Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σώματα Ασφαλείας: Τι αλλάζει με τον νέο νόμο και με τα εκτός έδρας



Police-Voice blog ➤
Νέα σελίδα στην οργάνωση και τη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας σηματοδοτεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ψηφίσθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, κατά πλειοψηφία, επί των άρθρων.
Ωστόσο, το άρθρο 30 του νομοσχεδίου που αφορά τη
γενική διάρθρωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. καταψηφίστηκε από το ΠαΣοΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τους ΑΝΕΛ και ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ. «Παρών» δήλωσε η ΔΗΜΑΡ, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και η Χρυσή Αυγή.
Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρήστος Μαρκογιαννάκης υποστήριξε ότι σύμφωνα με την εικαζόμενη πλειοψηφία τα «ναι» υπερτερούν των αρνητικών ψήφων, υπολογίζοντας 126 έναντι 125 «όχι». Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο προεδρεύων από έδρας ανέφερε ότι «το άρθρο γίνεται δεκτό».
 Οπως προκύπτει όμως από την εικαζόμενη πλειοψηφία, οι βουλευτές που καταψηφίζουν αριθμούν τους 127, με αποτέλεσμα το επίμαχο άρθρο να μη γίνεται δεκτό. Εντονη ήταν η διαμαρτυρία του υφυπουργού Εργασίας (ΠαΣοΚ) Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον κ. Μαρκογιαννάκη. Για «νοθεία και πραξικοπηματικές διαδικασίες» κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Π. Λαφαζάνης και Δ. Τσουκαλάς με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά.
 
ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου διεξήχθη σε κλίμα έντασης, με την αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Παναγιώτη Λαφαζάνη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κυβερνά με τα ΜΑΤ» και διεξάγει έναν «χημικό πόλεμο εναντίον του ελληνικού λαού και όχι μόνο για κλάδους που θεωρούνται "σεσημασμένοι"». Ο ίδιος μάλιστα, λίγο αργότερα κατήγγειλε το άρθρο 62 του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι είναι «ασαφές» καθώς περιλαμβάνει τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου που μεταξύ άλλων θα επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κρίσιμων περιστατικών εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη κάτι τέτοιο αποτελεί «δομή για την καταστολή λαϊκών ελευθεριών».
Εντονη ήταν η αντίδραση του κ. Δένδια, ο οποίος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί «τη δομή για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα σενάρια συνωμοσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «αμάν, λίγη καλή πίστη δεν βλάπτει». Νωρίτερα άλλωστε ο υπουργός είχε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «να πει από πού αντλεί τα νάματα της ιδεολογικής προέλευσής του», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ».
Σημειώνεται, πάντως, ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξήρε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το άρθρο για τη θεσμοθέτηση Συνηγόρου του Αστυνομικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ελπίζει «αυτό να είναι η αρχή και να συνεχιστεί».
Με τον νέο νόμο η Αστυνομία αποκτά νέα οργανωτική δομή στη βάση της δημιουργίας τριών κλάδων: Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων. Ταυτόχρονα, περιορίζονται σημαντικά επιτελικές υπηρεσίες προκειμένου να δοθεί βάρος στην αστυνόμευση μέσω της αποδέσμευσης αστυνομικών από τις υπηρεσίες γραφείου. Το επόμενο βήμα αναδιοργάνωσης είναι οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο νέος νόμος, πάντως, περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Ενα από τα μέτρα που αφορά την τσέπη τους είναι η πρόβλεψη να αποζημιώνονται για μετακίνηση μακριά από την έδρα της υπηρεσίας τους από 60 χιλιόμετρα και άνω, ενώ σήμερα αποζημίωση προβλεπόταν για μετακίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 120 χιλιομέτρων.
 
Νέα
Πηγή ➤http://www.bloko.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου