Σελίδες

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

«Κοκκίνησε« η Θεσσαλονίκη και το μίνι lockdown έρχεται – Η πρόταση βόμβα για τις δημόσιες υπηρεσίες Στα 2.187 τα νέα κρούσματα - 323 οι διασωληνωμένοι, 44 θάνατοι

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι 292 είναι ανεμβολίαστοι - Στο  1,01% το ποσοστό θετικότητας από τους εργαστηριακούς ελέγχους με PCR test και Rapid - To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.95 - Στην Αττική εντοπίστηκαν 579 νέα κρούσματα - 325 στη Θεσσαλονίκη, 122 στη Λάρισα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.187, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 653.535 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.95 (95% ΔΕ: 0.89 - 1.00)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.795 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι η Θεσσαλονίκη ότι οδηγείται σε μίνι lockdown   όπως προκύπτει και από τη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων που είναι σε εξέλιξη. 

Τα αυξημένα κρούσματα αλλά κυρίως η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από την ευρύτερη Βόρεια Ελλάδα, οδηγεί την πόλη σε καθεστώς μίνι lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί έχουν προχωρήσει σε εισήγηση για μίνι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κιλκίς, ενώ υπενθυμίζεται πως στο ίδιο καθεστώς βρίσκονται ήδη Πιερία, Πέλλα, Ημαθία, Καστοριά, Καβάλα, Ξάνθη και Δράμα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες, ενώ τα μέτρα που εισάγονται όταν μία πόλη μπαίνει στο συγκεκριμένο καθεστώς είναι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Σημειώνεται πως η απόφαση των ειδικών έχει προληπτικό χαρακτήρα έτσι ώστε να μην χρειαστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα που θα θυμίζουν καθεστώς κανονικού lockdown.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές απαντώντας στη φημολογία ότι η Θεσσαλονίκη πάει για οριζόντιο κλείσιμο απαντούσαν ότι: «Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση και κανένα ενδεχόμενο για lockdown ή μίνι lockdown οπουδήποτε. Η εφαρμογή επιπλέον περιορισμών σε τοπικό επίπεδο δεν συνιστά μίνι- lockdown».

Στο μεταξύ σύμφωνα με το newsit η επιτροπή των ειδικών εισηγείται οι πολίτες που θα προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες να πρέπει απαραίτητα να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης, είτε rapid test.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (29/9) στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην αύξηση του ιικού που παρατηρείται στις τελευταίες μετρήσεις των λυμάτων, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, το ιικό φορτίο εκτοξεύτηκε σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62% και φαίνεται ότι στις περιοχές αυτές ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης, που θα αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι αυτή η αύξηση που παρατηρείται στα λύματα ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε 3.500 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν. Ανέφερε επίσης ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τέτοια εποχή ξεκινούσε το δεύτερο κύμα, πολύ αργά. Τώρα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως να ξεκινάει το 5ο κύμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τέλος Οκτωβρίου».

Πληγή οι ανεμβολίαστοι

Στο χθεσινό «μολυσματικό χάρτη» ξεχωρίζουν περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στο δυτικό τομέα Αθηνών – εντάσσεται στις περιοχές που χρειάζονται ενίσχυση των εμβολιασμών – καταγράφηκαν 100 νέα κρούσματα σε σύνολο 560 σε ολόκληρη την Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις για το δυτικό τομέα Αθηνών ήταν λίγο λιγότερες σε σχέση με τον κεντρικό τομέα Αθηνών (150 περιστατικά χθες) ενώ παραδοσιακά από την αρχή της πανδημίας το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων του Λεκανοπεδίου.

Ανάμεσα στις έντεκα περιοχές με χαμηλή κάλυψη εμβολιασμών, έξι περιοχές είναι στη βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, πρόκειται για την Ξάνθη, την Πέλλα, τις Σέρρες, την Πιερία, τη Δράμα και το Κιλκίς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Εκτός από τις Σέρρες και το Κιλκίς οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο επίπεδο 4 («κόκκινο») του επιδημιολογικού συναγερμού και ισχύουν περιοριστικά μέτρα.

Σε αυτές τις περιοχές η διασπορά είναι έντονη, το ίδιο και ο προβληματισμός για την επερχόμενη πίεση στις μονάδες Υγείας. Πιο αναλυτικά, χθες στην Ξάνθη εντοπίστηκαν 122 νέα κρούσματα, στην Πιερία 76, στην Πέλλα 72, στις Σέρρες 61, στο Κιλκίς 47, στη Δράμα 64. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται, επίσης, στο «μικροσκόπιο» με 435 περιστατικά χθες. Είναι μια… ανάσα πριν ενταχθεί και εκείνη στο «κόκκινο».

Το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά διατηρούν την τάση σταθεροποίησης που παρατηρούν οι ειδικοί εδώ και ένα μήνα και η ανησυχία εστιάζει σε κατά τόπους επιδημικές εξάρσεις, όπως στη βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, η θετικότητα διαμορφώνεται σε κάτω του 1% με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργούνται καθημερινά. Χθες, ανακοινώθηκαν 2978 νέα περιστατικά, αριθμός μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας όταν καταγράφηκαν 3040 κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων συνεχίζει τη σταθερή πτωτική πορεία, ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα είναι αυξημένο την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη στις περισσότερες περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, κατά 198% και 166% αντίστοιχα.


Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου