Σελίδες

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Η χρονιά που η Ελλάδα άλλαξε ρότα στα εξοπλιστικά – Οι συμφωνίες και τα υπερόπλα που θα αλλάξουν τις ισορροπίες

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, τα οποία θα της εξασφαλίσουν την κυριαρχία της στους αιθέρες αλλά και στην θάλασσα για τις επόμενες δεκαετίες.

To 2020 λήφθηκε μια γενναία απόφαση για τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση αλλά και την αγορά νέων οπλικών συστημάτων έπειτα από τουλάχιστον μια 15ετια.

Η Ελλάδα θα μπει δυναμικά στην αγορά τόσο των γαλλικών μαχητικών Rafale και τον αμερικανικών F-35 ενώ θα προχωρήσει και σε μια εξελιγμένη αναβάθμιση των F-16 που ήδη έχει στην κατοχή της.

Στον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αυξημένα κονδύλια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Ενα σημαντικό κομμάτι από αυτά θα δαπανηθεί στα εξοπλιστικά προγράμματα, που συμφωνήθηκαν τόσο το τελευταίο έτος όσο και σε προηγούμενα έτη, καθώς και στην κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.


Ταυτόχρονα, τα Επιτελεία δουλεύουν υπερωρίες καθώς μια τέτοια κατάσταση «πρόσμεναν» εδώ και 15 χρόνια.

Όπως έχει ανακοινωθεί έρχεται :

  • αναβάθμιση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου “Sperwer””,
  • την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΑΗ-64 “Apache”,
  • τη συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων “Penguin MK2”,
  • την εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων “Patriot”,
  • την «εν συνεχεία υποστήριξη των Οπλικών Συστημάτων “S-300” και επαναπιστοποίηση πυραύλων 48Η», καθώς και για
  • τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την «εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130».

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ετοιμάζεται για την αγορά 18 μαχητικών Rafale καθώς αμερικάνικων F-35 ενώ γίνονται συζητήσεις για γαλλικές φρεγάτες Βelh@rra αλλά και για την απόκτηση αμερικανικών φρεγατών πολλαπλών ρόλων, συγκεκριμένα των MMSC (Μulti Mission Surface Combatant). Ενώ υπάρχει και η αναβάθμιση των F-16.

Ποια όμως είναι τα νέα οπλικά συστήματα ξεκινώντας από τα όσα ανακοινώθηκαν στην ειδική επιτροπή της Βουλής και φτάνοντας στα Rafale και τα F-35;

Αναβάθμιση των ελληνικών UAV Sperwer

Το ΓΕΣ εξετάζει εδώ και αρκετούς μήνες ειδική πρόταση αναβάθμισης των UAV τύπου Sperwer που έχει σε υπηρεσία o Ελληνικός Στρατός. Θυμίζουμε πως ο ΕΣ είχε προμηθευτεί 14 UAV με 4 σταθμούς βάσης, σε μια πρωτοποριακή για την εποχή της προμήθεια.


Τα συστήματα συμβάλλουν σε καθήκοντα επιτήρησης αλλά και στοχοποίησης για το πυροβολικό, (πυροβόλα αλλά και  ρουκετοβόλα), σε μεγάλες αποστάσεις.

Τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων ΑΗ-64 «Apache»

 Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ για την αναβάθμιση των επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού AH-64 Apache με Ισραηλινά συστήματα.

Το πρόγραμμα θα αφορά 19 ελικόπτερα του τύπου και το κόστος της αναβάθμισης θα ανέλθει στα 34 εκ. δολάρια και θα περιλαμβάνει τα εξής νέα χαρακτηριστικά για τα ελικόπτερα:


  • Νέο σύστημα αισθητήρων (M_TADS/PNVS) δηλαδή σύγχρονο σύστημα στοχοποίησης και νυχτερινής παρακολούθησης για τον πιλότο.
  • Αναβάθμιση των δυνατοτήτων της κάσκας μέσω της προσθήκης του ενσωματωμένου Συστήματος Παρατήρησης
  • Εφοδιασμός των ελικοπτέρων με τους εξελιγμένους πυραύλους SPIKE NLOS οποίοι είναι fire and forget.


Εκτός των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να αναβαθμίσει και τα ελικόπτερα Ναυτικής Συνεργασίας S-70 Aegean Hawk με τους πυραύλους SPIKE NLOS.

Η αναβάθμιση των Apache θα αυξήσει κατακόρυφα τις επιθετικές δυνατότητες των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού ως προς των αντιαρματικό και όχι μόνο, αγώνα.

Συντήρηση των Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Penguin MK2»

 Οι νορβηγικής κατασκευής πύραυλοι Penguin Mk2 Mod3 μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 27 χλμ αξιοποιώντας τον παθητικό αισθητήρα IR.


Με την ολοκλήρωση αυτού του μικρού προγράμματος αναβάθμισης των πυραυλακάτων το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει μονάδες με αυξημένη ισχύ πυρός και δυνατότητα εξουδετέρωσης μεγαλύτερων σε εκτόπισμα στόχων λόγω της ισχυρότερης πολεμικής κεφαλής του αμερικανικού πυραύλου και σε μεγαλύτερη απόσταση.

Συνεχεία υποστήριξης των Οπλικών Συστημάτων «Patriot»

 Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η υποστήριξη και ενδεχομένως και η αναβάθμιση της αντιαεροπορικής Άμυνας της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάστηκε στην επιτροπή το πρόγραμμα υποστήριξης των αμερικανικών πυραύλων Patriot.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση του συστήματος Patriot στην Άγκυρα

Περιλαμβάνεται η αναβάθμιση των υποσυστημάτων των έξι μοιρών Patriot που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία με τη βοήθεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και με μηδενικό κόστος για την ελληνική πλευρά.

Για ευνόητους λόγους, δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των αναβαθμίσεων που θα γίνουν, αλλά οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι περιλαμβάνουν πολλά περισσότερα από όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας.

Αναβάθμιση των S-300

 Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, αναθερμαίνονται οι ελληνορωσικές συνομιλίες για την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300 PMU-1 στην έκδοση PMU-2 Favorit.

 Το όλο πρόγραμμα, δεν εμπίπτει στις απαγορεύσεις που επέβαλε το ΝΑΤΟ στα κράτη-μέλη του το 2014 μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία και την επανένωσή της με τον ρωσικό εθνικό κορμό:


Πρόκειται για πρόγραμμα συντήρησης της επιχειρησιακής ικανότητας και όχι για αγορά νέου πολεμικού υλικού και οι προμήθειες ανταλλακτικών και οι εργασίες αναβάθμισης δεν απαγορεύονται, όπως π.χ. απαγορεύεται η προμήθεια νέων αντιαρματικών συστημάτων Kornet-2/-3 που έχει «παγώσει» από το 2014.

 Συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέσω FMS για την «εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-130»

 Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε γνωστές τις δράσεις που έχουν αναληφθεί, εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας για την υποστήριξη και αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών.


Αυτές είναι:

Υπογραφή διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS Case GR-D-GAR), για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στους αεροκινητήρες των Α/Φ C-130 της ΠΑ, μέσω του προγράμματος International Engine Management Program (ΙΕΜΡ), τριετούς διάρκειας (2020-2023),

Κατάρτιση υποπρογράμματος για την εν συνεχεία υποστήριξη των Α/Φ C-130 της ΠΑ, μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS Case),

Ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την προμήθεια υλικών κοινής διαμόρφωσης με την ΠΑ των ΗΠΑ (FMS Case τύπου «Κ»), για το σύνολο των οπλικών συστημάτων της ΠΑ.

Τα F-16 Viper

Υπό αυτές τις συνθήκες, μετά από δέκα χρόνια μνημονίου λιτότητας, στο υπουργείο Αμυνας εδόθησαν δύο επιπλέον δίσ. για τις ανάγκες του. Με αυτά, θα συνεχίσει να πληρώνει για το νευραλγικής σημασίας πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16, σε κατηγορία Viper («Οχιά»).

ΔΕΘ 2018: Προσομοιωτής F-16 Viper των μαχητικών του 2020 [εικόνες]

Το πρωτότυπο Viper, βάσει των συμφωνιών Ελλάδας – Lockheed Martin, θα πρέπει να παραδοθεί στο τέλος του έτους, προκειμένου να αρχίσει να «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς πλέον το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των 84 F-16. Κάτι που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το 2027 και θα κοστίσει πάνω από ένα δισ. δολάρια.

Τα γαλλικά Rafale που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Επεσαν οι οι υπογραφές για την αγορά 18 μαχητικών Rafale, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου 4 ‘Ελληνες πιλότοι θα μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να γίνουν οι εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους.


Τον Μάρτιο αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα θα μείνουν στη Γαλλία προκειμένου να γίνει η εκπαίδευση των πιλότων ώστε μέχρι τέλος του χρόνου 12 χειριστές να πιστοποιηθούν και συνολικά 12 αεροσκάφη να έρθουν στην Τανάγρα.

Διαβάστε εδώ όλες τις τεχνικές προδιαγραφές των Rafale

Τα Αμερικανικά F-35 που ήθελαν οι Τούρκοι αλλά θα τα πάρει η Ελλάδα 

 Η Ελλάδα έχει εκδηλώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τον ενδιαφέρον της για την αγορά 6 F-35 μέσα στο 202 ενώ συνολικά ενδιαφέρεται για την απόκτηση 18-24 αεροσκαφών F-35 ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται το 2027.


Ωστόσο πηγές από την Ουάσιγκτον και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι «μία τέτοια προμήθεια θα υπονόμευε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ειδικά από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τη Γαλλία για τα γαλλικά Rafale» και έτσι η απόκτηση των F-35 φαίνεται να «παγώνει» προς το παρόν.


Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ δεν αρνούνται την πώληση F-35 στην Ελλάδα. Αυτό που αρνούνται είναι να παραδώσουν μαχητικά το 2021 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ακόμα και ελαφρά μεταχειρισμένα ή τα μαχητικά της τουρκικής παραγγελίας. Το μόνο που παραμένει σε ισχύ είναι η αμερικανική «προσφορά» για έναρξη παραδόσεων το… 2027 με την προϋπόθεση όμως καταβολής προκαταβολής από την Ελλάδα το 2021!

Διαβάστε εδώ όλες τις τεχνικές προδιαγραφές των F-35

Οι φρεγάτες Βelh@rra

O γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός Naval Group επανήλθε με νέα πρόταση για τις φρεγάτες «Belharra» προς το Πολεμικό Ναυτικό μετά το προσωρινό «πάγωμα» του προγράμματος λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Η πρόταση των Γάλλων περιλαμβάνει πλοία «γαλλικής» διαμόρφωσης, στην τιμή των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς επιπλέον όπλα, άρα και χωρίς επανασχεδιάσεις που επιθυμεί το Π.Ν., που εκτοξεύουν το κόστος στα 3+ δισ. ευρώ, αλλά κάνουν το σκάφος κατάλληλο για τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες.

Τα πλοία που προτείνονται είναι των 16 κελιών για ισάριθμους πυραύλους Aster 30 ή 15 και χωρίς Close In Weapon System (CIWS).

Υπάρχουν, βέβαια, η πρόβλεψη και ο χώρος για την εγκατάσταση άλλων 16 κελιών, καθώς και του RAM σε δεύτερο χρόνο.

Αυτές είναι οι δύο βασικές διαφορές συγκριτικά με την προηγούμενη ελληνική διαμόρφωση των 32 βλημάτων (24 Aster 30 και 8 MdCN), καθώς και του RAM.

Οι φρεγάτες κλάσης τύπου MMSC και FREMM 

Η Ελλάδα ασχολείται και για τη θαλάσσια υπεροχή, με ένα «πρόγραμμα παγόβουνο» του οποίου οι φρεγάτες είναι απλώς η κορυφή.

Πρόκειται για τέσσερις φρεγάτες κλάσης τύπου MMSC (Multi-Mission Surface Combatant), οι οποίες είναι σχεδιασμένες από τη Lockheed Martin. Είναι φρεγάτες πολλαπλών ρολών, μια θα κατασκευαστεί σε αμερικανικό ναυπηγείο, ενώ οι άλλες τρεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Έτσι, το θέμα αυτό θα συνδεθεί με την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου