Police-Voice blog ➤
Το όνομα του 43χρονου υπαρχιφύλακα, Ηλία Κωστένη, πατέρα ενός
παιδιού 11 ετών, ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της ΕΛ.ΑΣ. με
αστυνομικούς που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.
Αυτό το νέο θλιβερό περιστατικό, ωστόσο, φέρνει για μία ακόμη φορά στην
Αυτό το νέο θλιβερό περιστατικό, ωστόσο, φέρνει για μία ακόμη φορά στην
πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων, αλλά και έμψυχου δυναμικού στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
Αστυνομικοί, οι οποίοι με αυτοθυσία, χωρίς όμως τα απαραίτητα αυτοκίνητα, όπλα, αλεξίσφαιρα, ίσως και εκπαίδευση, δίνουν καθημερινές μάχες με κακοποιούς στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έχοντας απέναντί τους άνδρες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι βαριά με πολεμικά τυφέκια και δεν έχουν κανέναν δισταγμό να πυροβολήσουν στο ψαχνό. Το πλέον ανησυχητικό είναι πως παρά της εκκλήσεις των Αστυνομικών Ενώσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας, ελάχιστα αιτήματα ικανοποιούνται, απόρροια ίσως και αυτό της κακής οικονομικής κατάστασης και των συνεχών περικοπών. «Τι να λέμε; Οτι δεν έχουμε αυτοκίνητα;
Οτι παρακαλάμε δεξιά και αριστερά για να μας φτιάξουν τα αυτοκίνητα; Ότι δεχθήκαμε χορηγία εφοπλιστή για να έχουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα;», δηλώνει με απόγνωση ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Φλώρινας, Γιάννης Μουρατίδης.
Το πρόβλημα της διασυνοριακής εγκληματικότητας δεν είναι καινούργιο, καθώς ενήμεροι ήταν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό έχει γιγαντωθεί.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφέρουμε, πως καθημερινά Αλβανοί κακοποιοί, εκμεταλλευόμενοι το δύσβατο του εδάφους και τα αχανή σύνορα, διακινούν ναρκωτικά, όπλα και γυναίκες προς τη χώρα μας, με την Αστυνομία να κατάσχει τόνους χασίς και δεκάδες κιλά ηρωίνης, ποσότητες μικρές σε σχέση με αυτές που τελικά φτάνουν στην ενδοχώρα.
Αποσπάσεις στον Εβρο
Την ίδια ώρα που υπάρχουν οι δεδομένες ελλείψεις, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός ότι μάχιμοι αστυνομικοί από μονάδες της Ηπείρου και της Μακεδονίας αποσπώνται στον Εβρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει μαζί με το προσωπικό και βασικός εξοπλισμός δουλειάς, όπως θερμικές κάμερες, αυτοκίνητα, ακόμη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθιστώντας το έργο των αστυνομικών που μένουν δύσκολο και επικίνδυνο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που συνοριακοί φύλακες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρέμποροι, κακοποιοί κ.ά.) όχι απλώς με παρωχημένα μέσα, αλλά με ληγμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα και ληγμένες σφαίρες. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι σφαίρες, όχι των καλάσνικοφ, αλλά ακόμη και πιστολιών των 9mm μπορούν να γαζώσουν ένα γιλέκο περασμένης διάρκειας και αντοχής.
Κάμερες διαχείρισης
Ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως μέσα στο 2014 -με χρηματοδότηση από την ΕΕ- θα εγκατασταθεί σύστημα καμερών διαχείρισης συνόρων κατά το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στον Έβρο. Τον Νοέμβριο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, είχε επισκεφτεί τα Γρεβενά προαναγγέλλοντας τη συγκεκριμένη κίνηση.
«Η μεθόριος με την Αλβανία είναι μία μεθόριος η οποία δεν αστυνομεύεται. Εισάγει εγκληματικότητα και δημιουργεί πάμπολλα προβλήματα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη μη ύπαρξη φυλακίων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα προβλήματα αυτά γίνονται οξύτερα για τις παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει, λοιπόν, να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά. Η μελέτη αυτή θα είναι σύντομα έτοιμη, θα τη δούμε μαζί, θα την εντάξουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου ’14-’20 που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ. Θα την υλοποιήσουμε και πιστεύω ότι ανάλογα με το σύστημα που θα έχει ολοκληρωθεί στον Έβρο μέχρι τον Ιούνιο του 2014», είχε πει τότε.
Το χρονικό της μοιραίας συμπλοκής
Εδώ και ημέρες είχαν φτάσει καταγγελίες στην Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών πως Αλβανοί πέρναγαν τα σύνορα στην περιοχή του Βροντερού Φλώρινας και έκλεβαν δίχτυα ψαράδων στη λίμνη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, υποομάδα τριών συνοριοφυλάκων -που αποτελούν τμήμα ομάδας που επιχειρεί στα βουνά της περιοχής- ξεκίνησαν προς το σημείο όπου βρίσκονταν, σε μια καλύβα, καθώς εκεί θεωρείτο πως κρύβονταν οι δράστες.
Άφησαν το όχημά τους και περπάτησαν για περίπου μισή ώρα σε δύσβατα σημεία, ώσπου έφτασαν στο σημείο. Ο άτυχος Ηλίας Κωστένης τράβηξε την κουβέρτα που υπήρχε αντί για πόρτα και φώναξε στα δύο άτομα που βρίσκονταν μέσα να παραδοθούν. Ο ένας από τους δύο κακοποιούς έστρεψε προς το μέρος του αστυνομικού το καλάσνικοφ και τον γάζωσε, την ώρα που αυτός επιχειρούσε να επιστρέψει προς το μέρος των δύο συναδέλφων του. Οι άλλοι δυο συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κακοποιός.
Αμέσως μετά, ο συνεργός του πήρε το πολεμικό όπλο και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα και ο δεύτερος κακοποιός να χάσει τη ζωή του. Ο 43χρονος υπαρχιφύλακας μεταφέρθηκε με υπεράνθρωπες προσπάθειες συναδέλφων του που έσπευσαν στο σημείο της συμπλοκής, ωστόσο, μετά από λίγο υπέκυψε στα βαριά τραύματά του. Όπως έγινε γνωστό, ο ένας από τους δύο Αλβανούς ήταν σεσημασμένος για κλοπές, αλλά και για διακίνηση λαθρομεταναστών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε τις τελευταίες ώρες η Αστυνομία, ο σεσημασμένος Αλβανός είχε απελαθεί, όμως φαίνεται να είχε εισέλθει λαθραία στην Ελλάδα.
Χωρίς αλεξίσφαιρο
Πρέπει να σημειώσουμε πως οι τρεις αστυνομικοί πήγαν στο σημείο χωρίς να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, κάτι που αν συνέβαινε ίσως να είχε σώσει τη ζωή του 43χρονου Ηλία Κωστένη -αν και οι σφαίρες από καλάσνικοφ δύσκολα συγκρατούνται από αλεξίσφαιρα, ιδιαίτερα όταν η βολή είναι από μικρή απόσταση. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η μοιραία σφαίρα τον έπληξε στην οσφυϊκή χώρα, κάτω αριστερά, με τη σφαίρα να βρίσκει αντίσταση σε κάποιο ανθρώπινο οστό, ενώ έπληξε πολλά ζωτικά όργανα, βγήκε από τη μασχάλη, πάνω δεξιά, χτυπώντας και τον αγκώνα του αστυνομικού.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, οι τρεις αστυνομικοί «είχαν χρεωμένα κανονικά τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, αλλά από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε δεν τα φορούσαν κατά την ένοπλη συμπλοκή». Αστυνομικές πηγές, πάντως, αναφέρουν πως τα αλεξίσφαιρα που προμηθεύει η ΕΛ.ΑΣ. συγκρατούν σφαίρες διαμετρήματος των 9mm και όχι από πολεμικά όπλα -όπως αυτό της μοιραίας συμπλοκής-, ενώ πολλά από τα ήδη υπάρχοντα έχουν λήξει.
«Έχουμε πολύ φιλότιμο, χρειαζόμαστε όμως και τα κατάλληλα μέσα»
Το «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα, ο οποίος μόλις λίγο πριν είχε τελειώσει την υπηρεσία του (σ.σ. «άλλο ο συνδικαλισμός, άλλο το καθήκον», είπε χαρακτηριστικά) και μας μετέφερε το βαρύ κλίμα που επικρατεί μετά τον χαμό του Ηλία Κωστένη. «Εμείς θεωρούμε ότι οι ευθύνες για τον θάνατο του συναδέλφου μας διαχέονται παντού -τόσο στους φυσικούς, όσο και στους ηθικούς αυτουργούς. Το Σώμα της συνοριακής φύλαξης έγινε με προχειρότητα το 2000 και με την ίδια προχειρότητα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η λειτουργία του», σημειώνει αρχικά ο κ. Χαρέλας.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ τονίζει πως «την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και οι παραλείψεις της φυσικής μας ηγεσίας, πριν από λίγες ημέρες μας οδήγησαν στο μοιραίο. Η ομάδα που έκανε τον έλεγχο στην περιοχή δεν θα έπρεπε να αποτελείται από τρεις συναδέλφους αλλά από δέκα. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, παλιά οχήματα που δυσχεραίνουν το έργο μας, για τα οποία δεν φτάνουν καλά-καλά τα καύσιμα, απαρχαιωμένα όπλα και φυσικά τεράστια έλλειψη προσωπικού. Προβλήματα που καθιστούν τη συνοριακή φύλαξη της χώρας να υφίσταται μόνο στα χαρτιά.
Για εμένα πρέπει μετά και αυτό το τραγικό συμβάν με τον χαμό του συναδέλφου να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο: ή η συνοριακή φύλαξη να δουλέψει όπως πρέπει ή να την κλείσουν. Ο καθένας -και δεν εξαιρώ ούτε εμάς- ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς, ως ομοσπονδία, δεν προτιθέμεθα να δείξουμε άλλη ανοχή για τις ζωές μας. Γι’ αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις – δράσεις προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, από το 2002 δεν έχουν προσληφθεί συνοριοφύλακες, ενώ έχουν απομακρυνθεί συνάδελφοι από την υπηρεσία χωρίς να έχουν αντικατασταθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση προσωπικού της τάξεως του 70%. Η ηγεσία μας γνωρίζει πολύ καλά πως έχουμε φιλότιμο και σε αυτό στηρίζεται, όμως από μόνο του δεν αρκεί. Και κάτι ακόμα: εμείς τον υπουργό δεν τον θέλουμε σε κηδείες, θέλουμε να τον βλέπουμε δίπλα μας στα σύνορα, να βλέπει τα προβλήματά μας και να τα λύνει».
«Πυροβολούν για… πλάκα»
Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτησή του για το γεγονός πως πλέον οι κακοποιοί είναι αδίστακτοι πυροβολώντας με βαρύ οπλισμό ακόμα κι όταν πρόκειται για λαθραία αλιεία και όχι για κάποιο πιο «βαρύ» αδίκημα. «Η λαθρομετανάστευση από τα σύνορα έχει αυξηθεί λόγω της αδυναμίας της χώρας μας να κάνει τη φύλαξη όπως πρέπει, με τους κακοποιούς να χρησιμοποιούν τα καλάσνικοφ για την… πλάκα τους.
Οι ειδικές ομάδες Συνοριακής Φύλαξης που επιχειρούν στα βουνά είναι μειωμένες σε επάνδρωση και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εκπληρώνουν την αποστολή τους. Είναι τραγικό, την ώρα που η ΕΕ μιλάει επισήμως για συγκρότηση συνοριακής αστυνομίας, στη χώρα μας να καταργούμε επί της ουσίας τη συνοριακή φύλαξη
. Και η θωράκιση των συνόρων μας και η διαχείριση των μεταναστών απαιτούν εντατικούς ελέγχους τόσο στα βουνά, όσο και στο οδικό δίκτυο και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πει επανειλημμένως. Δυστυχώς, δικαιωνόμαστε από το γεγονός ότι σήμερα η Αθήνα έχει 1,5 εκατ. παράνομους μετανάστες. Και επειδή είπα αρκετά, κλείνω επισημαίνοντας πως η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις υπηρεσίες μας στην Αθήνα και την περιφέρεια, παρά το ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι το ίδιο», καταλήγει ο Παναγιώτης Χαρέλας.
ρεπορτάζ του ένθετου «Μαρς» στην εφημερίδα "Παρασκήνιο"
του Κώστα Παπαδόπουλου
.
Πηγή ➤
http://www.blokoΑστυνομικοί, οι οποίοι με αυτοθυσία, χωρίς όμως τα απαραίτητα αυτοκίνητα, όπλα, αλεξίσφαιρα, ίσως και εκπαίδευση, δίνουν καθημερινές μάχες με κακοποιούς στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έχοντας απέναντί τους άνδρες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι βαριά με πολεμικά τυφέκια και δεν έχουν κανέναν δισταγμό να πυροβολήσουν στο ψαχνό. Το πλέον ανησυχητικό είναι πως παρά της εκκλήσεις των Αστυνομικών Ενώσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας, ελάχιστα αιτήματα ικανοποιούνται, απόρροια ίσως και αυτό της κακής οικονομικής κατάστασης και των συνεχών περικοπών. «Τι να λέμε; Οτι δεν έχουμε αυτοκίνητα;
Οτι παρακαλάμε δεξιά και αριστερά για να μας φτιάξουν τα αυτοκίνητα; Ότι δεχθήκαμε χορηγία εφοπλιστή για να έχουμε αλεξίσφαιρα γιλέκα;», δηλώνει με απόγνωση ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Φλώρινας, Γιάννης Μουρατίδης.
Το πρόβλημα της διασυνοριακής εγκληματικότητας δεν είναι καινούργιο, καθώς ενήμεροι ήταν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό έχει γιγαντωθεί.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφέρουμε, πως καθημερινά Αλβανοί κακοποιοί, εκμεταλλευόμενοι το δύσβατο του εδάφους και τα αχανή σύνορα, διακινούν ναρκωτικά, όπλα και γυναίκες προς τη χώρα μας, με την Αστυνομία να κατάσχει τόνους χασίς και δεκάδες κιλά ηρωίνης, ποσότητες μικρές σε σχέση με αυτές που τελικά φτάνουν στην ενδοχώρα.
Αποσπάσεις στον Εβρο
Την ίδια ώρα που υπάρχουν οι δεδομένες ελλείψεις, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός ότι μάχιμοι αστυνομικοί από μονάδες της Ηπείρου και της Μακεδονίας αποσπώνται στον Εβρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει μαζί με το προσωπικό και βασικός εξοπλισμός δουλειάς, όπως θερμικές κάμερες, αυτοκίνητα, ακόμη και αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθιστώντας το έργο των αστυνομικών που μένουν δύσκολο και επικίνδυνο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που συνοριακοί φύλακες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρέμποροι, κακοποιοί κ.ά.) όχι απλώς με παρωχημένα μέσα, αλλά με ληγμένα αλεξίσφαιρα γιλέκα και ληγμένες σφαίρες. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι σφαίρες, όχι των καλάσνικοφ, αλλά ακόμη και πιστολιών των 9mm μπορούν να γαζώσουν ένα γιλέκο περασμένης διάρκειας και αντοχής.
Κάμερες διαχείρισης
Ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως μέσα στο 2014 -με χρηματοδότηση από την ΕΕ- θα εγκατασταθεί σύστημα καμερών διαχείρισης συνόρων κατά το μοντέλο που έχει ακολουθηθεί στον Έβρο. Τον Νοέμβριο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, είχε επισκεφτεί τα Γρεβενά προαναγγέλλοντας τη συγκεκριμένη κίνηση.
«Η μεθόριος με την Αλβανία είναι μία μεθόριος η οποία δεν αστυνομεύεται. Εισάγει εγκληματικότητα και δημιουργεί πάμπολλα προβλήματα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τη μη ύπαρξη φυλακίων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα προβλήματα αυτά γίνονται οξύτερα για τις παραμεθόριες περιοχές. Πρέπει, λοιπόν, να τα αντιμετωπίσουμε συνολικά. Η μελέτη αυτή θα είναι σύντομα έτοιμη, θα τη δούμε μαζί, θα την εντάξουμε στα χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου ’14-’20 που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ. Θα την υλοποιήσουμε και πιστεύω ότι ανάλογα με το σύστημα που θα έχει ολοκληρωθεί στον Έβρο μέχρι τον Ιούνιο του 2014», είχε πει τότε.
Το χρονικό της μοιραίας συμπλοκής
Εδώ και ημέρες είχαν φτάσει καταγγελίες στην Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης Πρεσπών πως Αλβανοί πέρναγαν τα σύνορα στην περιοχή του Βροντερού Φλώρινας και έκλεβαν δίχτυα ψαράδων στη λίμνη. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, υποομάδα τριών συνοριοφυλάκων -που αποτελούν τμήμα ομάδας που επιχειρεί στα βουνά της περιοχής- ξεκίνησαν προς το σημείο όπου βρίσκονταν, σε μια καλύβα, καθώς εκεί θεωρείτο πως κρύβονταν οι δράστες.
Άφησαν το όχημά τους και περπάτησαν για περίπου μισή ώρα σε δύσβατα σημεία, ώσπου έφτασαν στο σημείο. Ο άτυχος Ηλίας Κωστένης τράβηξε την κουβέρτα που υπήρχε αντί για πόρτα και φώναξε στα δύο άτομα που βρίσκονταν μέσα να παραδοθούν. Ο ένας από τους δύο κακοποιούς έστρεψε προς το μέρος του αστυνομικού το καλάσνικοφ και τον γάζωσε, την ώρα που αυτός επιχειρούσε να επιστρέψει προς το μέρος των δύο συναδέλφων του. Οι άλλοι δυο συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κακοποιός.
Αμέσως μετά, ο συνεργός του πήρε το πολεμικό όπλο και άρχισε να πυροβολεί κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα και ο δεύτερος κακοποιός να χάσει τη ζωή του. Ο 43χρονος υπαρχιφύλακας μεταφέρθηκε με υπεράνθρωπες προσπάθειες συναδέλφων του που έσπευσαν στο σημείο της συμπλοκής, ωστόσο, μετά από λίγο υπέκυψε στα βαριά τραύματά του. Όπως έγινε γνωστό, ο ένας από τους δύο Αλβανούς ήταν σεσημασμένος για κλοπές, αλλά και για διακίνηση λαθρομεταναστών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε τις τελευταίες ώρες η Αστυνομία, ο σεσημασμένος Αλβανός είχε απελαθεί, όμως φαίνεται να είχε εισέλθει λαθραία στην Ελλάδα.
Χωρίς αλεξίσφαιρο
Πρέπει να σημειώσουμε πως οι τρεις αστυνομικοί πήγαν στο σημείο χωρίς να φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, κάτι που αν συνέβαινε ίσως να είχε σώσει τη ζωή του 43χρονου Ηλία Κωστένη -αν και οι σφαίρες από καλάσνικοφ δύσκολα συγκρατούνται από αλεξίσφαιρα, ιδιαίτερα όταν η βολή είναι από μικρή απόσταση. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η μοιραία σφαίρα τον έπληξε στην οσφυϊκή χώρα, κάτω αριστερά, με τη σφαίρα να βρίσκει αντίσταση σε κάποιο ανθρώπινο οστό, ενώ έπληξε πολλά ζωτικά όργανα, βγήκε από τη μασχάλη, πάνω δεξιά, χτυπώντας και τον αγκώνα του αστυνομικού.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, οι τρεις αστυνομικοί «είχαν χρεωμένα κανονικά τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους, αλλά από τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε δεν τα φορούσαν κατά την ένοπλη συμπλοκή». Αστυνομικές πηγές, πάντως, αναφέρουν πως τα αλεξίσφαιρα που προμηθεύει η ΕΛ.ΑΣ. συγκρατούν σφαίρες διαμετρήματος των 9mm και όχι από πολεμικά όπλα -όπως αυτό της μοιραίας συμπλοκής-, ενώ πολλά από τα ήδη υπάρχοντα έχουν λήξει.
«Έχουμε πολύ φιλότιμο, χρειαζόμαστε όμως και τα κατάλληλα μέσα»
Το «Π» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτη Χαρέλα, ο οποίος μόλις λίγο πριν είχε τελειώσει την υπηρεσία του (σ.σ. «άλλο ο συνδικαλισμός, άλλο το καθήκον», είπε χαρακτηριστικά) και μας μετέφερε το βαρύ κλίμα που επικρατεί μετά τον χαμό του Ηλία Κωστένη. «Εμείς θεωρούμε ότι οι ευθύνες για τον θάνατο του συναδέλφου μας διαχέονται παντού -τόσο στους φυσικούς, όσο και στους ηθικούς αυτουργούς. Το Σώμα της συνοριακής φύλαξης έγινε με προχειρότητα το 2000 και με την ίδια προχειρότητα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η λειτουργία του», σημειώνει αρχικά ο κ. Χαρέλας.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ τονίζει πως «την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και οι παραλείψεις της φυσικής μας ηγεσίας, πριν από λίγες ημέρες μας οδήγησαν στο μοιραίο. Η ομάδα που έκανε τον έλεγχο στην περιοχή δεν θα έπρεπε να αποτελείται από τρεις συναδέλφους αλλά από δέκα. Έχουμε τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, παλιά οχήματα που δυσχεραίνουν το έργο μας, για τα οποία δεν φτάνουν καλά-καλά τα καύσιμα, απαρχαιωμένα όπλα και φυσικά τεράστια έλλειψη προσωπικού. Προβλήματα που καθιστούν τη συνοριακή φύλαξη της χώρας να υφίσταται μόνο στα χαρτιά.
Για εμένα πρέπει μετά και αυτό το τραγικό συμβάν με τον χαμό του συναδέλφου να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο: ή η συνοριακή φύλαξη να δουλέψει όπως πρέπει ή να την κλείσουν. Ο καθένας -και δεν εξαιρώ ούτε εμάς- ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς, ως ομοσπονδία, δεν προτιθέμεθα να δείξουμε άλλη ανοχή για τις ζωές μας. Γι’ αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις – δράσεις προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, από το 2002 δεν έχουν προσληφθεί συνοριοφύλακες, ενώ έχουν απομακρυνθεί συνάδελφοι από την υπηρεσία χωρίς να έχουν αντικατασταθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μείωση προσωπικού της τάξεως του 70%. Η ηγεσία μας γνωρίζει πολύ καλά πως έχουμε φιλότιμο και σε αυτό στηρίζεται, όμως από μόνο του δεν αρκεί. Και κάτι ακόμα: εμείς τον υπουργό δεν τον θέλουμε σε κηδείες, θέλουμε να τον βλέπουμε δίπλα μας στα σύνορα, να βλέπει τα προβλήματά μας και να τα λύνει».
«Πυροβολούν για… πλάκα»
Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτησή του για το γεγονός πως πλέον οι κακοποιοί είναι αδίστακτοι πυροβολώντας με βαρύ οπλισμό ακόμα κι όταν πρόκειται για λαθραία αλιεία και όχι για κάποιο πιο «βαρύ» αδίκημα. «Η λαθρομετανάστευση από τα σύνορα έχει αυξηθεί λόγω της αδυναμίας της χώρας μας να κάνει τη φύλαξη όπως πρέπει, με τους κακοποιούς να χρησιμοποιούν τα καλάσνικοφ για την… πλάκα τους.
Οι ειδικές ομάδες Συνοριακής Φύλαξης που επιχειρούν στα βουνά είναι μειωμένες σε επάνδρωση και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εκπληρώνουν την αποστολή τους. Είναι τραγικό, την ώρα που η ΕΕ μιλάει επισήμως για συγκρότηση συνοριακής αστυνομίας, στη χώρα μας να καταργούμε επί της ουσίας τη συνοριακή φύλαξη
. Και η θωράκιση των συνόρων μας και η διαχείριση των μεταναστών απαιτούν εντατικούς ελέγχους τόσο στα βουνά, όσο και στο οδικό δίκτυο και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πει επανειλημμένως. Δυστυχώς, δικαιωνόμαστε από το γεγονός ότι σήμερα η Αθήνα έχει 1,5 εκατ. παράνομους μετανάστες. Και επειδή είπα αρκετά, κλείνω επισημαίνοντας πως η φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις υπηρεσίες μας στην Αθήνα και την περιφέρεια, παρά το ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι το ίδιο», καταλήγει ο Παναγιώτης Χαρέλας.
ρεπορτάζ του ένθετου «Μαρς» στην εφημερίδα "Παρασκήνιο"
του Κώστα Παπαδόπουλου
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου