Police-Voice blog ➤
Με αφορμή την έρευνα και τις διαπιστώσεις για τις επιπτώσεις της νυχτερινής απασχόλησης στον οργανισμό, η δύναμη αναγέννησης Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει πρόσφατη εργασία της για το χρόνο εργασία του αστυνομικού προσωπικού.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά αναφερόμαστε στα αυτονόητα. Παρότι από το Π.Δ 394/01 πέρασαν
δώδεκα ολόκληρα χρόνια από την δημοσίευση του (ΦΕΚ 274-Α΄ της 3-12-01) παρατηρείται ακόμα το φαινόμενο της άγνοιας του περιεχομένου αυτού από το αστυνομικό προσωπικό, δημιουργώντας στους ίδιους τους συναδέλφους μια σύγχυση για τα εργασιακά δικαιώματα του.
Ξεκινώντας αρχικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 οι ώρες εργασίες κατά την πενθήμερη εργασία, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα έως Παρασκευή κάθε εβδομάδας, είναι: α) οι ώρες που προβλέπονται από το ωράριο εργασίας, το οποίο ισχύει για τις Δημόσιες Υπηρεσίες για όσους εκτελούν γραμματειακή ή γραφική υπηρεσία και υπηρεσία κάθε ειδικότητας,
β) τριάντα δύο (32) ώρες για όσους εκτελούν εξωτερικές ή εσωτερικές υπηρεσίες σε αλλαγές 24ωρης ή 16ωρης ή 12ωρης ή 8ωρης βάσης (αξιωματικοί υπηρεσίας, σκοποί καταστημάτων και κρατητηρίων, αστυνομικοί σκοποί, οδηγοί και πληρώματα αυτοκινήτων, διμοιριών κ.α ),
Ξεκινώντας αρχικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 1 οι ώρες εργασίες κατά την πενθήμερη εργασία, δηλαδή κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα έως Παρασκευή κάθε εβδομάδας, είναι: α) οι ώρες που προβλέπονται από το ωράριο εργασίας, το οποίο ισχύει για τις Δημόσιες Υπηρεσίες για όσους εκτελούν γραμματειακή ή γραφική υπηρεσία και υπηρεσία κάθε ειδικότητας,
β) τριάντα δύο (32) ώρες για όσους εκτελούν εξωτερικές ή εσωτερικές υπηρεσίες σε αλλαγές 24ωρης ή 16ωρης ή 12ωρης ή 8ωρης βάσης (αξιωματικοί υπηρεσίας, σκοποί καταστημάτων και κρατητηρίων, αστυνομικοί σκοποί, οδηγοί και πληρώματα αυτοκινήτων, διμοιριών κ.α ),
γ) τριάντα (30)ώρες για όσους εκτελούν υπηρεσία μοτοσικλετιστή τάξης ή ασφάλειας και ακίνητου σκοπού ρυθμιστή τροχαίας κίνησης σε αλλαγή 6ωρης βάσης και δ) οι ώρες εργασίας των γραφείων των Δημοσίων Υπηρεσιών για του Διευθυντές, Διοικητές και Προϊσταμένους των Υπηρεσιών.
Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή ισχύουν τα ως άνω χρονικά όρια εργασίας. Οι ώρες αυτές μπορούν να κατανεμηθούν ισάξια μέσα στη πενθήμερη εργασία ή με βάση το σύστημα εργασίας (αναφέρεται στο άρθρο 1 η διάρκεια υπηρεσίας ως 24ωρη, 16ωρη, 12ωρη, 8ωρη, 6ωρη ή ωράριο λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών ) που θα ορίσει ο Διοικητής της Υπηρεσίας, όπως αναφέρεται στη παράγραφο 2 του άρθρου 1. Αναφέροντας ακόμα πως στις Υπηρεσίες που εφαρμόζονται συστήματα εργασίας εναλλασσόμενων αλλαγών (κυλιόμενο), η τήρηση του προβλεπόμενου χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, μπορεί να ρυθμίζεται, κατά περίπτωση, με τη χορήγηση μόνο των δικαιούμενων ημερήσιων αναπαύσεων κάθε φορά που ολοκληρώνονται οι αλλαγές του συστήματος εργασίας.
Συνεχίζοντας με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, αναφέρεται ότι η εργασία τις ημέρες πέραν του πενθημέρου (δηλαδή Σάββατο – Κυριακή) μπορεί να επιβληθεί υποχρεωτικά εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιβάλλουν κατά την κρίση των Διοικητών των οικείων Υπηρεσιών. Ο συνολικός χρόνος εργασίας εβδομαδιαίος (δηλαδή από Δευτέρα έως Κυριακή) για τους εκτελούντες υπηρεσία αξιωματικού υπηρεσίας, οδηγών και πληρωμάτων περιπολικών, διμοιριών και όσων αναφέρονται στο παρόν Π.Δ στην παράγραφο 1 στη περίπτωση (β) πρέπει να είναι σαράντα (40) ώρες, ενώ γραμματειακής υποστήριξης και λοιπών αναφερόμενων στις περιπτώσεις (α) και (δ) σαράντα δυο (42) ώρες και οδηγών μοτοσικλετών και λοιπών αναφερόμενων στην περίπτωση (γ) τριάντα έξι (36) ώρες.
Εδώ παραθέτουμε και την υπ αριθμ. 7010/5/83 από 21/11/1994 εγκύκλιο - διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με την οποία και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 στο στοιχείο (ε) αναφέρεται ότι ο χρόνος εργασίας κατά τις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο και Κυριακή) πρέπει να είναι ανάλογος του μέσου ημερήσιου χρόνου εργασίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και δεν απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος εργασίας για την καταβολή της ημερήσια ανάπαυσης ή αποζημίωσης για την εργασία πέρα του πενθημέρου παρά μόνο σύμφωνα με το Π.Δ το άρθρο 2 παράγραφο 1 η έναρξη η λήξη της υπηρεσίας να γίνεται ημερολογιακά το Σάββατο ή την Κυριακή.
Επιπρόσθετα στην ανωτέρω αναφερόμενη διαταγή και συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 στοιχείο ζ αναφέρεται ότι ξεχωρίζεται η αποζημίωση από την ημερήσια ανάπαυση, καθόσον γίνεται αφού το αστυνομικό προσωπικό έχει τεθεί σε υπηρεσία ημερολογιακά στη διάρκεια της ημέρας Σάββατο ή Κυριακή καθ υπέρβαση του εργασιακού βίου μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής. Άρα είναι λάθος ο ισχυρισμός ότι επειδή καταβάλλεται αποζημίωση παύει να ισχύει και το γεγονός ότι γενάτε επιπλέον ημερήσια ανάπαυση.
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στην παράγραφό 7 του παρόντος Π.Δ διατυπώνεται η ανακοίνωση της υπηρεσίας, η οποία υποχρεωτικά γίνεται μέχρι την 14:00 ώρα της προηγούμενης και η μεταβολή της δεν επιτρέπεται. Ειδικά η ανακοίνωση της υπηρεσίας για τις αργίες και την επομένη εργάσιμη αυτών γίνεται υποχρεωτικά, μέχρι την 14:00 της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας και για το Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα μέχρι την 14:00 της Παρασκευής.
Η υπηρεσία αστυνομικών μέτρων για γνωστές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις διατάσσεται από τις Υπηρεσίες επιπέδου Διεύθυνσης και άνω τουλάχιστον δυο ημέρες πριν την εκδήλωση αυτών. Πιστεύουμε ότι οι αγώνες ποδοσφαίρου και λοιπών αθλημάτων, είναι γνωστοί βδομάδες πιο μπροστά ενώ οι εθνικές επέτειοι 17 Νοέμβρη, 28η Οκτωβρίου, 25η Μαρτίου δεν ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, γνωρίζουμε άπαντες ποιες είναι και τις εορταστικές εκδηλώσεις αυτών. Ακόμα οι επισκέψεις επισήμων προσώπων καθώς και το πρόγραμμα αυτών λαμβάνονται σε γνώση μήνες ή βδομάδες πριν. Άρα δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση δικαιολογία να στέλνονται μέτρα στις δέκα το βράδυ της προηγούμενης μέρας λήψης των μέτρων.
Επιπλέον μην αφήσουμε απ έξω το εδάφιο β΄ της παραγράφου 7 γατί αν δεν καταγράφονται ορθώς και όπως έχουν διατεθεί οι υπηρεσίες των υπηρετούντων τότε λένε το ρητό «Μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».
Το άρθρο 2 μας δίνει ξεκάθαρα την έννοια των όρων που αναφέρθηκαν πολλοι από αυτούς παραπάνω. Πλην όμως παρατηρώντας στην παράγραφο 3 του άρθρου ότι η νυκτερινή βάρδια θεωρείται εργασία της ημέρας λήξης αυτής, σε συνδυασμό και με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του παρόντος Π.Δ όπου δεν επιτρέπει την διάθεση του αστυνομικού προσωπικού σε υπηρεσία δυο αλλαγών εντός του ίδιου ημερολογιακού 24ώρου η διπλή νυκτερινή απασχόληση δηλαδή δυο συνεχόμενες ή και παραπάνω νυκτερινές υπηρεσίες δεν επιτρέπονται πλην των περιπτώσεων της παροχής επιπρόσθετης εργασίας που καλύπτεται από την επιφυλακή και τη περίπτωση της παραγράφου 4 του άρθρου 1 όπου αναφέρεται ότι για την αντιμετώπιση έκτατων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, ιδίως τάξης, ασφάλειας ή τροχαίας, με διαταγή του διοικητή αξιωματικού και ύστερα από έγκριση της αμέσως προϊστάμενης του Υπηρεσίας, η οποία χορηγείται κατόπιν ελέγχου της βασιμότητας των προβαλλόμενων λόγων.
Αλλά εδώ ας προστεθεί ότι στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 αναφέρεται ότι ο επιπρόσθετος χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται στη διάρκεια της εβδομαδιαίας απασχόλησης.
Τέλος αναφέρουμε ότι το αστυνομικό προσωπικό το οποίο εκτελεί υπηρεσία σε αλλαγές 8ωρης ή 6ωρης βάσης δεν διατίθεται σε εκτέλεση νέας υπηρεσίας τις επόμενες δεκαέξι ή δώδεκα ώρες, αντίστοιχα από τη λήξη αυτής πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 1 που αναλύθηκαν παραπάνω.
Πιστεύουμε πως οι υπηρεσίες εφαρμόζουν πλήρως το Π.Δ αλλά όπου δεν εφαρμόζεται θα υπάρξει συμμόρφωση ως προς αυτό καθώς τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν χαρίζονται.
Σε οποιαδήποτε απορία δημιουργηθεί πάνω σε όλα τα ανωτέρω είμαστε κοντά σας και μαζί σας να την απαντήσουμε και όπου τεθεί κάτι άλλο να την διεκδικήσουμε.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου