Σελίδες

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ο Γκέιτς καλεί τον Μπάιντεν να τιμωρήσει τον Ερντογάν Αναφορικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις «είναι μία καλή αρχή, που όμως απαιτεί συνέχεια…»

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Σφοδρή κριτική ασκεί στην Αγκυρα για την προβληματική και απαράδεκτη συμπεριφορά της απέναντι στη Δύση και ειδικά στο ΝΑΤΟ ο πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε αμερικανικά έντυπα.

Ο Γκέιτς δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, αφού διετέλεσε ως πολιτικός προϊστάμενος του Πενταγώνου για σχεδόν έξι χρόνια επί προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου, ως και επί Μπαράκ Ομπάμα. Διετέλεσε επίσης ως αρχηγός της CIA και είχε έντονη παρουσία τη χρονική περίοδο της διάλυσης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, ως και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Ο Γκέιτς προτείνει στον εκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πολύπλευρη πίεση στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να απαγκιστρωθεί από το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και να προσαρμοστεί με τα ευρωατλαντικά δεδομένα και θέσεις. Αναφορικά με τις επιβληθείσες κυρώσεις της 14ης Δεκεμβρίου στο Διευθυντήριο της Αμυντικής Βιομηχανίας SSB της Τουρκίας, σε εφαρμογή της ομοσπονδιακής τροπολογίας CAATSA του 2017, επισημαίνει ότι «είναι μία καλή αρχή, που όμως απαιτεί συνέχεια…». Λόγω του ότι είναι σοβιετολόγος/ρωσολόγος τονίζει ότι «τη στάση Ερντογάν εκμεταλλεύεται ο Πούτιν, προκαλώντας σύγχυση στην Ατλαντική Συμμαχία». Μάλιστα εμφατικά προτείνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η όποια μορφή ημισυμμαχικότητας ή και πλήρης χαλάρωση της σχέσης της Αγκυρας με το ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι στον Καταστατικό Χάρτη του ΝΑΤΟ της Συνθήκης της Ουάσιγκτον του 1949 δεν υπάρχει άρθρο που να αποβάλλει χώρα-μέλος από τη Συμμαχία για πιθανή ιδιότυπη ή προβληματική συμπεριφορά, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η ηγεσία της Συμμαχίας μπορούν μέσω «δημιουργικής και ευέλικτης διπλωματίας» να πιέσουν την Αγκυρα σε αλλαγή συμπεριφοράς γιατί «στη βόρεια Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο με τις κινήσεις της εμφανίζεται να εναντιώνεται στον αμερικανικό και συμμαχικό σχεδιασμό». Από την εκτενή εμπειρία του εισηγείται μέτρα που θα αναγκάζανε την Αγκυρα «να παραμείνει ενεργή μέσα στους ατλαντικούς κόλπους, αφού είναι λίαν υπολογίσιμη και στρατηγική σύμμαχος».

Ο Χάικο Μάας

Εναντίον του οποιουδήποτε εμπάργκο σε οπλικά συστήματα στην Αγκυρα δήλωσε ότι είναι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λέγοντας ότι η χώρα του «δεν κρίνει σωστό το αίτημα για εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία», αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ της Γερμανίας, ο Μάας υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε το Βερολίνο να προχωρήσει σε εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία είναι χώρα-σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και πως εάν αποκλειστεί θα καταφύγει σε άλλες αγορές, π.χ. στη Ρωσία.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «από στρατηγικής σκοπιάς (το αίτημα προερχόταν από την Ελλάδα) δεν το βρίσκω σωστό. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει σε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ. Είδαμε πως η Τουρκία-εταίρος του ΝΑΤΟ, επειδή δεν μπόρεσε να πάρει πυραύλους PATRIOT από τις ΗΠΑ, εύκολα αγόρασε από τη Ρωσία».

Ο ίδιος τόνισε ότι διατηρεί ελπίδες για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο με καθαρά διπλωματικό τρόπο , υποστηρίζοντας: «Φυσικά πιστεύουμε ότι υπάρχει μία λύση στη σύγκρουση και ότι δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε μόνιμα έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ από τη συνεργασία στους εξοπλισμούς».

Οπως είναι γνωστό, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι κάθετα αντίθετες σε κυρώσεις, ως και εμπάργκο όπλων στην Αγκυρα.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου