Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Ο κορωνοϊός τώρα χτυπά τους 30αρηδες και τους 50αρηδες – Σταδιακό το άνοιγμα του λιανεμπορίου Δερμιτζάκης: Άνοιγμα της εστίασης σε 3 εβδομάδες

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Χωρίς «εκπλήξεις» προς το παρόν από την κινητικότητα των Χριστουγέννων, με τα καθημερινά κρούσματα να ακολουθούν μια σχετικά σταθερή πορεία, αλλά με ολοένα και περισσότερες περιοχές να μπαίνουν σε «σκληρό» lockdown λόγω ανησυχητικών επιδημιολογικών δεδομένων, αναμένεται η αυριανή εισήγηση των ειδικών για πιθανή αποκλιμάκωση περιορισμών.

Το λιανεμπόριο, όπως φαίνεται, προκρίνεται και η επιτροπή επιδιώκει ένα ένα τα… ανοίγματα ώστε να αποτιμάται η επίδρασή τους στην επιδημία. Ειδικά από τη στιγμή που οι δείκτες είναι οριακοί και οι περιοχές που «κοκκινίζουν» αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι στην επικράτεια στο 0,77, ωστόσο κυμαίνεται από 0,12 έως και 1,41 σε ορισμένες περιοχές. Από σήμερα, στο αυστηρότερο «σχήμα» του lockdown εντάχθηκαν τόσο η Σπάρτη όσο και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Επτά περιοχές είναι που παρουσιάζουν αύξηση τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Πρόκειται για τη Δυτική Αττική, τη Βοιωτία, τη Λέσβο, την Κάλυμνο, τη Ροδόπη, την Αργολίδα και τη Χαλκιδική. «Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Αττική», ανέφερε ο υπουργός κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης.

Οπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε ο κ. Κικίλιας, ο μέσος όρος θετικών διαγνώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι 657 περιστατικά/ημέρα, ενώ η μέση ηλικία τα 46 έτη. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 35 έως 55 ετών, γεγονός που ανησυχεί καθώς μέσω ενδοοικογενειακών μεταδόσεων οι μολύνσεις μπορεί να φτάσουν στους ηλικιωμένους, που δέχονται και τη βαρύτερη επίπτωση της Covid-19.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 671 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 277 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών δεν θεωρείται μεγάλος, καθώς αντιστοιχεί σε έναν μεγάλο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων που ανήλθε σε ένα 24ωρο σε 34.980 (11.864 μοριακοί έλεγχοι και 23.116 rapid tests). Παρά την πανελλαδική εικόνα, όμως, η Αττική αρχίζει να ισορροπεί σε… τεντωμένο σχοινί. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας καταγράφηκαν χθες 62 κρούσματα, ενώ πολλά περιστατικά εντοπίστηκαν τόσο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών όσο και στην Ανατολική Αττική, με 46 και 44 κρούσματα αντίστοιχα. Η Δυτική Αττική, πάντως, έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση ανά 100.000 πληθυσμού σε όλο το Λεκανοπέδιο – 18,64 περιστατικά.

Με σταθερό ρυθμό μειώνονται οι νοσηλευόμενοι και διασωληνωμένοι, αν και όσοι νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους αυξήθηκαν χθες κατά τρεις και ανέρχονταν σε 340 σε σχέση με 337 προχθές. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ο ρυθμός αποσυμφόρησης των νοσοκομείων είναι βραδύς και το 60% των ΜΕΘ κορονοϊού εξακολουθεί να είναι κατειλημμένο.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι έτοιμη, εάν συνεχίσουν έως αύριο τα ίδια επιδημιολογικά δεδομένα, να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το λιανεμπόριο μέσω των λύσεων του click away και click in shop. Μένει να φανεί εάν η εισήγηση των ειδικών θα αφορά στο σύνολο της χώρας ή θα εξαιρεθούν οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Πρόκειται για κάτι που αναμένεται να συζητηθεί από τους επιστήμονες.

Οπως επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Τσολιά, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση, η επιτροπή επιδιώκει ένα ένα βήμα ώστε να αποτιμά το άνοιγμα της κάθε δραστηριότητας. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι πολύ θετικό νέο πως δεν παρατηρείται προς το παρόν αύξηση των κρουσμάτων από τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Μετά τη Βοιωτία, στο σκληρό lockdown μπαίνουν, επίσης, ο Δήμος Σπάρτης και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

Ετσι, έως και τουλάχιστον τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της Π.Ε. Αργολίδας και του Δήμου Σπάρτης, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

H επιδημιολογική κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και στον Δήμο Σπάρτης θα αξιολογηθεί περαιτέρω από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας στην αυριανή συνεδρίαση, όταν και θα εξεταστούν οι σχετικοί δείκτες.

Δερμιτζάκης: Άνοιγμα της εστίασης σε 3 εβδομάδες


Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, σε τρεις εβδομάδες, αλλά και των γυμνασίων και των λυκείων παράλληλα με το λιανεμπόριο τάχθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ , ανέφερε ότι «ένας από τους λόγους που λέμε ότι είναι καλό να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, είναι γιατί η διοχέτευση της δραστηριότητας των ανθρώπων είναι καλύτερο να γίνει συντεταγμένα και ελεγχόμενα, όπως το να πάει κάποιος να ψωνίσει σε ένα μαγαζί με ραντεβού, σε αντίθεση με το να βγει να πάει να δει τον φίλο του στο σπίτι. Το ίδιο λέω και για τα σχολεία. Οι έφηβοι δεν υπάρχει πιθανότητα να μην πάνε ο ένας στο σπίτι του άλλου. Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια, γιατί αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων.  Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε».

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να τη συνδέουμε μόνο με τα μπαρ. «Εάν η εστίαση μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με θερμάστρες, τις οποίες διαθέτει ούτως ή άλλως λόγω των καπνιστών, μπορούμε να συζητήσουμε για το άνοιγμα της σε τρεις εβδομάδες. Μόνο έξω όμως», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να προχωρούμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε αυστηρό lockdown, ο καθηγητής σχολίασε ότι η Ελλάδα στη φάση που βρίσκεται τώρα, έχει μπει σε μια πολιτική διαχείρισης πολύ καλή σε σχέση με άλλες χώρες.

«Έχει πιο προληπτική φιλοσοφία παρά απόκριση μετά το πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν περιοχές στο κόκκινο για να μη συμβούν πολύ άσχημα πράγματα. Δηλαδή αν δούμε τις περιοχές που μπαίνουν στο κόκκινο, δεν είναι ότι γίνεται καταστροφή. Δεν είναι όπως ήταν η Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο που ήδη είχαν γίνει άσχημα τα πράγματα και μετά κλείσανε», τόνισε.

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι η σύσταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν είναι αυτή που θα έπρεπε υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια διεπιστημονική Επιτροπή.

«Είμαστε σε τέτοια φάση που δεν μπορεί μια Επιτροπή να δίνει μια υγειονομική γνωμοδότηση και μετά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία να αξιολογούνται από κυβερνητικά στελέχη. Θα πρέπει η επιστημονική προσέγγιση να λαμβάνει υπόψη και την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές της χώρας. Αυτή η φάση χρειάζεται ευέλικτη, μικρή και διεπιστημονική επιτροπή. Τώρα η Επιτροπή είναι καθαρά υγειονομική», σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά με τον εμβολιασμό, επισήμανε ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί εμβολιασμοί ανθρώπων, οι οποίοι δε χρειάζονται να εμβολιαστούν σε αυτή τη φάση, είτε επειδή συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες υγειονομικών είτε γιατί έχουμε βάλει κατηγορίες που δεν πρέπει να βάλουμε, δηλαδή ψυχολόγους, ανθρώπους που είναι στα εργαστήρια κλπ. Οι υγειονομικοί έπρεπε να είναι πολύ λιγότεροι και όχι να εμβολιάζονται μαζικά, όπως τώρα».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η διαχείριση των εμβολιασμών δε γίνεται μόνο κεντρικά, αλλά και τοπικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τους συνδικαλιστές. «Όταν θα αρχίσουν να έρχονται οι δόσεις, η συνδικαλιστική πίεση, αυτό που ακούω δηλαδή να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί είναι παράλογο. Ή θα θέλαμε ότι τα σχολεία είναι μια ασφαλής δραστηριότητα ή θα λέμε ότι δεν είναι και άρα θα πρέπει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί», κατέληξε.


Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου