Police-Voice blog ➤
Εντονα επικριτικός για τους χειρισμούς και τη στάση του Τούρκου προέδρου αλλά και τη συμπεριφορά της Αγκυρας στο θέμα των Βαρωσίων, ως και ευρύτερα στο Κυπριακό, είναι, μέσω της απαντητικής επιστολής του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Η επιστολή χαρακτηρίζει -μεταξύ άλλων- απαράδεκτη την πρόσφατη απόφαση του διδύμου Ερντογάν και του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ να προχωρήσουν σε μερικό-πιλοτικό άνοιγμα της τάξης του 3,5% της περίφρακτης από το 1974 περιοχής των Βαρωσίων, κατά παράβαση συγκεκριμένων αποφάσεων του Σ.Α./ΟΗΕ και, επιπλέον, σε μια χρονική στιγμή που το ευρύτερο θέμα της Κύπρου καρκινοβατεί.
Ειδικότερα, επισημαίνει ότι οι μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες παραβιάζουν ψηφίσματα που έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια από το Σ.Α./ΟΗΕ, είναι απαράδεκτες και ενάντια στις ομόφωνες αποφάσεις 550/1984 και 789/1992.
Στήριξη
Στην απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πούτιν επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Διάβασα με προσοχή την επιστολή σας, ημερομηνίας 14 Μαΐου 2021, που ακολούθησε της άτυπης συνάντησης, 5+ΟΗΕ, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου 2021, και το μήνυμα της 5ης Ιουλίου 2021, στα οποία εκφράζεται η ανησυχία σας για πιθανή αλλαγή του στάτους κβο των Βαρωσίων, ως και για τους κινδύνους υποτροπής που ελλοχεύουν σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης μιας συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό».
Ο Ρώσος πρόεδρος (παρά τις στενές πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές ως και προσωπικές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του) υπογραμμίζει, ακόμα, ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία στηρίζει με συνέπεια μια λύση στο Κυπριακό, εντός του γνωστού πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο έχει τεθεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προνοώντας «λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».
Τονίζει, επίσης, ότι τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και στις διμερείς επαφές της, η Ρωσία θα προωθεί τη δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών, με στόχο την επίτευξη προόδου στην επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Στην πρόσφατη Σύνοδο του Σ.Α./ΟΗΕ με κύριο θέμα την ανανέωση για έξι μήνες της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης UNFICYP στη Μεγαλόνησο, η Μόσχα συντάχθηκε με το Πεκίνο, το Νέο Δελχί, το Δουβλίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και διαφωνία με τα διάφορα ύπουλα και «περίτεχνα» φιλοτουρκικά προσχέδια που παρουσίαζε η βρετανική μόνιμη αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη.
Αναθεώρηση
Επιπλέον, η ρωσική προεδρία εκτιμά πως υπάρχει η ανάγκη για εμπλοκή όλων των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. στη συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της λύσης και, επίσης, για την αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, με εγγυήσεις του ΟΗΕ. Δηλαδή η Μόσχα επιδιώκει την αντικατάσταση του Ζυριχικού καθεστώτος του 1960, με μια ολοκληρωμένη απόφαση για εγγυήσεις από τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Σ.Α./ΟΗΕ, κάτι που φυσικά είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό, εξαιτίας του βρετανικού βέτο αλλά και των αμερικανικών καχυποψιών για τον ρωσικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κλείνοντας την επιστολή του, ο Πούτιν εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον Νίκο Αναστασιάδη για τον διμερή διάλογο που αφορά ορισμένα θέματα διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της κατάστασης στην Κύπρο, αλλά και της συνεργασίας Μόσχας – Λευκωσίας στην περιοχή.
Επαφές….
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν είχε χθες ωριαία τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς Γεωργίας και Αιθιοπίας. Ειδικότερα, με τον Γεωργιανό πρωθυπουργό συζήτησαν την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι σύντομα θα λάβει χώρα η επανάληψη των εργασιών της τριμερούς Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας. Ευχαρίστησε τον Γεωργιανό πρωθυπουργό για την παροχή συνδρομής δασοπυρόσβεσης με σκοπό την αντιμετώπιση των πολλαπλών και πολυμετωπικών πυρκαγιών στη Νοτιοδυτική Τουρκία.
Με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό συζητήθηκαν τουρκο-αφρικανικά ζητήματα, όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων, η στρατιωτική συνεργασία και η επίσκεψή του στην Ανατολική Αφρική μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022. Από την πλευρά του, ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Κροατίας προκειμένου να τους ευχαριστήσει για τα εναέρια μέσα που έστειλαν η Μαδρίτη και το Ζάγκρεμπ για την αντιμετώπιση των φονικών και εκτεταμένων πυρκαγιών σε Μαρμαρίδα και Μούγλα.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου