπως :α) η μη έγκαιρη ανακοίνωση της υπηρεσίας μέχρι τις 14.00΄, β) η μετατροπή αυτής οποτεδήποτε, γ) η ανάκληση των ημερήσιων αναπαύσεων, κ.τ.λ., παρόλο που προβλέπονται με σαφείς και αυστηρές διατάξεις.
3. Αυτό συμβαίνει διότι σχεδόν πάντοτε, σε όλες τις παραβιάσεις γίνεται επίκληση των έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, καθιστώντας τις διατάξεις του εν λόγω Π.Δ., ανενεργές, παρόλο που ρητά αναφέρεται ότι η υπηρεσία αφού ανακοινωθεί στις 14.00΄ , δεν επιτρέπεται η μεταβολή της και για την ανάκληση των ημερήσιων αναπαύσεων, ότι πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις του άρθρου 12, πργ. 1 του Π.Δ. 27/1986, (δηλ. απόφαση του Υπουργού μετά από προηγούμενη πρόταση του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας).
4. Πριν λοιπόν λύσουμε ή τέλος πάντων διευθετήσουμε τα ανωτέρω προβλήματα με κάποιο τρόπο, ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα, το 173/2013, έρχεται προκειμένου να καθιερώσει την εβδομαδιαία έκδοση της υπηρεσίας προκαλώντας εύλογα ερωτήματα όπως:
α) Τι θα αλλάξει στις Υπηρεσίες που δυσκολεύονταν να βγάλουν υπηρεσία καθημερινά έως τις 14.00΄ και ακόμα χειρότερα όταν επρόκειτο για τριήμερο (Σαββάτο – Κυριακή – Δευτέρα), έτσι ώστε να μπορούν να βγάλουν υπηρεσία για μία εβδομάδα;
β) Πόσες μεταβολές στις υπηρεσίες θα έχουμε όταν το «η μεταβολή της δεν επιτρέπεται» του Π.Δ. 394/01, αντικαθίσταται από το «δυνάμενη πάντως να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, εφόσον σοβαρές ή επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν»;
γ) Στην περίπτωση των Υπηρεσιών που απασχολούνται σε μέτρα τάξης, τροχαίας και ασφάλειας, οποιαδήποτε εκδήλωση ή συγκέντρωση – συνάθροιση, κ.τ.λ., η οποία δεν ήταν γνωστή κατά το χρόνο έκδοσης της υπηρεσίας, ανεξαρτήτως αριθμού συμμετεχόντων, θα συμπεριλαμβάνεται στις σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, που να δικαιολογούν μετατροπή της υπηρεσίας; Ή μήπως η αδυναμία πρόβλεψης μελλοντικών γεγονότων, θα οδηγήσει στο να τίθενται σε υπηρεσία δυνάμεις ετοιμότητας προληπτικά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιες περιπτώσεις που θα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο;
5. Κλείνοντας και προσπαθώντας να απαντήσω στα ανωτέρω ερωτήματα με προτάσεις, πιστεύω ότι για να αλλάξει κάτι δραστικά, θα έπρεπε να μπούνε συγκεκριμένοι απαράβατοι κανόνες, έτσι ώστε να υπάρχει κάποιου είδους διαβάθμιση στην έννοια της έκτακτης και σοβαρής υπηρεσιακής ανάγκης κατά περίπτωση και με βάση τον χαρακτηρισμό αυτής (μέτριας – υψηλής – κρίσιμης), να ζητούνται οι ανάλογες δυνάμεις σε προσωπικό, αυστηρά όμως στα αριθμητικά πλαίσια που θα τεθούν.
Επίσης θεωρώ πιο ρεαλιστική – πρακτική την έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας σε δύο χρονικά διαστήματα, ως εξής: Την Παρασκευή να εκδίδεται η Υπηρεσία για Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα και την Δευτέρα για Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή.
Τέλος, λόγω του έκτακτου χαρακτήρα των γεγονότων που απαιτούν την ανάκληση μιας ημερήσιας ανάπαυσης, καθώς και για την αποζημίωση του συναδέλφου, που υφίσταται τέτοια στρεσογόνο διαδικασία, προτείνω την καθιέρωση επιδόματος έκτακτης – επείγουσας εκτέλεσης υπηρεσίας, για όσους συναδέλφους ανακαλούνται από ημερήσια ανάπαυση, η οποία να προσμετράται ανά ώρα και να καταβάλλεται ως χρηματική αποζημίωση ανάλογη του επιδόματος επιχειρησιακής ετοιμότητας (νυχτερινό).
ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ Π.Ο.Α.Σ.Υ.
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ Σ.Ε.Α.Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου