Police-Voice blog ➤
Σύμφωνα πάντως με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ
Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:21 τα ξημερώματα της Παρασκευής, 34 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πάτρας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας.
Σύμφωνα πάντως με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,6 Ρίχτερ
Ο σεισμός 4,3 Ρίχτερ της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς, τονίζει ο καθηγητής - «Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν»
Τα χειρότερα έχουν περάσει με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, προειδοποιεί όμως ότι χρειάζεται "να μελετηθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Αμφίκλειας"."Στην Κεφαλονιά ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός που έγινε στην Κεφαλονιά μεγέθους 5,7 βαθμών δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό".
Αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Αμφίκλεια, μετά και τον σημερινό σεισμό των 4,3 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι χρειάζεται προσοχή: "Εκεί έχουμε πρόβλημα, εγώ το λέω. Να μην λέμε στον κόσμο ότι ο σημερινός σεισμός είναι μετασεισμός του Ιουνίου. Θέλει προσοχή αυτή η περιοχή. Έχει δείξει σημάδια, που χρειάζεται να μελετηθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών εκτιμά βέβαια ότι ο σεισμός της Αμφίκλειας δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό της Κεφαλονιάς. "Πιστεύω ότι ο κύκλος των σεισμών της Κεφαλονιάς σιγά - σιγά κλείνει, χωρίς να αποκλείουμε βέβαια τη γένεση κάποιου ισχυρού μετασεισμού. Μας προβληματίζει όμως η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας, γιατί πριν από δύο-τρεις μήνες είχαμε πάλι μια ακολουθία σεισμών. Ξεκινήσαμε από τον Ιούνιο με 5,2, μετά 5,3. Από τότε μέχρι τώρα η περιοχή αυτή συνεχίζει και δουλεύει και δεν σας κρύβω ότι εδώ και μία εβδομάδα, όταν είχαμε πάλι σεισμό της τάξεως του 4,2 με προβλημάτισε πάρα πολύ. Δυστυχώς, είναι μια περιοχή η οποία αν συμβεί κάτι μεγάλο δεν θα αντέξει όπως άντεξαν τα κτίρια της Κεφαλονιάς και θα έχουμε πρόβλημα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν ήταν μετασεισμός, γι΄ αυτό η περιοχή αυτή θέλει πολύ ιδιαίτερη προσοχή".
Ο κ. Τσελέντης που επισκέφτηκε την Κεφαλονιά και εγκατέστησε 10 νέους σεισμογράφους στο νησί, με δικά του έξοδα, όπως λέει και με "όργανα που του παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία" κρούει τον κώδωνα στην πολιτεία και υποστηρίζει ότι "έχουν εγκαταλειφθεί τα σεισμολογικά κέντρα στην τύχη τους... Η μνημονιακή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα αντισεισμικά μέτρα, γιατί μπορεί να πάμε να γλιτώσουμε 5 δεκάρες, αλλά τα πληρώνουμε μετά επί 10 στον Εγκέλαδο... Εγώ πήγα στην Κεφαλονιά με όργανα που μου παραχώρησε μια ιδιωτική εταιρία. Σε όλη τη δυτική Ελλάδα είχαμε εγκαταστήσει 40 σεισμολογικούς σταθμούς και σήμερα δουλεύουν μόνο το ένα τρίτο λόγω έλλειψης συντήρησης. Το ίδιο συμβαίνει από ότι ξέρω και για τους σταθμούς από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή είναι αφημένη στην τύχη της η σεισμολογική παρακολούθηση της χώρας".
Δίχως τέλος τα χτυπήματα του Εγκέλαδου στο πολύπαθο νησί
Νέα σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά
Είχε επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα
Στις 21:21, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς ταρακουνήθηκαν από νέα δόνηση, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η νέα σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα, ενώ ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Ζάκυνθο.
Στις 20:05, σημειώθηκε ένας ακόμη μετασεισμός μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, όπως έδειξε η προκαταρκτική μέτρηση του αυτόματου συστήματος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά του Αργοστολίου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.
Οι συνεχείς μετασεισμοί προκαλούν αναστάτωση στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι οποίοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή δεν έχουν πια στέγη καθώς οι οικίες τους κρίθηκαν ακατάλληλες και έτσι για ένα ακόμη βράδυ θα πρέπει να κοιμηθούν σε σκηνές που έχουν στηθεί, σε αυτοκίνητα και σπίτια φίλων ή όπου αλλού έχουν βρει κατάλυμα, με τον καιρό για ακόμη μία νύχτα να μην είναι σύμμαχος.
Δείτε φωτογραφίες:
Φωτογραφίες: William Faithfull
Πηγή ➤http://www.protothema.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου