Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

«Πύραυλοι» Μπλίνκεν κατά της Αγκυρας για τους S-400 – Τι είπε ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

S-400: Ενθαρρυντικές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι αρχικές δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της απέναντι σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, που έγιναν από πλευράς του στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον των μελών της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας (με την παρούσα ακόμα σύνθεση), η οποία επικυρώνει την τοποθέτησή του ως πολιτικού προϊστάμενου του State Department.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο έμπειρος Μπλίνκεν (από την παρουσία του σε πολλά κρίσιμα θέματα της οκταετούς προεδρίας Ομπάμα-Μπάιντεν) στον Λευκό Οίκο στην αρχή επέδωσε στα μέλη της επιτροπής ένα πεντασέλιδο έγγραφο (που είναι στη διάθεση του υπογράφοντος), παρουσιάζοντας οικογενειακά και εκπαιδευτικά στοιχεία της προσωπικότητάς του, ενώ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων κορυφαίων γερουσιαστών που έχουν μακροχρόνια εμπειρία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς ασφάλειας κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος ο Μπλίκεν απάντησε σε ερωτήσεις των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Τζέιμς Ρις (Αϊνταχο), Κόρι Γκάρντνερ (Κολοράντο), Μάρκο Ρούμπιο (Φλόριντα), Ρομπ Πόρτμαν (Οχάιο) και Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα), ενώ από τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές στις ερωτήσεις -ειδικά για την Τουρκία- πρωτοστάτησε ο γνωστός μας Μπομπ Μενέντεζ (Νιου Τζέρσεϊ), καθώς και οι Μπεν Γκάρντιν (Μέριλαντ), Κρις Μέρφι (Κονέκτικατ) και ο προσωπικός φίλος του προέδρου Μπάιντεν, Κρις Κουνς (από την πολιτεία Ντέλαγουερ).

Αναφορικά με τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, οι ερωτήσεις -πλην αυτές του Μενέντεζ- επικεντρώθηκαν στο πολύ σοβαρό θέμα της αγοράς, ανάπτυξης και δοκιμής του υψηλής τεχνολογίας ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, που μεταξύ όλων των άλλων έχει προκαλέσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο το «πάγωμα» της συμμετοχής της Τουρκίας στη συμπαραγωγή του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 από το κονσόρτσιουμ των 9 κρατών, στη μη παράδοση 6 μαχητικών στην Αγκυρα, καθώς και την αποχώρηση από την αεροπορική βάση Λιουκ στην Αριζόνα, αλλά και από την αεροπορική βάση Εγκλιν (Δυτική Φλόριντα) των Τούρκων πιλότων, ως και του προσωπικού υποστήριξης.

Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά της Τουρκίας τα τελευταία 2-3 χρόνια σχετικά με τους S-400 και στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν μπορεί κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, που είναι στρατηγικός σύμμαχος, να προμηθεύεται υψηλής τεχνολογίας στρατιωτικό υλικό από χώρα που είναι στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ο Μπλίνκεν, που από προηγούμενες θέσεις του ως αναλυτής σε επιτροπές της Γερουσίας και στο στενό περιβάλλον των Ομπάμα-Μπάιντεν, γνωρίζει τα μείζονα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παράτασης ή και επέκτασης των κυρώσεων τόνισε «ότι υπάρχει περίπτωση διεύρυνσης των επιβληθεισών κυρώσεων μέσω της ομοσπονδιακής τροπολογίας CAATSA του 2017», προσθέτοντας ότι η αμερικανική πλευρά παρακολουθεί τη συμπεριφορά της Τουρκίας, οπότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ, που διαχρονικά έχει υποστηρίξει τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, επέκρινε δριμύτατα την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι ενεργεί αντιαμερικανικά και τη συνέκρινε με γνωστές χώρες που βρίσκονται σε ρήξη με τις ΗΠΑ, όπως τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αντονι Μπλίνκεν μίλησε επίσης για θέματα της Μέσης Ανατολής και εξέφρασε την αντίθεσή του με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και την πενταετή στρατιωτική εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, τον οποίο δεν μπορεί να επικροτήσει, προκαλώντας χιλιάδες θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού και ουσιαστικά προανήγγειλε τη διακοπή υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ριάντ. Επίσης, είπε ότι το ανταρτικό κίνημα των Χούθις στην Υεμένη δεν θα ενταχθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που προωθούσαν η κυβέρνηση Τραμπ και ο προκάτοχός του Πομπέο. Επίσης απέφυγε να τοποθετηθεί στο αν οι ΗΠΑ θα πουλήσουν αεροσκάφη F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διακαώς προωθούσε ο Τραμπ μετά τη συμφωνία του Αμπου Ντάμπι με το Τελ Αβίβ.

Συνάντηση με τον γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει σήμερα στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου .Θα ενημερώσει τον Νορβηγό γ.γ. για τις επικείμενες διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ενώ μεταξύ άλλων θα συζητήσουν τα θέματα της Λιβύης, των S-400, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Στόλτενμπεργκ θα αναφερθεί στις στρατιωτικο-τεχνικού χαρακτήρα επαφές που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών στην έδρα της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, υπό τον Αμερικανό αντιπτέραρχο Σκοτ Κιντβάσερ. Ο Στόλτενμπεργκ έχει ζητήσει την κατάθεση απόψεων από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας για το πρόγραμμα «ΝΑΤΟ 2030». Τον Τσαβούσογλου συνοδεύουν στο γραφείο του γ.γ./ΝΑΤΟ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο πρέσβης Μπασάτ Οζτούρκ, ως και ο αντιπρόσωπος στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, αντιπτέραρχος Ισμαήλ Ουνέρ.

Την προσεχή Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ, στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου