Σελίδες

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Frankfurter Allgemeine Zeitung για ευρω-τουρκικές συναντήσεις: Πέρσι βρίζονταν, φέτος όλα μέλι γάλα «μήνα του μέλιτος» στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ο νέος οδικός χάρτης

Η θεαματική αλλαγή στην «ατμόσφαιρα» των επαφών ΕΕ - Τουρκίας, προς το παρόν τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας εικόνας, σχολιάζεται ευρέως στον Δυτικό Τύπο, με αφορμή τις συναντήσεις που έχει σήμερα και χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες.

Ηδη, από χτες, το Law&Order σημείωνε ότι οι αναρτήσεις των Ευρωπαίων παραγόντων στο twitter, απέπνεαν ατμόσφαιρα «μήνα του μέλιτος» στις ευρω-τουρκικές σχέσεις

.Μετά τις χτεσινές συναντήσεις του με την ηγεσία της ΕΕ, σήμερα ο Μ.Τσαβούσογλου είδε και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Νορβηγό, Γενς Στόλτεμπεργκ.

Στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, στις Βρυξέλλες θα βρεθεί ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Κατά την παραμονή του, θα πραγματοποιήσει σειρά αντίστοιχων συναντήσεων με τον Τούρκο ομόλογό του.

Νέος οδικός χάρτης

Σήμερα, ο Μ.Τσαβούσογλου ανέφερε, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, «Αναντολού», ότι «η ΕΕ και η Τουρκία επεξεργάζονται έναν νέο οδικό χάρτη, ο οποίος θα προβλέπει συγκεκριμένα βήματα για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων παραγόντων, μεταξύ των άλλων, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Η Αγκυρα, από τη μεριά της, όπως είναι γνωστό, ζητάει μετ' επιτάσεως την -νευραλγικής σημασίας γι' αυτήν- νέα συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης, νέα συμφωνία για το Μεταναστευτικό, την είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ χωρίς βίζα, και, βέβαια, τη συμμετοχή της στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μιας ενδεχόμενης Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

Μέλι - γάλα

Ενδεικτικό της εικόνας που επεδίωξαν να προβάλλουν τόσο η ηγεσία της ΕΕ όσο και η Αγκυρα, κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, είναι δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Πέρυσι -γράφει- πραγματοποιούνταν συναντήσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, μετά τις οποίες οι συνομιλητές εμφανίζονταν ανέκφραστοι μπροστά στις κάμερες, ενώ ο M.Τσαβούσογλου εκτόξευε στη συνέχεια σειρά κατηγοριών εναντίον της ΕΕ. Χτες φαινόταν σαν να έχουν όλα αυτά εξαφανιστεί.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλεσε τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, «αγαπητό φίλο», με τον Ισπανό πολιτικό να απευθύνεται στον επισκέπτη του ως «συνάδελφο και φίλο». Ήταν η συνέχεια μιας επίθεσης γοητείας που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, πέρυσι τον Δεκέμβριο».

Από τη μεριά του, ο Ζ,Μπορέλ, προσθέτει η εφημερίδα, έφερε ως παραδείγματα της αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας το γεγονός ότι ξαναρχίζουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς και την πρόθεση της Άγκυρας να συμμετάσχει σε μια νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία, κατά πληροφορίες, πιθανώς να γίνει στην αρχή Φεβρουαρίου.

Ανατολίτικοι τακτικισμοί

Ηδη, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ο Τ.Ερντογάν προσκάλεσε στην Αγκυρα την ηγεσία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που έχει προγραμματιστεί για την αρχή του Φεβρουαρίου, ενώ ο Τσαβούσογλου μετέβη στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την ατζέντα των συνομιλιών.

Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, προσθέτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τ.Ερντογάν ετάχθη υπέρ της συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, αν και, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν θα κυλήσουν τόσο γρήγορα.

Η ΕΕ, ναι μεν πρότεινε στην Τουρκία το περασμένο φθινόπωρο μια «θετική ατζέντα» -ήταν κυρίως η Γερμανία και η Ιταλία που την προώθησαν- αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να αναπτυχθεί και πάλι η εμπιστοσύνη.

Πόσο μάλλον, υπογραμμίζει η εφημερίδα, όταν οι Βρυξέλλες βλέπουν συχνά την Άγκυρα να λειτουργεί τακτικιστικά, προκειμένου να κερδίσει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα ή να αποτρέψει τις κυρώσεις.

Δημοκρατικά δικαιώματα

Οι Βρυξέλλες, επιπλέον, σημειώνει η εφημερίδα, ευελπιστούν ότι η Αγκυρα θα προβεί σε «παραχωρήσεις» και στον τομέα των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας. Δικαιώματα, τα οποία έχουν μπει στον «γύψο» ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016.

Ο Μπορέλ, χαρακτηριστικά, ότι η Τουρκία «θα πρέπει να σημειώσει επειγόντως συγκεκριμένη και βιώσιμη πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας».

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε αυτές τις ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις συζητήσεις του για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, οι οποίες «συνέπεσαν» με την επίσκεψη Τσαβούσογλου.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, ο οποίος, εδώ και 1500 ημέρες είναι στη φυλακή παράνομα, όπως παρατήρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο πριν από ένα μήνα.

 Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου