Σελίδες

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Σαρλ Μισέλ: Εξετάζουμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Είχε προηγηθεί «χαστούκι» από τις ΗΠΑ Απασφάλισε κατά ΗΠΑ, Ελλάδας και Ε.Ε. ο Τσαβούσογλου

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Η ΕΕ εξετάζει την πιθανότητα να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Τείναμε το χέρι στην Τουρκία τον Οκτώβριο και η αξιολόγησή μας είναι αρνητική με την διαπίστωση της συνέχισης των μονομερών ενεργειών και της εχθρικής ρητορικής. Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε για να επιβάλουμε κυρώσεις για την κατάσταση», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Θυμίζουμε ότι την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021 .

Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA).

Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

«Η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί ‘σημαντική συναλλαγή’ όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021), ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Απασφάλισε κατά ΗΠΑ, Ελλάδας και Ε.Ε. ο Τσαβούσογλου

Εμμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Αγκυρα είναι πάντοτε ανοικτή σε διάλογο (προφανώς στα δικά της μέτρα και σταθμά) με ατζέντα που δεν θα βάζει περιορισμούς, ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Σαρλ Μισέλ για περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε ότι η Τουρκία επιδιώκει οι φυσικοί πόροι της περιοχής να διαμοιραστούν προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Μιλώντας σε εκδήλωση του forum για τη Μεσόγειο υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «όταν ανακαλύφθηκαν οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή, πολλοί από εμάς θεωρήσαμε ότι είναι ευκαιρία για συνεργασία και ευημερία για όλους, αλλά κάποιες χώρες συμπεριφέρθηκαν αντίθετα», ανέφερε και έστρεψε τα πυρά του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή όλοι χάνουν στη Μεσόγειο».

Ο Τούρκος YΠΕΞ για μία ακόμα φορά επανήλθε στη γνωστή θέση καλώντας την Ε.Ε. να αλλάξει τη στάση της στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και να σταματήσει(!) τις απειλές για κυρώσεις, ενώ παράλληλα επιδεικτικά αγνοεί τα δικαιώματα της Αγκυρας και των Τουρκοκύπριων.

Χθες είχαμε 29 παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο από αεροσκάφη F-16 και κατασκοπευτικά CN-235. Επίσης, τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τρεις φορές το FIR Αθηνών.

Εν τω μεταξύ  έντονη κριτική ασκεί η γνωστή γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt» στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι με την όλη στάση και αντιδυτική συμπεριφορά του προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη στρατηγική του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα τονίζει ότι τη στιγμή που το ΝΑΤΟ διαδραματίζει σημαντικό και πολυδιάστατο ρόλο σε πολλά διεθνή ζητήματα, η στάση της Αγκυρας σε κρίσιμα περιφερειακά θέματα, αλλά και σε ό,τι αφορά την κοινή Αεράμυνα της Συμμαχίας, δεν είναι η ενδεδειγμένη (προφανώς εννοεί την προμήθεια και ενεργοποίηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, για το οποίο ο απερχόμενος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επέκρινε έντονα την Τουρκία στην πρόσφατή σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ).

Επίσης, στο συγκεκριμένο άρθρο τονίζεται ότι «έχει αρχίσει να εξαντλείται η συμμαχική υπομονή, ενώ δεν μπορεί να συνεχίζεται η μόνιμη αναφορά πολλών δυτικών παραγόντων ως κι αναλυτών στο ότι η Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας σύμμαχος και απαιτείται “κατανόηση” για να μην αποχωρήσει από τη δυτική συμμαχία και ενταχθεί στο ρωσικό ή κινεζικό στρατόπεδο», προκαλώντας βαριές αναταράξεις στην άμυνα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και στην Aνατολική Μεσόγειο.

Επικρίσεις

Στο μεταξύ η ένταση που παρατηρήθηκε στην πρόσφατη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ συνεχίστηκε με νέο μπαράζ λεκτικών επιθέσεων από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, που επέκρινε τον Πομπέο ισχυριζόμενος ότι στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος ευθύνονται οι Αμερικανοί γιατί δεν έδωσαν σύγχρονα συστήματα PATRIOT-3 στην Αγκυρα, ενώ απέρριψαν τέσσερις φορές την πρόταση της Αγκυρας για σύσταση τριμερούς επιτροπής από Τούρκους, Αμερικανούς και ναυτικούς παράγοντες, και η οποία θα εξέταζε το αν οι ρωσικοί πύραυλοι θα είχαν επικίνδυνες προεκτάσεις και επιπτώσεις στην αεράμυνα της Ατλαντικής Συμμαχίας καθώς και στον εντοπισμό των αεροσκαφών F-35 των αεροπορικών δυνάμεων των συμμάχων.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε τους Αμερικανούς ότι υπεστήριζαν την κουρδική πολιτοφυλακή στη βόρεια Συρία, ενώ ήταν η Τουρκία που «χτύπησε ανελέητα (!) τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους» και διέθεσε τη στρατηγική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ/Αδάνων στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης INHERENT RESOLVE που αποδεκάτισε τον ISIS, ενώ για τη Λιβύη υπογράμμισε ότι η Αγκυρα απλά τάχθηκε και ενίσχυσε τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σάρατζ της Τρίπολης στη μάχη κατά του πολέμαρχου Χαφτάρ, που είναι άμεσα εμπλεκόμενος σε εγκλήματα πολέμου ως και σε μαζική χρήση ναρκών κατά προσωπικού, που προξένησαν πολλούς θανάτους και τραυματισμούς αθώων πολιτών στη δυτική Λιβύη.

Κατηγορία για μονομέρεια

Μάλιστα επεκτάθηκε και σε άλλα ζητήματα κατηγορώντας τον Πομπέο ότι είναι μονομερής στις απόψεις του, αφού επισκέφθηκε προ τριών μηνών τη Λευκωσία όπου μίλησε με την κυπριακή ηγεσία, αλλά αγνόησε την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε ιδιαίτερα επιθετικό ύφος είπε ότι οι θέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου ήταν πολύ κοντά στην θέση της Αθήνας και ότι μάλλον αγνοεί ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να επικρίνει την αμερικανο-γαλλική στάση, που επί χρόνια δεν προώθησε λύση στο θέμα του θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, θέση που ωφελούσε την Αρμενία, αλλά η χώρα του με την παρέμβασή της έδωσε λύση στα «αδιέξοδα» υποστηρίζοντας «τον αδελφό λαό» του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ανακατέλαβε τα εδάφη που του ανήκαν με τις επιχειρήσεις των έξι εβδομάδων.

Επίσκεψη στο Μπακού

Την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ο Ερντογάν, επικεφαλής πολυμελούς στρατιωτικής και κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, για να γιορτάσει από κοινού με τον Αζέρο ομόλογό του την επικράτηση των δυνάμεών τους στο θύλακα και την επιστροφή των περιοχών Σούσα-Κελματζάρ-Λατσίν και Αγκνταμ υπό αρμενικό έλεγχο. Από κοινού θα παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση ενώ η Αγκυρα θα δηλώσει ότι θα διατηρήσει ισχυρή στρατιωτική δύναμη για τα επόμενα χρόνια στον νότιο Καύκασο. Επίσημα το Μπακού ανακοίνωσε την απώλεια 2.783 Αζέρων στρατιωτών στις πρόσφατες μάχες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στο μεταξύ στην Αγκυρα βρίσκεται αμερικανική στρατιωτικο-διπλωματική αντιπροσωπεία για επαφές με τους Τούρκους αναφορικά με την επικρατούσα κατάσταση ανατολικά του Ευφράτη στη βορειοανατολική Συρία. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο γνωστός μεγαλοσύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν και της αντίστοιχης αμερικανικής ο πρέσβης Τζόοελ Ρέιμπαρν. Στην Αγκυρα βρίσκεται επίσης και ο αρχηγός του πακιστανικού Ναυτικού, τον οποίο δέχθηκε ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, και υπέγραψαν συμφωνίες για νέα κοινά ναυτικά προγράμματα (πέραν των κορβετών και ελικοπτέρων).

Συναντήσεις Δένδια στην Κύπρο

Τη Λευκωσία επισκέπτεται ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο φως της επικείμενης Συνόδου την άλλη εβδομάδα της Ε.Ε. για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Επίσης θα συζητηθεί και το Κυπριακό, μετά την επίσκεψη της ειδικής εκπροσώπου του γ.γ./ΟΗΕ και τις πρόσφατες επαφές που είχε με τις δύο πλευρές. Τα μηνύματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα και αισιόδοξα, αφού ο νέος ηγέτης των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ με την καθοδήγηση της Αγκυρας υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών και απορρίπτει τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία.


Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου