Με έκπληξη υποδέχθηκαν στο υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου την έλλειψη προσφορών από θαλάσσιους μεταφορείς για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα. Η προθεσμία υποβολής έληξε το μεσημέρι της Παρασκευής με καμία εταιρεία από Κύπρο, Ελλάδα, ή Ευρώπη, να μην έχει καταθέσει ούτε καν συμβολική προσφορά.
«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε αφού συσκεφθώ με τους συνεργάτες μου αλλά και σε διαβουλεύσεις με την ναυτιλιακή βιομηχανία για να αξιολογήσουμε τους λόγους και ανάλογα να δούμε το ενδεχόμενο στο επόμενο διάστημα για ενδεχόμενη επαναπροκήρυξη», σχολίασε σχετικά ο Κύπριος υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για θετική εξέλιξη.
Είπε ακόμα ότι ο κ. Δημητριαδης ότι υπήρχε ενδιαφέρον από αρκετούς οικονομικούς φορείς, αλλά πιθανόν η κατάσταση με την πανδημία και το ρίσκο των μεταφορέων, αφού αυτή η υπηρεσία εδώ και 20 χρόνια είναι ανενεργή, να δημιούργησαν δεύτερες σκέψεις και γι’ αυτό δεν έκαναν προσφορές.
Η ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας:
Παρά το ενδιαφέρον που επέδειξαν εν δυνάμει προσφοροδότες για εξασφάλιση των εγγράφων του Ανοικτού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για τη Θαλάσσια Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας που θα λάμβανε κρατική επιδότηση ύψους μέχρι 5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως σύμφωνα με τους ενωσιακούς κανόνες για τις Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ), δυστυχώς δεν έχουν υποβληθεί οποιεσδήποτε προσφορές από θαλάσσιους μεταφορείς.
H καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν σήμερα, 29.1.2021 το μεσημέρι. Τα έγγραφα διαγωνισμού συντάχθηκαν στη βάση της προσφοράς ΥΓΟΣ με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επίδειξη ενδιαφέροντος εκ μέρους της αγοράς, η οποία είχε ως έναυσμα τη συνέντευξη Τύπου της 11ης Δεκεμβρίου 2020 οδήγησε στην εξασφάλιση των εγγράφων διαγωνισμού από 24 διακριτούς οικονομικούς φορείς.
Η μη υποβολή προσφορών με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενδεχομένως να οφείλεται στις οικονομικά αβέβαιες επικρατούσες συνθήκες ως απόρροια της πανδημίας COVID-19 οι οποίες αναμφίβολα επηρεάζουν και τον τομέα της ναυτιλίας, ιδιαίτερα τους κλάδους των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων.
Το όλο εγχείρημα της Θαλάσσιας Σύνδεσης Κύπρου–Ελλάδας θα επαναξιολογηθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και αφού μεσολαβήσουν επαφές με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά πάντα με γνώμονα τη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην εξυπηρέτηση της Υπηρεσίας Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και της αναγκαίας και ορθολογιστικής διάθεσης του δημόσιου χρήματος.
Πηγή ➤
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου