Σελίδες

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Συμβούλιο της Ευρώπης: Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτή την φορά για την κράτηση δικαστή έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

Νέα καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτή την φορά για την κράτηση δικαστή έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Ομοφώνως, οι επτά δικαστές του δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης με έδρα το Στρασβούργο αποφάνθηκαν ότι η Αγκυρα παραβίασε σειρά άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θέτοντας σε καθεστώς προσωρινής κράτησης πρώην δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ερευνώντας την κατοικία του την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

«Με βάση μία απλή υποψία για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση», το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Ερντάλ Τερτζάν, δικαστής του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 2011, συνελήφθη στις 16 Ιουλίου. Κρατήθηκε προσωρινά μέχρι την καταδίκη του σε δέκα χρόνια φυλάκισης το 2019, ποινή την οποία έχει εφεσιβάλει ο δικαστής που εξακολουθεί να κρατείται.

«Το Δικαστήριο κρίνει ότι η κράτηση του κ. Τερτζάν (...) δεν έγινε με βάση τις νόμιμες οδούς», αναφέρει στην απόφασή του το Δικαστήριο τονίζοντας «την απουσία εύλογων αιτίων για την ύπαρξη υποψιών εναντίον του για διάπραξη αδικήματος».

Εξ άλλου, «το Δικαστήριο θεωρεί ότι δεν υπάρχουν συναφείς και ικανοί λόγοι για την συνέχιση της προσωρινής κράτησης του τούρκου δικαστή (...) εν αναμονή της δίκης του», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου που καταδίκασε την Αγκυρα να καταβάλει 20.000 ευρώ στον Ερντάλ Τερτζάν για ηθική βλάβη.

Η Τουρκία έχει καταδικασθεί επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, που συνοδεύθηκε από γενικευμένο πογκρόμ στον στρατό, στην δικαιοσύνη, στα μέσα ενημέρωσης, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, στην εκπαίδευση, στην δημόσια διοίκηση...

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου