Σελίδες

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Ισραήλ: «Φαντασιώσεις» της Άγκυρας τα περί συμφωνίας με την Αίγυπτο κόντρα σε Ελλάδα- Κύπρο διακωμωδεί τα σχέδια της Τουρκίας για μία συμφωνία καθορισμού

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post  διακωμωδεί τα σχέδια της Τουρκίας για μία συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με το Κάιρο , που θα έβλαπτε Ελλάδα και Κύπρο - «Ισραήλ  και Αίγυπτος δεν έχουν ανάγκη συμφωνίες με την Άγκυρα», σημειώνει
Με δηκτικό τρόπο αντιμετωπίζεται στο Ισραήλ η ξαφνική προσπάθεια της Άγκυρας να μιλήσει για το ενδεχόμενο μίας συμφωνίας για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, για την οποία μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

«Η Τουρκία έχει επινοήσει έναν νέο φαντασιακό «συμβιβασμό» - αυτή τη φορά με την Αίγυπτο - μετά από την αποτυχημένη της προσπάθεια να φτιάξει ένα ανάλογο στόρι με το Ισραήλ, την περασμένη χρονιά», γράφει η Jerusalem Post.

Η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020, «όταν η Τουρκία είδε ότι με την εκλογή Μπάιντεν , οι μέρες της στενής συνεργασίας της με τον Ντόναλντ Τραμπ τελείωναν, επιχείρησε να εμπλέξει το Ισραήλ σε μία συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες
, μέσω της οποίας ουσιαστικά «εξαφάνιζε» την Κύπρο και τα δικαιώματά της». Όπως είναι γνωστό, το Ισραήλ είχε αρνηθεί κάθε συζήτηση επ' αυτού.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Άγκυρα και το Κάιρο θα μπορούσαν να υπογράψουν μία τέτοια συμφωνία - και θα ήταν παράξενο για την Αίγυπτο να αντιστρέψει μία πολύχρονή πολιτική συμπόρευσης με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να εμπλακεί σε μία συμφωνία που βλάπτει και την Κύπρο και την Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα - για να προσθέσει ότι τόσο το Ισραήλ, όσο και η Αίγυπτος δεν έχουν να κερδίσουν το παραμικρό από τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία, αφού «έχουν ορίσει τις ΑΟΖ τους και δεν χρειάζονται την συμφωνία της Άγκυρας,αφού τα θαλάσσια συνορά τους με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ πιο κοντινά.

Όπως είναι γνωστό, Ελλάδα και Αίγυπτος προχώρησαν τον περασμένο Αύγουστο σε μερικό καθορισμό των θαλασσίων ζωνών τους, δίνοντας ένα συντριπτικό νομικό πλήγμα στο περιβόητο «τουρκολιβυκό μνημόνιο». Ωστόσο, Αίγυπτος και Ελλάδα δεν προχώρησαν σε συμφωνία για την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, όπου δεν έχει καθοριστεί η υφαλοκρηπίδα και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου