Police-Voice blog ➤
Τί είναι και τί συνεπάγεται η επιφυλακή στην οποία έθεσε η ηγεσία τους αστυνομικούς;
"Επειδή πολλοί συνάδελφοι μας θέτουν ερωτήματα για την υπηρεσιακή κατάσταση της επιφυλακής, η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι ο όρος «ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ» προβλέπεται στους κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και
ειδικότερα στα Π.Δ. 394/2001 που αναφέρεται στο χρόνο εργασίας του
αστυνομικού προσωπικού και στο Π.Δ. 141/1991 σχετικά με τα καθήκοντα και
τις αρμοδιότητες – υπηρεσιακές ενέργειες."Επειδή πολλοί συνάδελφοι μας θέτουν ερωτήματα για την υπηρεσιακή κατάσταση της επιφυλακής, η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης σας ενημερώνει ότι ο όρος «ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ» προβλέπεται στους κανονισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 4 και το άρθρο 2 παρ. 4 του Π.Δ. 394/2001 σε συνδυασμό με το άρθρο 57 παρ. 1 και 2 του Π.Δ. 141/91, η «ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ».
Υπευνθυμίζουμε ότι βάσει του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001 ο συνολικός χρόνος εργασίας, μαζί με την παροχή εργασίας πέραν του πενθημέρου, δηλαδή την εργασία και την έκτη ημέρα της εβδομάδας είναι ΚΑΤ” ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ:
α) 40 ώρες συνολικά για όλη την εβδομάδα, Δευτέρα έως Κυριακή, (32 ώρες για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή) για όσους εκτελούν εργασία σε μάχιμες υπηρεσίες, εξωτερικές και εσωτερικές, σε κυλιόμενες αλλαγές 24ωρης, 16ωρης 12ωρης και 8ωρης βάσης.
β) 36 ώρες (30 ώρες για την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας) για όσους εκτελούν υπηρεσία μοτοσυκλετιστή τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, καθώς και οι σκοποί ρυθμιστές τροχαίας κίνησης, οι οποίοι εργάζονται, υποχρεωτικά, όλοι οι συνάδελφοι αυτής της κατηγορίας, σε αλλαγές 6ωρης βάσης.
Έτσι, σε κάθε περίπτωση, υποχρεωτικά από τη Διοίκηση υπολογίζεται ο επιπλέον χρόνος εργασίας της Επιφυλακής για το συνολικό εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας.
ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ:
Δηλαδή ή 1) να αφαιρούνται οι επιπλέον ώρες εργασίας από κάποια υπηρεσία της αμέσως επόμενης εβδομάδας εργασίας ή 2) εάν πρόκειται για αρκετές ώρες επιπλέον χορηγείται η λεγόμενη «υπερωριακή» έξτρα ημερήσια ανάπαυση ρεπό - πέραν βέβαια της χορηγούμενης εβδομαδιαίας ημερήσιας ανάπαυσης-, λόγω της υπερεργασίας ή 3) την αμέσως επόμενη ημέρα το αστυνομικό προσωπικό βρίσκεται σε αδιάθετο αλλαγής, ανάλογα τη φύση της εργασίας.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ:
Άρθρο 1 παράγραφος 4 του Π.Δ. 394/01:
4. Αν η εκτελούμενη υπηρεσία επιβάλλεται να συνεχισθεί και μετά τη λήξη του καθορισμένου χρόνου εργασίας, είτε από τη φύση της, είτε από ειδικές συνθήκες, δεν διακόπτεται αυτή, αλλά συνεχίζεται για όσο χρόνο απαιτείται. Για την αντιμετώπιση εκτάκτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, ιδίως τάξης, ασφάλειας ή τροχαίας, δύναται να επιβάλλεται πρόσθετη εργασία, πέραν της οριζόμενης στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, με διαταγή του διοικητή αξιωματικού και ύστερα από έγκριση της αμέσως προϊσταμένης του Υπηρεσίας, η οποία χορηγείται κατόπιν ελέγχου της βασιμότητας των προβαλλόμενων λόγων. Επίσης πρόσθετη εργασία δύναται να επιβληθεί όταν το αστυνομικό προσωπικό διατάσσεται σε επιφυλακή σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση ο επιπλέον χρόνος υπολογίζεται στη διάρκεια της εβδομαδιαίας απασχόλησης.
Άρθρο 2 παράγραφος 4 του Π.Δ. 394/01:
4. Επιφυλακή είναι η κατάσταση του προσωπικού που βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Υπηρεσία του για την άμεση ανάληψη υπηρεσίας εάν παραστεί ανάγκη. Ο χρόνος επιφυλακής είναι χρόνος εργασίας.
Άρθρο 57 παράγραφος 1 και 2 του Π.Δ. 141/91:
Επιφυλακή αστυνομικού προσωπικού.
1. Επιφυλακή είναι η κατάσταση του αστυνομικού προσωπικού που βρίσκεται σε ετοιμότητα στην Υπηρεσία του για την άμεση ανάληψη εκτέλεσης υπηρεσίας εάν παραστεί ανάγκη.
2. Ο χρόνος της επιφυλακής θεωρείται χρόνος εργασίας.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Σ.Κ.Α.Υ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πηγή ➤ .bloko.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου